Skip to content Skip to footer

Ergonomie en je computer: zo blijf je gezond

Niets zo belangrijk als een gezond lijf. Ergonomie speelt hierbij een grote rol, zeker bij veel tijd achter de computer, tablet of laptop. Hoe zit het eigenlijk met je bureaustoel, bureau en hoe stem je deze op elkaar af? Wij helpen je!

Ergonomie

Ergonomie is het sleutelwoord. Producten zijn ergonomisch als ze je door middel van ondersteuning en bewegingsvrijheid in een optimale (werk)houding brengen. Ze zijn speciaal ontworpen naar het menselijk lichaam. Dit geldt niet alleen voor stoelen maar ook voor kleinere spullen zoals een computermuis of muismat.

Zeker als je al (lichte) klachten hebt, zoals onderrugpijn of een stijve nek, is het belangrijk om ergonomisch verantwoorde accessoires en spullen te hebben. Het maakt je leven toch wat comfortabeler. Bovendien kan je dan zoveel mogelijk blijven doen wat je al deed en wordt je niet beperkt in je vrijheid.

Ergonomische bureaustoel

Het is verstandig om te beginnen met je bureaustoel. Veel mensen zitten onderuitgezakt op hun bank op de laptop of gebruiken enkel hun mobiel. En af en toe op in bed online relaxen moet ook gewoon kunnen! Toch is een bureau met een goede bureaustoel nog altijd de beste keus als je een computer, tablet of laptop hebt.

Dit is de 1 bij het artikel: ergonomie en je computer: zo blijf je gezond.

Een ergonomische bureaustoel is een stoel die in vele richtingen verstelbaar is zodat je deze op jouw lijf kunt instellen. Zorg voor een stoel met aan te passen rug- en armleuningen en zitvlak. Denk niet dat elke bureaustoel hierin hetzelfde is! Bij sommige stoelen kan je de armleuning op slechts één of twee manieren instellen terwijl dit bij andere weer drie of vier keer kan. Dit geldt ook voor rugleuningen en verschuifbare en/of kantelbare zitvlakken. Kijk eens naar een verstelbare lendensteun. Dit is voor mensen met rugklachten vaak een verademing. Er zijn naast het reguliere model bureaustoel ook nog andere soorten.

Let erop dat ergonomie een samenspel is en je je stoel en je bureau samen goed op elkaar moet afstemmen!

Ergonomisch bureau: opties

Ze zijn de afgelopen jaren vrij bekend geworden: de in hoogte verstelbare bureaus. De bekendste zijn de zit-sta-bureaus. Deze zijn voornamelijk belangrijk voor mensen (met of zonder klachten) die vrij veel tijd achter hun computer doorbrengen. Ben jij niet zo iemand? Dan kan je voor een regulier bureau gaan of een die wél in hoogte verstelbaar is maar niet zo hoog dat je er aan kan staan. Die laatste kan je precies op jouw zithouding en bureaustoel afstemmen.

Behalve de hoeveelheid computertijd is het afhankelijk van je klachten en wensen of je een verstelbaar bureau wil hebben. Denk er goed over na want ze zijn wel wat duurder dan een normaal bureau, zeker een zit-sta-variant. Ga je er écht zoveel mee schuiven of blijf je alsnog voornamelijk zitten?

Ergonomie: hoe hoor je te zitten?

Voorbeeld van hoe je wel en niet moet zitten als het aankomt op ergonomie

Een bureau en bureaustoel horen op elkaar afgestemd te zijn. Zorg eerst dat je voeten op de grond staan (niet bungelen of op tenen). Vervolgens stel je de stoel zo in dat je bekken iets hoger staat dan je knieën. Er dient daarnaast maximaal een vuistruimte tussen de voorkant van de bureaustoel en je knieholte te zitten zodat je goed met je rug tegen de ondersteunende rugleuning zit. Het bewegingsmechanisme van je bureaustoel los zetten is verstandig. Op die manier beweegt je bureaustoel mee met je lijf en blijft hij zoveel mogelijk ondersteunen.

In deze houding hoor je goed bij je bureau te kunnen zitten. Als het bureau te hoog of te laag is dan wil dit niet. Je bureau moet namelijk op ellebooghoogte zitten zodat je armen in een hoek van 90 graden rustig kunnen ontspannen en op tafel liggen. Pas eventueel de hoogte van je bureau óf de hoogte van je bureaustoel óf de leuningen. Zoek echt naar de juiste balans.

Ergonomie: hoe hoor je te muizen?

Dit is de 2 bij het artikel: ergonomie en je computer: zo blijf je gezond.

Je bureaustoel en/of bureau en/of tafel dienen eerst goed afgesteld te zijn. Het bureaublad hoort op ellebooghoogte te komen zodat je arm in een hoek van 90 graden rust. Stel dus eerst je bureau en bureaustoel dus goed in. Een muis moet je niet te hard vast knijpen en ook je pols moet niet al het werk doen.

Een veelgemaakte fout is het verkeerd vasthouden van de ‘normale’ muis. In plaats van de palm van je hand tegen de achterkant van je muis te houden kun je deze beter écht op het midden van de muis leggen. Je pols hoort niet op het bureaublad te leunen of als enige te bewegen bij het heen en weer muizen. Je palm hoort midden op de muis en je vingers hangen dan als ‘dood gewicht’ veel verder naar voren op de klikbuttons. Eigenlijk doe je dan bijna al het werk dan met je onderarm. Het is even wennen maar maakt een wereld van verschil!

Kleine ergonomische hulpmiddelen voor net dat beetje extra

  • Een monitor-verhoger: je scherm op precies de juiste hoogte. Afgestemd met je bureau en bureaustoel. Lees hier meer.
  • Een laptopstandaard: een beetje hetzelfde als de monitor-verhoger maar dan voor laptops. Lees hier meer.
  • Los ergonomisch toetsenbord of trackpad voor je laptop: zo kan je een standaard gebruiken om het scherm op juiste hoogte te brengen en alsnog typen of een trackpad gebruiken
  • Ergonomisch toetsenbord: een speciaal toetsenbord met andere vorm, vaak een splitsing in het midden en/of met verhoging en een polssteun. We leggen hier meer uit over deze toetsenborden
  • Ergonomische muis: verticale muis, ’tussenin-muis’ (licht gekanteld) of een trackball. We leggen meer uit in ons artikel over het digitale leven en reuma
Dit is de 5 bij het artikel: ergonomie en je computer: zo blijf je gezond.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.