Skip to content Skip to footer

4 computeraccessoires die bijdragen aan een ergonomische werkplek

Wanneer je een werkplek met computer gaat inrichten, investeer je naast de computer zelf natuurlijk hoofdzakelijk in kantoormeubelen. Zoals een ergonomische bureaustoel en een bureau waarvan het blad in hoogte verstelbaar is, zodat deze op de ideale werkhoogte gezet kan worden. Maar er zijn meer zaken die kunnen bijdragen aan het inrichten van een werkplek waar het lichaam zo veel mogelijk ontzien wordt. We bespreken vier computeraccessoires die bijdragen aan een ergonomische werkplek.

Monitorverhoger

Omdat we als we achter de computer zitten lang in dezelfde richting kijken, is het van belang dat de nek zo veel mogelijk ontzien wordt. Dat houdt in dat hij in een zo natuurlijk positie gehouden zou moeten kunnen worden. Dat kan alleen als het beeldscherm van de computer recht voor je staat met de bovenrand op ooghoogte. Niet bij ieder beeldscherm kun je die hoogte echter bereiken met de bijgeleverde voet. In dit geval biedt een monitorverhoger uitkomst. Dit is in feite een tafeltje waar je het beeldscherm op kunt zetten zodat hij hoger staat. Niet heel duur, wel heel prettig voor de nek.

Laptopstandaard

Maar wat als je beeldscherm geïntegreerd zit in de computer, zoals het geval is bij een laptop? Dan biedt zo’n monitorverhoger te weinig ondersteuning voor het hele apparaat én heb je het probleem dat je je armen geforceerd hoog moet houden om te kunnen typen, wat erg belastend is voor je schouders. Voor een laptop kun je daarom kiezen voor een laptopstandaard, waardoor de laptop schuin omhoog komt te staan en het beeldscherm dus hoger uitkomt. Vind je het niet prettig typen zo, dan kun je een los toetsenbord aansluiten op je laptop en deze vóór de laptopstandaard plaatsen, zodat je profiteert van een beeldscherm op de juiste hoogte en een prettige typhouding.

Dit is de 1 bij het artikel: 4 computeraccessoires die bijdragen aan een ergonomische werkplek.
Muis en draadloze muis

Polssteun

In het geval van een laptop kunnen je polsen vaak steunen op het apparaat zelf, maar bij een los toetsenbord kan een polssteun een goede investering zijn. Deze kun je vaak bevestigen aan het toetsenbord, zodat de polssteun ook op zijn plaats blijft. Niet alleen heeft een polssteun het voordeel dat het prettig is voor de armen, ook zorgt het ervoor dat je minder snel onbewust je toetsenbord naar achteren duwt. Als dat gebeurt, neem je namelijk automatisch een gebogen werkhouding aan en dat kan voor last aan de schouders zorgen.

Verticale muis

De meeste van ons zijn gewend aan de traditionele, lage ‘horizontale’ computermuis waar je je hand op legt om hem te bedienen. Deze werken echter RSI-klachten (oftewel een muisarm) in de hand. Dat komt omdat je hand naar achter geduwd wordt, waardoor je pols in een onnatuurlijke houding komt en je arm gespannen is. Dat zijn problemen die verholpen kunnen worden met een verticale muis. Dit is een hoge muis die je in feit vast pakt als een blikje drinken. Zo komt je arm in een natuurlijkere en minder gespannen houding. Het is wel even wennen, maar als je een muisarm wilt voorkomen, is het zeker een nuttige investering.

Heel duur zijn deze zaken niet. Daarom is het de moeite waard om de aanschaf ervan te overwegen. Ze leveren namelijk een nuttige bijdrage in het voorkomen van lichamelijke klachten bij het langdurig werken achter de computer. We krijgen maar één lichaam waar we het ons hele lichaam mee moeten doen, dus daar moeten we dan ook goed voor zorgen.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.