Skip to content Skip to footer

Dit is hoe je eenvoudig cryptomunten kunt opslaan

Cryptomunten als Bitcoin zijn digitale munten die in tegenstelling tot bijvoorbeeld euromunten niet tastbaar zijn. Net als echte euromunten kan je ze wel aan iemand anders geven, kan je er producten mee kopen en kan je ze bewaren. Alleen gaat dat natuurlijk niet in een klassieke portemonnee die je zo-even in je achterzak propt. Er zijn in de praktijk verschillende manieren om je cryptomunten veilig te bewaren. We leggen het voor je uit en we benoemen ook een uitstekend alternatief.

Cryptomunten offline bewaren

In de eerste plaats kan je je cryptomunten offline bewaren, net zoals je dat bijvoorbeeld met je euromunten doet. Enkel gebruik je hiervoor een digitale portemonnee in plaats van je klassieke portemonnee. Dit wordt ook wel eens een hardware wallet of een cryptowallet genoemd. Een cryptowallet is een soort USB-stick die speciaal is ontwikkeld om cryptomunten te bewaren.

Omdat je de munten offline bewaart, kunnen hackers er niet mee aan de haal gaan. Natuurlijk moet je wel voorkomen dat je wallet wordt gestolen of het kwijtraakt. Gelukkig is een goede hardware wallet met een wachtwoord en een pincode beveiligd en kan je de digitale munten steeds terughalen met een vooraf ingestelde reeks van 24 woorden. Onder andere de Ledger Nano S en de Ledger Nano X zijn voorbeelden van cryptowallets.

Cryptomunten online bewaren

Ten tweede kan je je cryptomunten online bewaren op een online wallet of een hot wallet. Een online wallet heeft verschillende voordelen. Zo hoef je geen wallet aan te schaffen, kan je steeds aan je cryptomunten en sta je niet zelf in voor de beveiliging. Het nadeel is dat de cryptomunten officieel niet altijd jouw eigendom zijn, wat in problemen kan resulteren als de aanbieder op de fles gaat. Bovendien moet je blindelings op de aanbieder van de online wallet kunnen vertrouwen, ook wat bijvoorbeeld de beveiliging betreft. En dat terwijl dergelijke platforms een geliefkoosd doelwit zijn bij hackers.

Aanbieders van dergelijke wallets investeren in de praktijk veel in het vertrouwen van beleggers en werken deze nadelen slim weg. Dat doen ze door gigantische budgetten vrij te maken voor de beveiliging, door (een deel van) de cryptomunten offline op te slaan en door peperdure verzekeringen af te sluiten. Ook worden de cryptomunten vaak in een onafhankelijke stichting ondergebracht, zodat je ze niet kwijt bent als de aanbieder van de wallet failliet gaat.

Cryptomunten op je desktop opslaan

Tussen de offline wallet en de online wallet in bevindt zich de desktop wallet. Hierbij worden de cryptomunten niet online of op een USB-stick bewaard, maar op je desktop. Je hebt dus zelf de controle en je kan steeds aan je munten, maar je moet natuurlijk ook zelf instaan voor een goede beveiliging. Anders loop je het risico dat hackers je munten stelen. Bovendien vergt het ook wat meer technische kennis. Daarom wordt een desktop wallet vaak afgeraden en raadt men eerder een offline wallet aan.

Alternatief: beleggen in afgeleide producten

Als je wil beleggen in cryptomunten en wel wil genieten van de baten, maar niet van de zorgen, zijn er afgeleide producten waarin je kan investeren. Er bestaan intussen al verschillende aanbieders van deze zogeheten Bitcoinfutures. Dit zijn betrouwbare financiële instrumenten die de Bitcoinkoers op de voet volgen, zonder dat je de munt zelf hoeft te bezitten. Ook kan je gebruikmaken van een handelsplatform als Quantum Ai, bereikbaar via de website quantum-ai.io/nl/.

Het handelsplatform Quantum Ai combineert de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie of ki met die van kwantumcomputing. Door deze slimme combinatie kan men de handel in cryptomunten automatiseren en successen boeken. Omdat dit platform alle stappen van het beleggingsproces automatiseert, is het niet nodig om je zelf druk te maken over zaken als het opslaan van cryptomunten.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.