Mensen die handelen in Bitcoins kennen de hardware wallets wel. De kleine losse USB apparaatjes bieden bescherming en beveiligen de bitcoin portemonnee. De kleine apparaatjes lijken wel een beetje op de apparaatjes die gebruikt worden om te internetbankieren. Ook met de hardware wallets dien je een storting of ontvangst van geld te bevestigen. Zonder deze bevestiging kan bovengenoemde niet worden gerealiseerd. De beveiliging zit hem in de zogeheten ‘Two-factor-authentification (ook wel afgekort als 2FA) en biedt bescherming tegen invloeden van buitenaf, zoals hackers en malware. Zij kunnen vrij makkelijk toegang krijgen tot computers maar niet tot jouw apparaatje.
Werking hardware wallet
Als je een wallet in jouw bezit hebt, moet je weten hoe dit apparaatje werkt. Je hebt namelijk een applicatie nodig op jouw computer of telefoon om een transactie te maken. Deze applicatie stuurt de gegevens dan door naar het apparaatje die inzage geeft in hetgeen jij hebt geactiveerd (in dit geval een transactie). Kloppen deze gegevens dan kun je dit op het apparaatje bevestigen. Na bevestiging ondertekent de wallet de transactie met een soort versleuteling, zodat de data niet te ontcijferen is en zo veilig wordt tegen buitenstaanders zoals hackers. De hardware wallet stuurt alle gegevens weer terug naar de applicatie op de computer of telefoon en die stuurt de gegevens weer naar het netwerk van de Bitcoin. Door de scheiding van de wallet en computer/telefoon is het vrijwel onmogelijk voor hackers of andere mensen om bij de gegevens te komen en hier iets mee te doen.
Gemak
De hardware wallet is makkelijk in gebruik. Naast de geboden veiligheid hoef je alleen de wallet aan te sluiten en te ontgrendelen met een pincode. Mocht je op een gegeven moment over willen stappen naar een andere wallet, dan is dit mogelijk en ben je niet fabriekgebonden in verband met de benodigde applicatie voor het apparaatje.
Merken
Er is voldoende keuze uit hardware wallets en ze zijn in diverse merken beschikbaar. Zo heb je de bekende merken van Trezor, Coldcard en Ledger. De apparaatjes van deze merken hebben vaak een geavanceerd systeem, denkend aan extra functies die gebruikt kunnen worden, groter scherm en betere kwaliteit. Je betaalt wel voor de bekendheid van het merk, dus wil je een goedkopere versie, dan moet je denken aan een merk dat minder bekend is maar wel goede kwaliteit biedt. De basis van al deze apparaatjes blijft gelijk wat betreft de duurdere en goedkopere merken. Wat betreft de prijzen voor het apparaatje moet je denken aan een bedrag van tussen de 20 euro tot aan 100 euro. Dit heb je zo terug verdiend met traden via betrouwbare platformen als bitcoin prime (check altijd reviews zoals bitcoin prime ervaringen)!
Nadelen
De hardware wallets zijn uitstekend beveiligd maar er kan uiteraard wat mis gaan. Dit betreft dan het gebruik door de gebruiker zelf waardoor hackers het systeem van de hardware wallet kunnen hacken. Ze proberen namelijk jou als gebruiker te verleiden met phishing en malware om jou ertoe te drijven iets te doen wat je niet moet doen. Het is daarom altijd goed om jouw hardware wallet te controleren op de informatie die hij weergeeft en of dit ook klopt met hetgeen je op de computer of telefoon ziet staan.