Skip to content Skip to footer

Chrome extensies: simpel meer doen met je browser

Haal nog meer uit jouw browser en installeer de handige Chrome extensies van Chrome. Er zijn tal van verschillende extensies van Chrome waarmee je nog meer mogelijkheden hebt op het web. Bekijk de onderstaande tekst en lees wat deze extensies inhouden, hoe je ze kunt vinden en downloaden en lees hoe je ze vervolgens weer kunt verwijderen. Ontdek de mogelijkheden van deze handige toevoegingen aan je browser en kijk wat ze voor jou kunnen betekenen.

Wat zijn Chrome extensies?

Een extensie is een manier om extra opties toe te voegen aan je browser, het is dus in principe een uitbreiding van je browser. Chrome werkt over het algemeen geheel op Google, maar laat ook andere ontwikkelaars toe om dingen toe te voegen. Om hiervan gebruik te kunnen maken moet je deze zelf toevoegen via extensies. Dit is zeer eenvoudig en kost slechts enkele muisklikken. Hoe je dit kunt doen lees je verder op in de tekst.

De extensies kun je eenvoudig downloaden via de officiële pagina van Google. Er zijn tal van verschillende soorten extensies. Zo kun je bijvoorbeeld een extensie downloaden dat je kan ondersteunen bij jouw studie of werk, zoals ‘Google-Translate’ of ‘Zoom’. Met deze handige extensies zorg je ervoor dat je jouw favoriete pagina’s altijd bij de hand hebt en ze optimaal kunt gebruiken.

De extensie google translate wordt door meer dan 10 miljoen mensen gebruikt.
Google tranlate extensie wordt door meer dan 10 miljoen mensen gebruikt.

Zodra je een extensie gedownload hebt kun je deze eenvoudig toevoegen aan je browser toolbar of aan je desktop. Ook zijn er extensies die je offline kunt gebruiken en waarmee je dus altijd gebruik van kunt blijven maken wanneer je geen toegang tot het internet hebt. Niet elke extensie is gratis, bekijk voordat je een extensie download of de extensie geld kost of niet. Wanneer je een betaalde extensie wilt installeren is het van belang om te beschikken over online betaalmogelijkheden.

Hoe kun je een extensies zoeken?

Er zijn enorm veel extensies beschikbaar, soms zul je even moeten zoeken naar de juiste. De snelste en veiligste manier om deze te vinden is door naar de Chrome Web Store te gaan. Hier worden alle extensies in overzichtelijke categorieën geordend. Zo heb je bijvoorbeeld de categorie ‘Thuis blijven’ voor een overzicht aan alle handige extensies die je kunt gebruiken voor thuiswerken, of bekijk de categorie ‘Foto’s’, voor tal van handige extensies voor het bewerken en vinden van leuke foto’s.

  • Open de Chrome Web Store
  • Selecteer aan de linkerkant een categorie.
Dit is de 1 bij het artikel: chrome extensies: simpel meer doen met je browser.
Aan de linkerkant kun je een categorie selecteren.

De Chrome Web Store lijkt op de Google Play Store en de Apple App Store en werkt in principe hetzelfde. Bij het extensie zoeken kun je gebruik maken van een handige zoekbalk waarmee je kunt zoeken met trefwoorden of diverse filters kunt selecteren.

Je kunt bijvoorbeeld in deze zoekbalk diverse filters selecteren, zoals ‘Gratis’, ‘Beschikbaar voor Android’, of ‘Kan offline worden uitgevoerd’. Ook kun je extensies selecteren op beoordeling en zie je in een oogopslag welke extensies het best beoordeeld zijn op dit moment. Na verloop van tijd zal de Store ook enige aanbevelingen geven naarmate je meerdere extensies hebt gedownload.

Zoeken op trefwoord, functies of beoordelingen in de chrome web store
Zoeken op trefwoord, functies of beoordelingen in de chrome web store

Neem daarnaast ook een kijkje bij de Google selecties van onmisbare extensies, wellicht zijn er extensies waarvan je nog nooit gehoord hebt die voor jou interessant kunnen zijn. Bij de Chrome Web Store kun je naast extensies ook thema’s downloaden. Hiermee geef je een nieuwe stijl aan jouw browser en kun je jouw pagina’s personaliseren.

Hoe kun je Chrome extensies installeren?

Het installeren van Chrome extensies is zeer eenvoudig en kost slechts enkele muisklikken. Belangrijk om te weten voordat je gaat installeren is dat je in alle tijden gebruik dient te maken van een Chrome browser, die niet in incognitomodus staat.

Je begint de installatie door naar de Chrome Web Store te gaan een extensie te selecteren waarin je interesse hebt. Wanneer je de juiste extensie hebt gevonden kun je vervolgens op ‘Toevoegen aan Chrome’ klikken.

Chrome extensies toevoegen aan de chrome browser. In ons geval de extensie screencastify.
Hier voegen we de chrome extensie screencastify toe aan chrome.

De extensie laat weten of je eventueel extra gegevens nodig hebt om de extensie te downloaden. Hiervoor moet je vervolgens goedkeuring voor geven. Let om, geef niet altijd direct toestemming. Controleer of je een betrouwbare extensie downloadt en kijk of je deze kunt vertrouwen.

Dit kun je doen door te kijken of er al veel downloads zijn geweest. In het geval van de extensie Screencastify die wij gaan installeren, kun je er vanuit gaan dat deze te vertrouwen is, omdat hij door meer dan 10 miljoen al is gedownload en door meer dan 11 duizend gebruikers is beoordeeld en 4 sterren heeft.

Als de extensie betrouwbaar is kun je op de knop extensie toevoegen klikken.
Als de extensie betrouwbaar is kun je op de knop extensie toevoegen klikken.

Installeer daarnaast geen onnodige extensies. Extensies nemen ruimte in beslag waardoor je computer harder zijn best moet doen met het laden van pagina’s. Wees dus zorgvuldig met het installeren van extensies en installeer alleen extensies die voor jou van belang kunnen zijn.

Je kunt een extensie zowel op je desktop installeren als op je telefoon of tablet. Hiervoor gelden weer net wat andere installatie stappen. Om een extensie vanaf je telefoon te installeren begin je door de Chrome-app te openen op je telefoon. Zodra je op deze app inlogt kun je op zoek gaan naar de gewenste extensie.

Om de extensie te downloaden vanaf je telefoon voor je computer klik je vervolgens op ‘Toevoegen aan computer’. Zodra je vervolgens je Chrome computer opent krijg je bericht over de reeks geïnstalleerde extensie.

Hoe kun zien welke extensies er zijn geïnstalleerd?

Het is voor ons natuurlijk moeilijk om voor alle Chrome extensies uit te leggen hoe ze werken. Daarom leggen we met Screencastify uit waar je op moet letten. Het kan zijn dat je deze extensie hebt geïnstalleerd, maar niet kunt terugvinden in Chrome.

Door Chrome te openen en door rechtsboven op de drie stippen te klikken, kun je naar Meer hulpprogramma’s gaan en vervolgens kiezen voor Extensies. Je krijgt een overzicht te zien van welke Chrome extensies er in je browser zijn geinstalleerd.

Geinstalleerde chrome extensies
Geïnstalleerde chrome extensies

In ons geval kunnen we zien dat Screencastify is geïnstalleerd, maar als we deze instellingen verlaten, dan zie je misschien de app niet een twee drie terug in je browser. In onderstaand voorbeeld zien we de extensie Lastpass, maar niet de extensie Screencastify en deze hadden we wel toegevoegd aan Chrome.

Lastpass is toegevoegd aan deze chrome browser.
Lastpass is toegevoegd aan deze chrome browser.

Door op de verfvlek te klikken rechtsboven in de browser kun je een extensie vastmaken in je browser. Dit hebben we ook gedaan voor Screencastify. Hij komt dan naast Lastpass te staan.

Een extensie vastzetten als favoriet in chrome.
Een extensie vastzetten als favoriet in chrome.

Door nu op deze Extensies te klikken zie je de mogelijkheden die deze kan bieden.

Hoe kun je een extensie verwijderen?

Ben je niet geheel tevreden over een extensie of gebruik je de extensie nauwelijks? Dan kun je simpelweg de extensie verwijderen. Hiermee maak je weer plaats voor nieuwe extensies en zorg je ervoor dat de toolbalk overzichtelijk blijft.

Daarnaast geldt ook dat hoe langer je lijst aan extensies is, hoe meer geheugen je computer nodig heeft, gezien Chrome alle extensies tegelijk gebruikt. Je computer kan er dus langzamer door worden en minder goed door functioneren. Ruim overbodige extensies dus regelmatig op.

Wanneer je een extensie wilt verwijderen ga je naar het icoon van de extensie. Klik vervolgens met je rechtermuisknop op het extensie icoon en klik op ‘Verwijderen uit Chrome’. Je extensie is nu verwijderd uit je Chrome lijst.

Chrome extensie verwijderen
Chrome extensie verwijderen

Mocht het voorkomen dat het icoon van de extensie niet wordt getoond, open dan Chrome op je computer en klik op het symbool met de drie verticale puntjes (‘Meer’). Klik vervolgens op ‘Meer hulpprogramma’s’ en selecteer ‘Extensies’. Klik vervolgens op de knop Verwijderen om de extensie te verwijderen.

Andere opties die je hier kunt vinden zijn meer details over de geinstalleerde extensie en je kunt hier kiezen om de extensie tijdelijk uit te schakelen als je hem toch niet gebruikt.

Wij hebben niet voor niks gekozen om Screencastify toe te voegen aan Chrome :-). Van de bovenstaande stappen hebben wij ook een video van gemaakt, zodat je alle stappen ook kunt bekijken. In de video gaan we een van de populaire extensie Wikiwand gaan zoeken, toevoegen en verwijderen.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.