Skip to content Skip to footer

De functie van een NAS: wat kan je er mee?

Een Network Attachted Storage, afgekort NAS, is niets minder dan een harde schijf die voorzien is van een netwerkaansluiting. Door deze aansluiting zijn bestanden die op een NAS staan voor iedereen in je thuisnetwerk beschikbaar. Wat er nog meer mogelijk is met een NAS en waar je op moet letten wanneer je één wilt aanschaffen lees je hier beneden.

De voornaamste functie van een NAS is het delen van bestanden. Het is een soort simpele computer die draait op een variant van Linux. Naast het delen van bestanden is er nog veel meer mogelijk. Door het aanmaken van meerdere gebruikers op een NAS, hoeft niet iedereen van het gezin één aan te schaffen, maar heb je aan één voldoende. Daarnaast zorgen de verschillende accounts ervoor dat je elkaars bestanden niet kan zien. Door mappen te creëren waar je andere gebruikers aan toevoegt, kan je je bestanden delen. 

Lees ook: wat is een NAS?

Hoeveel RAM moet mijn NAS hebben?

Afhankelijk van wat je bedoeling is met een NAS kan je bepalen hoeveel RAM je nodig hebt. Wanneer je een NAS vooral gebruikt voor het opslaan van bestanden en/of het streamen naar weinig apparaten, zal je al snel genoeg hebben aan een 512 MB RAM en een singlecore-processor. Als je echter wilt streamen naar veel meer gebruikers, of de NAS meerdere taken tegelijk laten uitvoeren, zal je eerder moeten denken aan een 1 GB RAM en een dualcore-processor.

Variabele schijfposities

NAS-apparaten kunnen een verschillend aantal schijven hebben. Je kan gaan voor een variant met één schijf, maar ook met twee, vier of vijf schijven. Het is vanzelfsprekend dat de prijs hoger wordt wanneer je een NAS koopt met meerdere schijven. Bij het aanschaffen van een NAS met twee of meer schijven is er ook de mogelijkheid om de data te beschermen dankzij RAID.

Voor thuisgebruikers is de NAS met twee schijven waarschijnlijk het beste om te kopen. Deze heeft namelijk een goede prijs in verhouding met de mogelijkheden die dit systeem kan bieden. 

Welke schijven schaf ik aan?

Het is mogelijk om een NAS te kopen zonder opslag. Je zal dan dus zelf harde schijven moeten kopen. Als je een harde schijf koopt is het handig om te controleren of een schijf op de compatibiliteitslijst van de NAS staat. De compatibiliteitslijst houdt in dat al deze schijven die hier op staan, getest zijn door de NAS-fabrikant. De fabrikant geeft dan aan dat de schijf en de NAS een goede combinatie zijn. 

Usb-poorten

Doordat de NAS-apparaten usb-poorten hebben, kan je usb-opslag aansluiten waardoor er een back-up ontstaat. Ook kan je gegevens van je usb makkelijk naar een NAS kopiëren. Veel NAS’en hebben een printserver. Hierdoor kan je een usb-printer delen met je aangesloten netwerk. 

Webinterface

Via een webinterface kan je een NAS beheren. Je kan via deze interface de NAS instellen, bestanden beheren en uitbreidingen installeren. Daarnaast hebben NAS’en ook applicaties om films, muziek en foto’s in de browser te bekijken.

NAS uitbreiden

Wanneer je meer wil van een NAS, kan je deze zelf uitbreiden zodat je nieuwe mogelijkheden ontwikkelt. Er zijn een aantal belangrijkste mogelijkheden van de NAS-apparaten.

DLNA-mediaserver

Bijna elk apparaat bevat een ingebouwde DLNA-mediaserver waardoor je mediabestanden kunt streamen naar je mediaspeler of smart-tv. Ook spelcomputers kunnen goed overweg met DLNA. \

Downloaden

Hoe handig is het dat de meeste NAS’en zelf bestanden downloaden? Op sommige apparaten die je kunt uitbreiden voor extra functionaliteit, kun je extra downloadprogramma’s installeren, zoals Sick Beard of Cochpotato.

Het delen van foto’s

We hebben al verteld dat je bestanden makkelijk kan delen via een NAS, maar daarnaast bieden veel NAS-apparaten ook nog eens een ingebouwde fotowebsite waarin je foto’s netjes gepresenteerd worden. 

Uitbreidingen

Het is mogelijk om packages te gebruiken voor meer uitbreiding op je NAS-apparaat. Deze kan je vinden op de websites van bijvoorbeeld Synology, Netgear en QNAP.

Websites hosten

Ook is het mogelijk om op sommige NAS’en een website te hosten. Binnen je eigen netwerk kun je een website aanbieden. Met de moderne NAS is het ook eenvoudig om de website via internet toegankelijk te maken.

Persoonlijke Cloud

NAS-fabrikanten hebben bedacht hoe je een NAS kan gebruiken als een persoonlijke Cloud. Als je een eigen Cloud wil, kun je terecht bij de NAS-fabrikanten Synology, QNAP en LaCie.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.