Home Hardware Wat is een NAS?

Wat is een NAS?

Een Network Attached Storage, afgekort NAS, is een opslagapparaat dat is aangesloten op jouw eigen netwerk. Dankzij een Network Attached Storage is het mogelijk om alle gedeelde bestanden op te slaan, van belangrijke documenten tot kostbare foto’s, muziek en videocollecties. Door het gebruiken van een webbrowser of een mobiele app, krijg je toegang tot de bestanden en kun je via internet verschillende diensten van de NAS gebruiken.

De voornaamste functie van een NAS is het delen van bestanden. Het is een soort simpele computer die draait op een variant van Linux. Naast het delen van bestanden is er nog veel meer mogelijk. Door het aanmaken van meerdere gebruikers, hoeft niet iedereen van het gezin één aan te schaffen, maar heb je aan één voldoende. Daarnaast zorgen de verschillende accounts ervoor dat je elkaars bestanden niet kan zien. Door mappen te creëren waar je andere gebruikers aan toevoegt, kan je je bestanden delen. 

Waarom zou ik voor mezelf een NAS aanschaffen?

Is je telefoon op laptop bijna vol door al je foto’s en video’s? Dan kan het voor jou een goed idee zijn om er één aan te schaffen. Om al deze bestanden op een veilige manier te bewaren, heb je een veilig en gecentraliseerde opslagoplossing nodig.   

Waarom zou ik voor mijn bedrijf een NAS aanschaffen?

Bedrijven met 50 of minder werknemers moeten een steeds grotere hoeveelheid bestanden bewaren. Ook hebben ze betaalbare oplossingen nodig om gegevens te back-uppen, bestanden te delen en tegelijkertijd aan één bestand te werken. Daarom is het ook voor bedrijven een goed idee om er één aan te schaffen.

Welke NAS koop ik?

Afhankelijk van de hoeveelheid bestanden die jij wilt opslaan bepaal je welke NAS goed bij jou past. Zo zijn er NAS’en met één schijf, maar ook met twee, vier of vijf schijven. Het is vanzelfsprekend dat de prijs hoger wordt, wanneer deze meer schijven heeft. Wanneer een NAS twee schijven of meer heeft, krijg je ook nog eens de extra mogelijkheid om je data te beschermen dankzij RAID.

Synology NAS met 2 schijven
Deze NAS is met 2 schijven en ideaal voor thuisgebruik.
Synology NAS met 2 schijven
Een NAS met 6 schijven is voor de zakelijke markt geschikt.
Veerle Hof
Tech lijkt moeilijk, maar door trial-and-error lukt het mij altijd het leven aangenamer te maken met mijn smartphone en laptop. Het schrijven van teksten en verhalen is altijd al mijn passie geweest en zo is er een leuke combinatie ontstaan. In Jip en Janneke taal leg ik graag alles uit over je smartphone, tablet en computer.