Skip to content Skip to footer

De belangrijkste redenen om in Bitcoin te beleggen

De Bitcoin-hype en de stijgende waarde van deze digitale munt kan je snel in de verleiding brengen om hierin te investeren zonder er goed over na te denken. Sinds het ontstaan in 2008, na de financiële crisis, hebben deze digitale activa de wereld in tweeën gesplitst. Oftewel: mensen die bereid zijn erin te investeren en mensen die terughoudend zijn in het uitgeven van geld aan wispelturige activa. Maar ondanks de ups en downs van deze valuta, zijn sommige mensen miljonair geworden door in Bitcoin te investeren. Sommige tegenstanders, waaronder centrale banken en veel regeringen, twijfelen echter of ze Bitcoin moeten omarmen of bestrijden.

Met alle gesprekken en al het nieuws over deze digitale munt is de beslissing om wel of niet in Bitcoin te investeren, lastig. Als je hierover twijfelt, neem dan de volgende punten in overweging.

Financiële garanties

De prijs van Bitcoin is volatiel. Bereid je daarom voor op momenten waarin zaken niet volgens plan verlopen voordat je in deze virtuele munt investeert. Tijdens de wereldwijde pandemie zijn veel mensen hun baan kwijtgeraakt. Sommigen deden een beroep op hun spaargeld, terwijl anderen schulden maakten om hun rekeningen te betalen. Dit moment was voor veel mensen een herinning aan het belang van een noodfonds. 

Voordat je je spaargeld in Bitcoin investeert, moet je de tijd nemen om je voor te bereiden op een mogelijke bubbel. Ga er bijvoorbeeld vanuit dat je tot 12 maanden zonder werk zou kunnen zitten. Spaar daarom ook tot 12 maanden aan levensonderhoudskosten. Op die manier kan je leven zonder inkomsten als er iets onverwachts gebeurt. Overweeg daarnaast om een schuld met een hoge rente af te lossen om je financiën te versterken. Bekijk de verzekeringsdekking want dergelijke polissen leveren het geld op dat je nodig hebt tijdens moeilijke periodes. Een levensverzekering kan vooral van cruciaal belang zijn wanneer je samenwoont met een toeslagpartner.

Investeren in je toekomstplannen

Nadat je geld opzij hebt gezet voor noodgevallen, kan je gaan nadenken over financiële doelen op lange, middellange en korte termijn. Denk bijvoorbeeld aan je pensioen en spaar hiervoor. Je kunt een pensioenrekening en andere spaardoelen hebben voor cruciale mijlpalen in je leven.

Misschien ben je iemand die graag ieder jaar op reis gaat. Misschien wil je binnen tien jaar een huis kopen. Zulke plannen kosten geld. Houd daarom rekening met het bedrag dat je voor deze uitgaven nodig hebt en spaar dit bij elkaar vóórdat je in Bitcoin investeert.

Leer over Bitcoin

Nadat je de belangrijkste financiële plannen en doelstellingen hebt vastgelegd, kan je gaan nadenken over Bitcoin-investeringen. Simpelweg weten dat je bitcoin kunt kopen op platforms zoals bitcoinprime is niet genoeg. Leer ook over de werking van deze digitale munt. Vergeet niet dat je je zuurverdiende geld uitgeeft aan vluchtige digitale activa. Besteed daarom tijd aan het leren over Bitcoin.

Zorg dat je begrijpt hoe deze virtuele valuta werkt en welke verschillende investeringsstrategieën er voor Bitcoin zijn. Aangezien cryptomunten een nieuwe activaklasse zijn, moet je zo veel mogelijk leren om te bepalen of Bitcoin een goede investering voor je is. Het beste is om voldoende tijd te nemen om onderzoek te doen voordat je geld uitgeeft aan een investering in Bitcoin.

Begin klein

Als je Bitcoin eenmaal hebt leren kennen en besluit dat het een goede investering voor je is, begin dan met een klein bedrag. Je kan bijvoorbeeld een deel van je overtollige geld in je crypto-investering stoppen. Dat betekent dat je geld uitgeeft dat je overhoudt na het bereiken van je spaardoelen en het betalen van rekeningen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een investering van ongeveer €500 in Bitcoin.

Laatste punt

Gezien de volatiliteit van Bitcoin en andere digitale munteenheden, moet je je geld dat je uitgeeft aan crypto als dood geld beschouwen. Dat is het geld dat je misschien nooit meer terugkrijgt. Op die manier kunt je het geld verliezen maar gaat je leven gewoon door alsof er niks is gebeurd.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.