Skip to content Skip to footer

Carrièreswitch maken naar de ICT? Dit is je kans

Ben je aan het werk in een sector die je niet meer zo aanspreekt en overweeg je iets anders? Of is het je nog niet gelukt om een passende opleiding te vinden en een diploma te behalen? Dan is dit hét moment om aan de slag te gaan als werknemer in de ICT. De banen liggen voor het oprapen en het is een groeiende sector waar steeds meer mensen zich bij aansluiten. De perfect manier om dit te doen is door een traineeship te volgen. Hierbij ga je direct aan de slag in het werkveld, terwijl je ernaast een opleiding volgt. Klinkt interessant? Lees er hier alles over. 

Waarom een traineeship?

Wil je de overstap maken en ben je gemotiveerd om hard te werken? Kies dan voor een traineeship waarbij je werken en studeren combineert. Direct aan de slag bij een opdrachtgever terwijl je ernaast ook een studie volgt is hard werken. Maar leren in de praktijk is nog altijd de beste manier om kennis op te doen. Op het moment dat je opgedane kennis direct in de praktijk kunt toepassen maak je grote stappen en gaat je ontwikkeling vaak hard. 

Je werkt om de zoveel tijd voor verschillende opdrachtgevers. Meestal werk je er zolang dat je voldoende tijd hebt om de organisatie echt te leren kennen en voldoende kennis op te doen en je te ontwikkelen. Maar daarnaast is het ook prettig dat je de kans krijgt om na een aantal maanden weer bij een andere organisaties aan de slag te gaan. Zo krijg je een beeld van de mogelijkheden en kom je erachter wat het beste bij je past. Dit is zeker interessant voor werkgevers in de toekomst en staat dus goed op je CV. Doordat je op verschillende plekken hebt gewerkt bouw je al snel een groot netwerk op, waardoor het ook in de toekomst makkelijker kan zijn om werk te vinden.

Tijdens een traineeship krijg je intensieve begeleiding waardoor je goed beslagen ten ijs komt en niet alleen veel leert over het vak, maar ook over jezelf. Bovendien onderga je met een kleine club van gelijkgestemden een intensief traject, wat het een unieke en ook nog een gezellige ervaring maakt.

Financieel aantrekkelijk

Misschien nog wel het grootste voordeel van een traineeship is dat niet alleen je opleiding wordt betaald, maar dat je ook nog eens een marktconform salaris ontvangt. Op deze manier is het veel beter te combineren dan wanneer je een voltijd studie volgt en daarnaast een bijbaan hebt. Kom je vanuit een andere baan en vind je het spannend om weer te gaan studeren vanwege het financiële plaatje? Dan is dit de perfecte oplossing, omdat je niet bang hoeft te zijn dat je geen inkomen hebt. Je salaris verschilt over het algemeen niet van iemand in een vergelijkbare startersfunctie. 

Waarom ICT?

Een traineeship is in vele opzichten dus een mooi traject. Maar waarom is de richting van ICT dan zo interessant? Nog steeds is er een groot tekort aan goed opgeleide kandidaten in deze sector. Er zijn ontzettend veel vacatures en die zijn er in de toekomst nog steeds. Omdat steeds meer processen geautomatiseerd worden blijft de vraag de komende jaren alleen maar toenemen. Wil je carrière maken, dan zijn er dus genoeg mogelijkheden en je hoeft niet bang te zijn dat je na een opleiding of traineeship zonder werk komt te zitten. Hoewel veel mensen bij ICT nog een vrij eenzijdig beeld hebben, zijn er juist veel verschillende richtingen die je op kunt. Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, waardoor je jezelf altijd kunt blijven ontwikkelen.

Bovendien vind je ICT in allerlei verschillende sectoren. Denk aan de overheid, onderwijs, zorg, maar natuurlijk ook commerciële bedrijven. Je bent dus niet gebonden aan één bepaalde branche, maar kunt op veel verschillende plekken terecht.  Ervaring is lang niet altijd vereist, maar enige affiniteit met de sector is natuurlijk wel handig. Als je niks met computers of aanverwante zaken hebt, is het voor jou waarschijnlijk niet de beste keuze. Maar heb je affiniteit met dit werkveld en zie je een uitdaging wel zitten? Wil je onderdeel zijn van een innovatieve branche die blijft groeien? Dan is werken en studeren in de ICT wellicht wel iets voor jou! Ben je benieuwd hoe een werkdag er in de praktijk uitziet? ICT’ers vind je bij veel verschillende bedrijven. Er zijn dus vast mogelijkheden om eens ergens een dagje mee te kijken. 

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.