Skip to content Skip to footer

Een spaarplan maken, 5 praktische tips

Het is handig om een financiële buffer te hebben. Zo kun je onverwachte kosten opvangen, incidentele grote uitgaven zoals een vakantie of verbouwing bekostigen, of gewoon leuke dingen doen. Maar sparen is niet altijd makkelijk. Je moet namelijk ook gewoon kunnen leven en hebt te maken met stijgende kosten voor levensonderhoud. Een spaarplan maken kan de oplossing zijn. We geven je vijf praktische tips om een spaarplan te maken. 

Open een aparte spaarrekening

Laat alleen het bedrag op je betaalrekening staan dat je echt nodig hebt om de maand mee door te komen. Stort de rest van je inkomen op een aparte spaarrekening: zo kom je minder snel in de verleiding om het uit te geven. Het is handig om een extra rekening te openen, die niet direct gekoppeld is aan je mobiel bankieren app. Zo maak je het lastiger voor jezelf om dit geld op te nemen en uit te geven.

Zet extra inkomen opzij en beleg!

Heb je extra inkomsten ontvangen, bijvoorbeeld vakantiegeld, opslag of een dertiende maand? Of heb je te veel voor je energierekening betaald en krijg je geld terug? Voorkom de neiging om deze extra verdiensten meteen uit te geven, maar stort het direct op je spaarrekening. Of kies ervoor dit soort extra inkomen te beleggen en zo sneller meer te verdienen met hetzelfde inkomen. Zo kom je sneller aan je spaardoel en heb je geen last van een negatieve spaarrente.

Check of je kunt besparen

Loop je uitgaven na. Geef je relatief veel uit aan bepaalde zaken, zoals eten en drinken of kleding? Of heb je dure abonnementen die goedkoper kunnen? Hier kun je op bezuinigen, zodat je maandelijks meer overhoudt. Kijk ook naar je verzekeringen en of je daar wat op kunt korten. Een manier kan bijvoorbeeld je woonverzekering vergelijken zijn. Misschien kun je een voordeliger pakket afsluiten en zo extra sparen. 

Werk met een digitaal kasboek 

Het kan ook handig zijn om een digitaal huishoudboekje bij te houden. Zo weet je precies wat er maandelijks in- en uitgaat. Er zijn ook apps die je hierbij kunnen helpen, bijvoorbeeld Spendee, Mijn huishoudboek en Dyme.

Houd je doel voor ogen

Sparen kan soms lastig zijn, vooral als het lang duurt. Je wil immers ook gewoon leuke dingen blijven doen, zoals uitjes plannen of op vakantie gaan. Het kan helpen om je spaardoel zo concreet mogelijk te maken voor jezelf. Dan ben je niet meer zomaar inkomsten opzij aan het zetten, maar werk je ergens naartoe. 

Probeer als het kan een deadline te stellen waarbinnen je het gewenste bedrag wilt hebben gespaard. Zo houd je de druk erop en blijf je gemotiveerd. Houd de deadline zo dichtbij mogelijk, want hoe langer het duurt hoe moeilijker het vaak wordt om te blijven sparen. Heel veel succes!

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.