Skip to content Skip to footer

Je bureaublad ordenen: sorteren en opruimen van bestanden en mappen

Je bureaublad wordt vaak een verzameling van allerlei plaatjes, mappen en documenten. Ook staat dikwijls alles niet meer netjes uitgelijnd. Daar is gelukkig iets aan te doen. Je bureaublad ordenen is niet moeilijk: we leggen het aan je uit.

Bestanden, mappen en afbeeldingen uitlijnen op je bureaublad

Dit is een van de makkelijkste stappen om uit te voeren.

  1. Ga naar je bureaublad, of naar een andere plaats op je computer waar alles schots en scheef staat
  2. Klik met je rechtermuisknop op willekeurige plek op je bureaublad en kies Ruim op

Alle bestanden worden nu automatisch uitgelijnd rondom de plek waar ze zich op dat moment bevinden. Een bestand links op je bureaublad zal niet verplaatsen naar de bestanden volledig aan de rechterkant. Wel worden alle bestanden uitgelijnd, of ze nou ver of dichtbij elkaar staan.

Tip: schuif alle bestanden simpelweg naar de plek en volgorde waar je ze min of meer wilt hebben (staan). Ruim vervolgens via bovenstaande stap op en alles ziet er netjes uit.

Het verschil tussen Ruim op op… en Sorteer op…

Bureaublad ordenen

Als je met de rechtermuisknop klikt op je bureaublad zie je naast het gewone Ruim op ook nog de optie Ruim op op > en Sorteer op >. Bij deze twee kan je daarna een vervolgkeuze maken voor bijvoorbeeld Naam, Aanmaakdatum, Soort, et cetera. Het is daarom niet altijd duidelijk wat het verschil is tussen de twee opties. Wil je slechts uitlijnen? Gebruik dan Ruim op, zoals eerder besproken. Wil je uitgebreider je bureaublad ordenen? Lees dan verder.

Sorteer op >

Door hierheen te gaan en vervolgens te sorteren op onder andere Aanmaakdatum of Soort ordenen alle bestanden en mappen op het bureaublad zich automatisch bij elkaar. Bij Soort staan bijvoorbeeld alle .JPEGs bij elkaar, alle mappen en alle .docs, et cetera. Bij Aanmaakdatum zullen ze zich sorteren op leeftijd: van nieuwste naar oudste (of andersom). Alle bestanden bevinden zich wel in clusters bij elkaar. Hieronder zie je bestanden gesorteerd op naam.

Dit is de 1 bij het artikel: je bureaublad ordenen: sorteren en opruimen van bestanden en mappen.

Als je kiest voor de optie Sorteer op > (Naam/Aanmaakdatum/Soort/etc.) zijn je bestanden en mappen daarna ‘vastgezet’ op je bureaublad. Je kunt ze niet meer verschuiven want ze springen steeds terug naar hun gesorteerde plek. Zo blijven ze netjes geordend. Zelfs als je meer bestanden toevoegt aan je bureaublad worden ze automatisch gesorteerd. Je bureaublad ordenen gaat in principe vanzelf.

  1. Om dit te veranderen ga je naar Sorteer op > en tik je het vinkje uit door nogmaals op de eerder geselecteerde vervolgkeuze te klikken. Je kunt ook Geen selecteren.

Ruim op op >

Indien je hiervoor kiest gebeurt eigenlijk niet iets heel anders dan bij Sorteer op, behalve dat je de plaatsing kunt blijven controleren: mappen en bestanden zijn nog handmatig te verschuiven nadat je ze hebt opgeruimd. Als je dus regelmatig documenten of mappen wilt of moet verplaatsen op je bureaublad dan is dit wellicht een betere manier van ordenen dan sorteren.
Nieuwe bestanden worden ook niet automatisch opgeruimd neergezet maar simpelweg op de plek waar je deze aanmaakt. Eventueel kies je daarna alsnog voor uitlijnen (Ruim op) of sorteren of opruimen op *keuze*.

Bureaublad ordenen door sorteren en opruimen te combineren

Dit is de 2 bij het artikel: je bureaublad ordenen: sorteren en opruimen van bestanden en mappen.

Sorteren en opruimen zijn een prima combinatie. Ruim bijvoorbeeld eerst op en sorteer daarna.

Voorbeeld: je hebt je bestanden (.JPEG, .doc en .mp4) opgeruimd via Ruim op op > Soort. Vervolgens sorteer je de .mp4s op alfabetische volgorde: Sorteer op > Naam. Selecteer hiervoor de .mp4s door eroverheen te slepen met je muis of trackpad. Het bureaublad ordenen is zo lastig nog niet.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.