Skip to content Skip to footer

Bitcoin-bevestigingen – Essentiële zaken om te weten

Misschien lees je dit artikel nadat je mensen hebt horen praten over Bitcoin-bevestigingen en ging je daarna online hierop zoeken. Misschien heeft iemand je verteld dat een Bitcoin-transactie verificatie vereist en wil je hier meer over weten. Dit artikel gaat dieper in op Bitcoin-bevestigingen en de essentiële zaken die je daarover moet weten.

Wat is een Bitcoin-bevestiging?

Bitcoin-bevestigingen zijn de blokken die miners toevoegen aan de blockchain nadat het netwerk een transactie accepteert. Wanneer miners meer blokken toevoegen, betekent dit dat het netwerk meerdere bevestigingen heeft gedaan. De transactie is dus veiliger.

In het ideale geval vindt de bevestiging van een Bitcoin-transactie plaats nadat deze is opgenomen in een blok met andere transacties en is toegevoegd aan de blockchain. Miners voegen ongeveer elke tien minuten een nieuw blok toe waarna een nieuw cryptoblok in de blockchain wordt opgenomen. En dit dient als de verzekering dat het een onomkeerbare transactie is. Voor een transactie met een grotere waarde zijn ongeveer zes bevestigingen nodig die samen ongeveer een uur in beslag nemen. Voor een transactie van meerdere miljoenen euro’s zijn mogelijk meer bevestigingen nodig. Maar voor het sturen van een paar munten naar een andere Bitcoin-gebruiker of het kopen van een goedkoop voorwerp is wellicht geen bewijs nodig.

Wat is de Bitcoin-bevestigingstijd?

Wanneer miners een blok vinden, betekent het dat ze een bevestiging maken. En de gemiddelde tijd die ze nodig hebben om dit blok te vinden is ongeveer 10 minuten. Miners kunnen echter trager of sneller zijn. Deze duur varieert bijvoorbeeld nadat de hashrate van het netwerk verandert, zoals in juni 2021 na het stilleggen van de Chinese miners.

Binnen een paar weken was de totale hashrate van Bitcoin met meer dan 55% gedaald ten opzichte van de piek in mei 2021. Maar desondanks vonden er na complexe aanpassingen Bitcoin-bevestigingen plaats. En tegenwoordig zit het netwerk weer op het gemiddelde van 10 minuten per blok.

Wat is het voldoende aantal aan Bitcoin-bevestigingen?

Je weet waarschijnlijk al dat je Bitcoin kunt kopen via een cryptobeurs zoals Bitcoins Era App. Je bent je er misschien niet van bewust dat het aantal bevestigingen je kan beletten een transactie terug te draaien wanneer je je Bitcoins uitgeeft. Een enkele bevestiging voor een kleine Bitcoin-transactie van minder dan €1000 is echter voldoende. In de meeste gevallen vereist een cryptobeurs drie validaties voor een storting tussen €1000 en €10.000. Er kunnen zes bevestigingen nodig zijn om de transactie als veilig te beschouwen voor een grote Bitcoin-betaling, variërend tussen €10.000 en €1.000.000.

Hoe controleer je Bitcoin-bevestigingen?

Nadat je een Bitcoin-transactie hebt gedaan, biedt je crypto-portefeuille een optie om de transactie te bekijken met behulp van een transactie-ID of een blokverkenner. Een transactie-ID is een willekeurige reeks cijfers en letters die je in de blokkenverkenner plakt. Nadat je de ID in de blokkenverkenner hebt geplakt, druk je op de entertoets en zal de tool je meer details verstrekken.

Hoe Bitcoin-bevestigingen werken

Als je iemand anders Bitcoin stuurt vanuit jouw portefeuille deel je je publieke sleutel zodat de ontvanger de bron van het geld kent. En deze transactie onderteken je met een privésleutel. Dit proces vormt een zogenoemd asymmetrisch sleutelpaar.

Om de geldigheid van deze handtekening te verzekeren, controleren miners de publieke sleutel. Nadat de echtheid van de transactie is bevestigd, voegen zij deze toe aan een blok waardoor je transactie wordt veiliggesteld bij het toevoegen van het blok aan de blockchain.

Miners kunnen het blok en de blockchain onbedoeld of opzettelijk een slechte koppeling geven. Maar andere miners zullen uiteindelijk de blockchain herkennen en volledig negeren. Er gaan dan dus geen blokken meer in.Als andere miners het vorige blok als geldig beschouwen, zullen ze meer blokken aan die keten toevoegen waardoor de laatste transactie verder wordt gevalideerd. De transactie zal dus een extra autoriteitstempel krijgen.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.