Skip to content Skip to footer

Bespaar thuis met domotica producten

Energiebesparing is helemaal ‘hot’

Energiebesparing is al jarenlang helemaal ‘hot’. Particulieren en bedrijven kiezen steeds vaker voor maatregelen om slim energie te besparen en daarmee de vaste lasten te drukken en het milieu te sparen. Dit kan op allerlei manieren: door het toepassen van isolatiemaatregelen, gebruik van duurzame energie als zonne- en windenergie en door het gebruik van domotica producten. Met name domotica wordt steeds populairder. Hierbij wordt via slimme thermostaten verbonden aan smart home systems de energievoorziening zoals verwarming en verlichting – in huis geregeld. Welke voordelen heeft domotica precies en welke opties zijn er op dit vlak?

Met Google Home kun je je domotica producten aansturen met je stem.

Google home aansturen domotica producten met je stem

De voordelen van domotica producten

Het allergrootste voordeel van domotica producten is de grote besparing die je kunt maken op het gebied van energiekosten. Door zuiniger te verlichten, te verwarmen en huishoudtoestellen te programmeren en in te stellen, kun je tot tientallen procenten op de energierekening bezuinigen.

Ten tweede is het natuurlijk het gemak dat de mens dient. Door domotica te gebruiken, zoals een nest thermostaat installeren, maak je het jezelf erg gemakkelijk. Je kunt de tijden waarop de verlichting aan en uit moet, of de verwarming een graadje omlaag kan, zelf instellen. Ideaal, want je bespaart op die manier energie zonder er bij na te hoeven denken. De centrale verwarming tijdens de nachturen wat lager zetten, vergeet je bijvoorbeeld nooit meer. Dat is nog eens genieten van optimaal comfort en gemak in het huishouden!

Een derde pluspunt van domotica is dat je meehelpt aan een schoner milieu en betere luchtkwaliteit. Het verminderde energieverbruik betekent namelijk ook een vermindering van de CO2-uitstoot. Ten slotte zijn domotica producten eenvoudig en praktisch in het gebruik: iedereen kan ze bedienen, en is er op het gebied van domotica producten veel keuze. Het voor jouw perfecte home smart systeem ga je ongetwijfeld vinden!

Gebruik smart systemen voor de verwarming

Door smart home te installeren in huis, zoals een hypermoderne Nest Thermostaat installeren, kun je de centrale verwarming tot in uiterste precisie instellen en gebruiken. Zo worden de woonkamer en/of afzonderlijke kamers boven naar wens op de door jou gekozen momenten naar een bepaalde temperatuur gebracht. Een van de slimste systemen is de Nest Thermostaat, een bekend smarthomesysteem waar je veel profijt van hebt. Een Nest Thermostaat is online al te koop vanaf ongeveer 250 euro en kun je laten installeren door een onderhoudsmonteur of elektricien. Op de energierekening kan deze thermostaat al snel een besparing opleveren tot 60 procent. Dit levert je al snel enkele honderden euro’s per jaar op. Redenen genoeg om een nest thermostaat installeren te gaan!

De Nest Thermosstaat van Google programmeert zichzelf.

Nest thermosstaat van google

Reduceer de kosten voor verlichting

Met het gebruik van domotica kun je ook de verlichting perfect instellen op kleursterkte, intensiteit van branden, de precieze momenten waarop de lamp wel of niet aan of uit moet staan, et cetera. Kies voor een goede kwaliteit led-lampen die aansluitbaar zijn op een smart home systeem. De combinatie tussen led en een domotica-bediening levert een fikse energiebesparing op de elektra op tot wel 40 procent. Logisch, want led is aanzienlijk energiezuiniger dan andere soorten verlichting. En door de domotica instellingen die je in de apparatuur kunt vastleggen, is een lamp vergeten uit te doen (zodat die de hele nacht voor niks brandt) een onmogelijkheid geworden. Als het licht wordt, schakelt de lamp namelijk vanzelf aan en/of, via sensoren, wordt het licht bij schemering feller en bij het aanbreken van de dageraad minder fel.

Lees: Tips voor duurzaam printen

Bespaar ook slim via raamsverduistering

Tegenwoordig kan ook raamsverduistering elektronisch worden bediend en ingesteld. Zo kun je instellen dat de zonwering automatisch opengaat als op een koude winterdag de zon schijnt. En als het in de zomer erg heet is, kun je de domotica zodanig instellen dat de zonwering juist sluit om de warmte buiten te houden. Zo blijft het in huis lekker koel! Ten slotte nog een goede tip: maak gebruik van zonne-energie om jouw huishoudelijke apparaten zo zuinig mogelijk te kunnen gebruiken. Domotica software en home systemen zorgen ervoor dat zonne-energie snel en efficiënt wordt omgezet en gebruikt wordt.

Ikea heeft sinds kort ook sinds kort electrische raamsverduistering.

Electrisch verduisteringsgordijn van google
@ikea

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.