Tips voor duurzaam printen

Home Hardware Tips voor duurzaam printen

Wist u dat veel van alle bladzijdes die er dagelijks geprint worden, meteen weer in de papierbak belanden? Dan is er natuurlijk geen sprake van duurzaam printen. En denk eens aan alle lege cartridges die worden weggegooid. Samen zorgt het hele printproces voor een hoop afval en dat is niet alleen slecht voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Met deze tips kunt u duurzaam printen.

Duurzaam printpapier

Om papier te maken is natuurlijk hout nodig. Draag je steentje bij tegen de ontbossing van de aarde en maak daarom alleen gebruik van gerecycled papier. Let hierbij op duurzaamheidskeurmerken zoals FSC (papier dat komt van duurzaam beheerde bossen), PEFC en het Eco logo of kijk op de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.

Duurzame cartridges

Printen en daarmee het gebruik van cartridges wordt pas duurzaam wanneer je er langer mee doet én het niet schadelijk voor het milieu is. Door te kiezen voor herbruikbare of cartridges die je opnieuw kunt vullen, print je niet alleen goedkoper maar dus ook langer en duurzamer. Je produceert hierdoor minder afval en je bespaart op de printkosten. Want we weten allemaal dat naast de aanschaf van de printer zelf, de cartridges behoorlijk op de prijs kunnen lopen. Er zijn verschillende aanbieders van herbruikbare cartridges. Deze worden gemaakt uit gerecycled afval en zijn te gebruiken voor allerlei soorten printers. Daarnaast kun je natuurlijk ook hervulbare cartridges bestellen. Deze worden met een speciaal vulflesje geleverd zodat je de cartridges thuis zelf kunt bijvullen. Hiermee kun je, afhankelijk van je gebruik, één tot drie jaar doen.

Print niet zomaar alles uit

Natuurlijk is de meest logische tip voor duurzaam printen dat je niet zomaar alles moet afdrukken. Denk vooraf goed na of een document wel echt uitgeprint moet worden.  Kun je het ook digitaal in een map opslaan? Dan is dat beter voor het milieu en je bespaart weer inkt. Print daarnaast alle documenten die wél geprint moeten worden dubbelzijdig. Selecteer enkel de pagina’s die echt belangrijk zijn om afgedrukt te worden.

Gebruik een zuinig lettertype

Wist je dat je keuze voor een bepaald lettertype invloed heeft op de hoeveelheid inkt die er gebruikt wordt? Kies daarom voor een inktbesparend lettertype zoals Calibri, Veranda of Arial. Of ga online op zoek naar een duurzaam lettertype. Hiermee bespaar je al snel rond de 20% aan inkt.

Lees: zelf een pasfoto maken

Kies een (energie)zuinige printer

En als laatste maar zeker niet als minste tip: kies bij het aanschaffen van een nieuwe printer voor een (energie)zuinige variant. In de productspecificaties vind je terug hoeveel energie je printer verbruikt. Daarnaast is het verstandig om te kijken of je een timer kunt instellen zodat de printer zich ’s avonds zelf uitzet. Alle kleine beetjes helpen!