Skip to content Skip to footer

Bescherm je woning met het beste alarmsysteem en meer tips voor als je op vakantie gaat

De vakantieperiode breekt aan en dat betekent dat veel huizen deze zomer weer voor langere tijd leeg staan. De tijd van het jaar waarin inbrekers helaas weer heel actief zijn. Vaak houden ze huizen al een tijdje in de gaten om te kijken of er mensen thuis zijn. Het is dus belangrijk om er voor te zorgen dat je huis er bewoond uit ziet. Toch hebben ook inbrekers gelukkig een grens, een inbraak moet snel kunnen gebeuren, zorg er dus voor dat je het zo moeilijk mogelijk maakt om binnen te komen. Met het treffen van de juiste maatregelen zorg je ervoor dat je huis deze zomer, maar ook de rest van het jaar goed beschermt is zodat je met een gerust huis op vakantie kunt gaan. 

Alarmsysteem voor een gerust gevoel

Wanneer je op vakantie gaat, wil je je geen zorgen maken over wat er eventueel thuis kan gebeuren. Met het beste alarmsysteem huis kun je die zorgen wegnemen. Tegenwoordig zijn de alarmsystemen dankzij de nieuwste technologische ontwikkelingen zo goed en makkelijk te bedienen dat je je woning met een gerust hart achter kunt laten. Met een slim alarmsysteem kun je alles personaliseren via een app. Je kunt camerabeelden bekijken en zo alles goed in de gaten houden en achteraf beelden terugzien. Met bewegingsdetectie gaat er direct een alarm af wanneer een inbreker ongewenst naar binnen dringt. Dit valt natuurlijk meteen op, waardoor ze er meestal meteen vandoor gaan. Er bestaan alarmsystemen die direct een melding sturen naar de politie of in ieder geval naar je eigen smartphone. Zo kun je direct bekijken wat er aan de hand is en eventueel actie ondernemen. 

Zorg dat je huis er bewoond uitziet

Een leeg en onbewoond huis valt meteen in de smaak bij dieven. Activiteit in en rondom het huis zorgt er dan ook voor dat inbrekers je huis links laten liggen. Dit betekent dat je moet afspreken met buren of vrienden/familie dat ze de brievenbus leeghalen en zorgen dat planten water krijgen. Een volle brievenbus of een huis vol kale planten is een teken voor inbrekers dat er al een tijdje geen activiteit in huis is geweest. Ook is het handig wanneer de gordijnen open en dicht worden gedaan. Daarnaast zorgt een auto op de oprit ervoor dat het lijkt alsof er iemand thuis is. 

Sluit ramen en deuren

Klinkt heel vanzelfsprekend toch? Als je voor een aantal weken van huis weggaat, zorg je ervoor dat de boel goed op slot zit. Toch worden er nog wel eens kleine raampjes op bijvoorbeeld het toilet over het hoofd gezien. Ook ramen op een eerste of tweede verdieping moeten dicht zijn, ook al zijn zijn ze heel klein. Zelfs dit soort kleine ramen bieden namelijk een mogelijkheid aan inbrekers om binnen te komen. Daarvoor zijn ze helaas slim genoeg. Voordat je op pad gaat, check dus of al je ramen en deuren dicht zijn en goed op slot. 

Verlichting

Wanneer er binnen lampen aanstaan, lijkt het natuurlijk al snel of er iemand thuis is. Stel daarom een timer in op de verlichting zodat ze automatisch aangaan wanneer je zelf op vakantie bent. In de zomer zijn de avonden nog lang licht, te vroeg het licht aanzetten kan daarom soms averechts werken. Kies een logische tijd, wanneer het echt begint te schemeren. Ook buitenverlichting schrikt inbrekers af. Zodra er een lamp aangaat als ze dichterbij komen, via een bewegingssensor, staan ze letterlijk in de spotlights en dat betekent dat ze gezien kunnen worden. Vaak vertrekken ze dan weer snel.  

Maak het ze niet gemakkelijk

Inbrekers zijn op zoek naar huizen waar ze snel en makkelijk binnen kunnen komen. Maak het ze daarom niet makkelijker door aan alle details te denken. Voorkom dat ze bijvoorbeeld via een vuilnisbak op een balkon kunnen klimmen. Ook ladders of keukentrapjes moeten worden opgeborgen. Laat dit soort dingen dus niet in de achtertuin staan, maar berg ze op in huis of in de schuur achter slot en grendel. 

Maak je huis niet aantrekkelijk

Inbrekers zijn op zoek naar waardevolle spullen. Wanneer jij al je sieraden en elektronica dus in het zicht hebt liggen, dan maak je het wel aantrekkelijk voor ze om jouw huis te kiezen. Elektronica zoals laptops en tablets zijn makkelijk om mee te nemen en dus populair, leg deze uit het zicht. Ook fietsen en dan vooral elektrische, zijn populair. Zet je fiets dus ook altijd binnen, in de schuur of garage en het liefst waar deze ook niet zichtbaar is. Let er wel op dat de schuur ook goed op slot is als je op vakantie gaat.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.