Skip to content Skip to footer

VPN gebruiken: waarom dit een goede keuze is

Waarschijnlijk heb je weleens van de term ‘VPN’ (Virtual Private Network) gehoord. Dit type programma wordt de laatste tijd steeds meer gebruikt. Maar wat doet zo’n VPN nou precies en waarom is het zo handig om er een te gebruiken? Vandaag gaan we hier met je naar kijken.

Wat is een VPN precies?

Een Virtual Private Network is een verbinding die ervoor zorgt dat jij veilig kunt internetten met behoud van privacy. Je kunt een VPN zien als een soort van tunnel. Al het internetverkeer wordt versleuteld en gaat hier door heen. Hierdoor blijf je anoniem. Doordat jij verbinding maakt met een VPN is jouw echte IP-adres (en dus ook jouw locatie) bijvoorbeeld niet te achterhalen. Ook zorgt het ervoor dat jouw data niet zomaar te onderscheppen is. Erg handig als jij bijvoorbeeld vaak gebruik maakt van openbare Wifi-netwerken.

Extra leuke functies

Zoals je hebt kunnen lezen is een VPN een uitstekende keuze om jouw veiligheid en privacy te waarborgen op het internet. Maar wist je dat VPN’s ook vrij populair zijn om hele andere redenen? De meeste VPN’s zijn in de basis zeer simpel in gebruik: je downloadt het programma, je logt in en je klikt op een land naar keuze. Klik jij bijvoorbeeld op ‘Verenigde Staten’? Dan kun je zoveel meer series en films kijken dan in Nederland. Het aanbod is namelijk vele malen groter dan dat van ons in Nederland helaas. Let er wel op dat de ene VPN soms beter werkt met Netflix dan een andere VPN. Het is goed om je te verdiepen in de beste VPN voor Netflix.

Dit is de 1 bij het artikel: vpn gebruiken: waarom dit een goede keuze is.
In elk land is het aanbod van netflix anders en dat kun je ontdekken met een vpn.

Andersom werkt dit trouwens net zo goed. Ben jij op vakantie in de Verenigde Staten en wil je graag een programma terug kijken met Ziggo Go? Dan gaat je dat niet lukken, omdat Ziggo Go streamen alleen beschikbaar is in Europa. Zet je VPN op Nederland en geniet zo alsnog van je favoriete programma!

Is een VPN legaal?

Met een VPN kun je anoniem op het internet en dat betekent dat je dus ook anoniem torrents kunt gaan downloaden. Als je illegale content download, ben je zowel met als zonder VPN strafbaar. Het gebruik van een VPN op zichzelf genomen is absoluut niet strafbaar (behalve in landen als China, Noord-Korea en Iran). Maak je dus zeker niet ongerust als je een VPN gaat gebruiken, zolang je zorgt dat je je netjes aan de regels houdt is er niets aan de hand.

Dit is de 2 bij het artikel: vpn gebruiken: waarom dit een goede keuze is.
Met een vpn ben je inderdaad beschermd, maar dat maakt het nog geen vrijbrief om strafbare feiten te plegen online.

Welke VPN moet ik kiezen?

Ben je overtuigd van de voordelen van een VPN? Mooi! Dan is het nu tijd om er een te gaan kiezen. Die keuze is nog niet zo makkelijk, want er zijn echt honderden VPN-aanbieders. Je zou bijvoorbeeld eens kunnen kijken naar een gratis VPN of een VPN die je gratis uit kunt proberen. Daarnaast is het altijd een goed idee om vergelijkingssites te raadplegen zodat je door de bomen het bos weer kunt zien. Welke je uiteindelijk ook kiest, wij wensen je alvast veel plezier van je nieuwe VPN!

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.