Skip to content Skip to footer

7 tips om je Android beveiliging op orde te krijgen

Sta je weleens stil bij de veiligheid van je Android toestel? Dat is echt belangrijk, omdat cybercriminelen zich het meest richten op Android. Vorig jaar heeft Check Point (beveiligingsbedrijf dat onder andere kijkt naar Android beveiliging) kwetsbaarheden ontdekt in duizenden Android apps. Je wilt natuurlijk absoluut niet dat criminelen bij persoonsgegevens, gebruikersnamen en wachtwoorden en financiële data kunnen komen. Daarom gaan we je vandaag helpen om je Android toestel zo veilig mogelijk af te stellen.

1. Laat Android zoeken naar bedreigingen

Het is mogelijk om je Android toestel te laten zoeken naar bedreigingen. Dicht doe je als volgt:

 • Ga naar Instellingen.
 • Klik op ‘Veiligheidsstatus’.
 • Klik op ‘Google Play Protect’.
Dit is de 1 bij het artikel: 7 tips om je android beveiliging op orde te krijgen.
 • Klik rechtsboven op het tandwieltje.
 • Zorg dat ‘Apps scannen met Play Protect’ aangevinkt is.

2. Let op toestemmingen

Android geeft je de optie om werk apps te scheiden van andere apps door een werkprofiel in te stellen. Dat betekent echter niet dat je daarmee helemaal veilig bent. Je moet altijd blijven letten op de toestemmingen: deze stel je in bij het installeren van een app. Vraagt een simpele app om allerlei toestemmingen als toegang tot je contacten en het lezen van sms-berichten? Kijk dan voor een alternatieve app die alleen toestemming vraagt tot de nodige zaken. Controleren welke toestemmingen je al verleend hebt aan je apps? Dit doe je als volgt:

 • Ga naar Instellingen.
 • Klik op ‘Toestemmingen’ of zoek ernaar.
 • Klik op ‘Toestemmingen’.
 • Je ziet nu een lijst van toestemmingen die per app verleend worden.

3. Schakel ‘Zoek mijn apparaat’ in

Ben je weleens je telefoon kwijtgeraakt? Ik wel in ieder geval (en vaak ook). Gelukkig kan je ‘m makkelijk terugvinden via ‘Zoek mijn apparaat’. Zie je een locatie waar je niet bent geweest en vermoed je dat ie gestolen is? Dan kun je je Android toestel op afstand vergrendelen of zelfs helemaal wissen. Je stelt dit als volgt in:

 • Ga naar Instellingen.
 • Klik op ‘Google’.
Android beveiliging
Schakel ‘vind mijn apparaat’ in voor betere android beveiliging.
 • Scroll naar beneden en klik op ‘Vind mijn apparaat’.
 • Zorg dat ‘Aan’ aangevinkt is.

4. Overweeg het gebruiken van Google’s programma ‘Geavanceerde beveiliging’

Google adviseert dit programma voor mensen die een verhoogd risico lopen om slachtoffer te worden van cyberaanvallen. Je kunt hierbij denken aan IT admins, CEO’s en andere personen met toegang tot veel gevoelige informatie. Dit programma beveiligt je Android toestel door beveiligingssleutels te vereisen voor het gebruik van het apparaat. Daarnaast worden er extra checks uitgevoerd op downloads en kun je instellen dat er slechts een paar apps gebruikt mogen worden. Sleutels zijn verkrijgbaar bij Google en bij YubiKey.

5. Gebruik veilige browsers

Maak je gebruik van Google Chrome? Ik ook en vele anderen met ons. Het is een snelle en handige browser namelijk. Maar wel een browser die veel gevoelige gegevens opslaat, zoals gebruikersnamen en wachtwoorden. Het is slim om je personeel een veiligere browser te laten gebruiken, zoals Brave of Firefox Focus. Deze browsers verwijderen alle gegevens zodra je de app sluit. Daarnaast blokkeren ze scripts, advertenties en trackers zodat je informatie veilig blijft.

6. Installeer een VPN

In deze tijden werken we steeds meer vanuit huis. Of, nu we weer wat meer mogen, vanuit koffiezaakjes. Het nadeel hiervan is dat, vooral in het laatstgenoemde geval, de beveiliging van het netwerk erg slecht is. Zit er een hacker op je netwerk? Dan kan die vrij makkelijk toegang krijgen tot gevoelige informatie. Gelukkig kun je dit tackelen door een VPN te gebruiken. Dit is een virtueel privé netwerk die alle in – en uitgaande data versleuteld. Hierdoor kunnen cybercriminelen niet bij gevoelige informatie van jouw personeel komen.

7. Investeer in Android Enterprise Essentials

Google biedt een service aan genaamd Android Enterprise Essentials. Hiermee kun je Android toestellen beheren. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat het scherm standaard vergrendeld wordt na korte inactiviteit. Of dat malware beveiliging altijd aan staat. Zo ben je dus niet afhankelijk van je personeel om dit zelf te doen. Je kunt het zelf instellen en ook blijven controleren op deze manier. Volgens Google richt deze service zich vooral op bedrijven met een wat kleiner budget, dus dit is een ideale oplossing voor het MKB.

Conclusie

Android is een erg mooi systeem, maar omdat het het meest gebruikte systeem is, is het erg aantrekkelijk voor cybercriminelen om hiervoor virussen en malware te ontwerpen. Google doet erg haar best om Android steeds beter te beveiligen, maar een gedeelte van de beveiligingsverantwoordelijk ligt ook bij de gebruiker. Hopelijk kun je wat met deze tips om de beveiliging te verbeteren.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.