Skip to content Skip to footer

Spyware: Wat is het en hoe kun je jezelf ertegen beschermen?

Je hebt vast wel eens gehoord over landen die hun eigen burgers online bespioneren? Ze maken daarbij gebruik van spyware. In dit artikel leggen we je uit wat spyware is en wat het doet. Maar nog veel belangrijker leggen we je uit hoe je jezelf ertegen kunt beschermen.

Wat is spyware?

Met spyware hebben we het over een bepaald soort malware die uit is op jouw persoonlijke, soms zelfs gevoelige, informatie en deze verstuurd naar een derde. En dat allemaal zonder dat jij het weet.

Deze informatie waar spyware naar op zoek gaat kan verschillen. De malware kan bijvoorbeeld op zoek gaan naar je bankgegevens, inloggegevens, maar ook je internetgeschiedenis. Spyware kan zelfs worden gebruikt bij identiteitsdiefstal.

Over het algemeen wordt spyware gebruikt door vijandige landen, onderdelen van de overheid en zelfs bedrijven om voor hun interessante ‘targets’ in de gaten te kunnen houden.

Halverwege de jaren ‘90 werd spyware voor het eerst bekend. Private ondernemingen gebruikten de spyware om gegevens te verzamelen om deze te kunnen gebruiken voor marketingdoeleinden.

Daarna is de wereld in rap tempo online gegaan en is sindsdien neemt de hoeveelheid nieuwe malware jaarlijks toe.

Hoe werkt spyware

Spyware is geen computervirus. Het zal dus geen bestanden op de computer beschadigen of zorgen dat je computer niet goed werkt. Als er spyware op je computer staat, zul je daar in principe dan ook weinig van merken.

Het enige doel van spyware is om in het geniep uw data te stelen en deze door te sluizen naar anderen. Een kapotte computer zal de maker van de spyware niets opleveren, omdat uw gegevens dan niet verzameld kunnen worden.

De spyware is zo ontworpen dat deze vrijwel onzichtbaar op de achtergrond meedraait op uw systeem. Om niet op te vallen zal spyware vaak dan ook uitzien als hele normale software. Maar het kan ook zo zijn dat de spyware automatisch op je computer is geïnstalleerd toen je een geïnfecteerde website bezocht. Dat kwam vroeger vaak voor met Internet Explorer en daardoor is Windows een gemakkelijk doelwit voor allerlei online kwaadaardige software, waaronder spyware. Door het enorme smartphone gebruik hebben heeft ook jouw mobieltje tegenwoordig een grote kans besmet te raken met malware.

Een regelmatig voorkomende vorm van spyware zijn keyloggers. Dit soort spyware registreert al je toetsaanslagen en kan zo vertrouwelijke gegevens stelen. Bijvoorbeeld uw betaalgegevens of wachtwoorden. De keylogger is slechts het topje van de ijsberg, want er zijn nog veel meer soorten spyware. Nu je weet wat spyware is, zullen we eens kijken naar de manieren waarop je jezelf ertegen kunt beschermen.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen spyware?

Het is misschien een beetje de bekende weg, maar ook met spyware geldt: voorkomen is beter dan genezen. Er zijn een paar manieren waarop je spyware buiten de deur kunt houden.

Gebruik de ingebouwde virusscanner

Ben je een Windows-gebruiker, gebruik dan de virusscanner die in Windows is ingebouwd. Dit antivirusprogramma is gemaakt door Microsoft en gratis. Het is een prima eerste barrière tegen schadelijke software.

Blijf weg bij onbetrouwbare websites

Er zijn website die alleen maar bestaan om malware – en dus ook spyware – te verspreiden. Wanneer je zo´n website bezoekt kan er zonder dat je dat weet software op je computer worden geïnstalleerd. Dat kan op verschillende manieren gebeuren, bijvoorbeeld door advertenties met schadelijke code, pop-up vensters. Maar soms zit de spyware ook verstopt in software. Dat ene leuke spelletje bijvoorbeeld.

Open geen e-mail van onbekenden

Het openen van de bijlagen uit de mails van onbekende afzenders is de op een na grootste reden van een spyware-infectie. Ontvangt u een e-mail die u niet vertrouwd lees deze e-mails dan niet, open de bijlage al helemaal niet en klik niet op linkjes waarvan je niet weet waar ze naartoe gaan. Mogelijk haal je zo zonder dat je het weet malware binnen.

Gebruik professionele antivirus software

Speciale antivirus software van beveiligingsbedrijven is de beste manier om jezelf te beschermen tegen digitaal gevaar. Hoewel sommige beveiligingssoftware helemaal gratis is, kan het geen kwaad om ook te kijken naar betaalde alternatieven. Lees hier meer over hoe jezelf te beschermen. Spyware op je computer is een serieus gevaar en bedenk goed dat goede software de beste vorm van bescherming tegen spyware en andere vormen van malware is.

Download geen torrents

Een veelvoorkomende oorzaak, want wie download er niet af en toe een gratis filmpje of tv-serie. Veel mensen zijn zich niet bewust van het gevaar van het illegaal downloaden. De sites staan vol met geïnfecteerde bestanden. Zonder dat je er weet van hebt haal je schadelijke software zoals virussen, ransomware, trojaanse paarden én andere malware naar binnen.

Update je besturingssysteem

We snappen ook wel dat die updates altijd op een ongunstig moment komen. Toch kun je beter altijd zorgen dat de laatste updates van je besturingssysteem altijd zijn geïnstalleerd. Hackers en makers van schadelijke software zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om een computer te kunnen besmetten. Om het kwaadwillenden zo moeilijk mogelijk te maken worden er regelmatig software-updates uitgebracht.

Illegale software en apps downloaden

Je hebt even een klusje op de computer, bijvoorbeeld een afbeelding of een video bewerken en daar heb je professionele software voor nodig. Niet iedereen is altijd in de mogelijkheid om software te kopen. Bijvoorbeeld wanneer het dure software is en je het maar één keertje nodig hebt. Even zoeken op internet en je hebt zo een illegale versie gevonden, toch?

Ook de eigenaren van deze website moeten geld verdienen, dus kunnen ze spyware of adware mee-installeren bij de gratis software. Gelukkig is het niet nodig om illegale software te downloaden. Er zijn tegenwoordig zoveel gratis alternatieven voor populaire software.

Houd spyware goed in de gaten

Spyware is schadelijke software die zich stiekem in je systeem nestelt en vanuit daar jouw gegevens steelt en doorstuurt naar de maker. En hoewel er tegenwoordig zeer goede software tegen spyware beschikbaar is kun je een infectie altijd beter proberen te voorkomen. Dat kun je doen door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en als het kan onveilige situaties te vermijden.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.