Skip to content Skip to footer

Een laptop of desktop aanschaffen? Hier moet je rekening mee houden

Een laptop heeft vele voordelen ten opzichte van een desktop computer. Waar een desktop computer niet geschikt is om deze regelmatig te verplaatsen is een laptop supercompact. Een laptop kan mee naar school, werk, een weekendje weg en veel meer. Waar een desktop-pc vroeger vaak betere specificaties had, doet een goede laptop vandaag de dag zeker niet onder voor een desktop computer. Laptops worden in verschillende categorieën gebouwd. Je hebt standaard laptops, gaming laptops, lichte laptops en hybride laptops.

Een hybride laptop, vaak een Chromebook, is een laptop die ook als tablet te gebruiken is. Deze laptops zijn vaak aan de kleine en lichte kant en werken naast een toetsenbord ook met een touchscreen. Deze laptops worden veel gebruikt voor school en studie, omdat deze door hun gewicht en formaat makkelijk mee te nemen zijn en vaak in een goedkopere prijsklasse vallen. Een hybride laptop en een lichte laptop zijn er op gericht om de meeste standaardfuncties van een laptop uit te voeren, op een zo efficiënt mogelijke manier.

Wanneer je naast standaardfuncties van een laptop extra eisen hebt, kom je al snel bij andere laptops uit. Fanatieke gamers hebben bijvoorbeeld vaak niet genoeg aan een standaard laptop. Vergeleken met een desktop computer past er in een kleine laptop een stuk minder techniek en is deze daardoor minder geschikt voor het uitvoeren van zware programma’s, zoals bepaalde spellen. Een gaming laptop is voornamelijk gespecialiseerd in het goed en snel kunnen uitvoeren van deze programma’s. Gaming laptops zijn hierdoor vaak een stuk duurder of groter dan een standaard laptop. 

Thuiswerken met een laptop

Het gebeurt tegenwoordig steeds vaker dat mensen (deels) thuiswerken. Het voordeel van werken op een laptop is dat je geen bestanden over hoeft te zetten elke keer dat je op een andere plek aan het werk gaat. Werken aan de keukentafel, op kantoor of vanaf de bank is allemaal mogelijk op een laptop. Het is wel belangrijk om op je houding te letten als je lang achter de laptop gaat zitten. Een desktop is vaak al afgesteld op een juiste hoogte, een laptop wordt vaak, maar ergens neergezet.

We raden aan bij het werken op een laptop een laptopstandaard te gebruiken. Een laptopstandaard is zo neer te zetten dat je je armen in een juiste hoek op je toetsenbord laat rusten en je je nek spaart door niet te ver omlaag te hoeven kijken. Een werkdag duurt al snel een uur of acht. Acht uur per dag in een verkeerde houding zitten kan serieuze klachten opleveren. Een laptopstandaard probeert deze klachten te voorkomen of te verminderen. Een bijkomend voordeel is dat een laptopstandaard je laptop vaak beter de mogelijkheid geeft om zichzelf af te koelen.

Wanneer een laptop in gebruik is warmt deze na een tijdje op. Een laptop die op tafel staat kan deze warmte aan de onderkant minder goed kwijt dan een laptop die op een standaard staat. Dit probleem kan ook worden opgelost door de laptop op een laptop cooler te zetten, hier kan een laptop ook zijn warmte aan afgeven.

Daarnaast wordt aangeraden je laptop tenminste een keer per maand helemaal op te laden. Dit zorgt ervoor dat een laptop een betere schatting kan maken van zijn batterijcapaciteit. Let er hierbij op dat je een originele oplader gebruikt. Bij een goede oplader stopt een laptop met opladen bij 100% batterij. Het kan dan ook geen kwaad om een laptop aan de oplader te laten staan wanneer deze volledig opgeladen is. Met deze tips hopen we dat jij bij het thuiswerken met een laptop goed zorgt voor jouw laptop, maar ook zeker voor jezelf. 

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.