Skip to content Skip to footer

Tips voor het gebruik van een gratis VPN voor meer online veiligheid

Steeds meer VPN’s zijn gratis te gebruiken. Wel heeft iedere VPN-dienst zo zijn eigen voor- en nadelen. De ene dienst heeft bijvoorbeeld een snelheidslimiet, maar laat je onbeperkt gebruikmaken van de dienst. De andere dienst heeft juist een datalimiet en geen snelheidslimiet. Bovendien zijn er diensten waarbij je de datalimiet kan verhogen door bijvoorbeeld over het bedrijf te twitteren of je e-mailadres achter te laten. Als je echt geeft om online privacy, kan dit een probleem vormen. Het is daarom goed om op een aantal aandachtspunten te letten.

Aandachtspunten

Over de hele wereld zijn er wel 100 verschillende gratis VPN-diensten. Deze diensten zijn kwalitatief niet altijd even in orde. We raden daarom aan te kijken naar een aantal aandachtspunten. Bijvoorbeeld naar de beperkingen van de gratis dienst, maar ook naar de privacy-voorwaarden, de mogelijkheid tot het omzeilen van regioblokkades, het vestigingsland van de dienst en het aanbod van locaties. Sommige diensten bieden niet meer verbindingen dan één per keer aan. En uiteraard moet de privacy in orde zijn.

Beperkingen gratis dienst

De meeste gratis VPN-diensten hebben linksom of rechtsom toch een aantal beperkingen. Bij Hide.me heb je bijvoorbeeld altijd gratis verbinding, maar een beperkt aantal servers tot je beschikking die alleen wat trager zijn. OpenVPN ontbreekt en er geldt een maximum verbruik van 10 GB per maand. En andere dienst zoals ProtonVPN beidt geen bittorrent-ondersteuning. En WindScribe heeft maar een beperkt aantal servers beschikbaar. Kijk daarom goed naar de beperkingen van de gratis aanbieder.

Regioblokkades omzeilen

Een belangrijke reden voor veel gebruikers om te kiezen voor een gratis VPN, is het omzeilen van de regioblokkade voor onder meer Netflix. Maar bedenk eerst dat een streamingdienst niet voor niets een blokkade invoert. Die blokkade is er, omdat de aanbieder geen rechten heeft om de inhoud te tonen. Als je dit omzeilt, heeft de blokkade weinig nut. Kijk niet alleen maar naar reviews. Het is goed mogelijk dat een dienst die in het verleden Netflix nog wel toonde, nu opeens een blokkade heeft ingevoerd. Vroeg of laat zal een streamingdienst toch op de zwarte lijst van bijvoorbeeld Netflix komen te staan.

Vestigingsland

Kijk naar het vestigingsland van de aanbieder. Zo vermijd je het best aanbieders die komen uit landen waar de persvrijheid of privacy niet optimaal is. Denk bijvoorbeeld aan landen als China en Cuba En als je echt kritisch op je privacy bent, vermijd je ook de VPN-diensten uit de Verenigde Staten. De Amerikaanse overheidsdiensten kan namelijk meekijken.

Aanbod van locaties

Kijk bij een gratis VPN ook naar het aanbod van de verschillende locaties. In ieder geval is een server in Nederland een must, omdat de downloadsnelheid dan vaak iets beter is en bovendien de vertraging lager is. Op die manier heb je meer kans op een stabiele verbinding. Uiteraard is het fijn als er iets te kiezen is. Veel aanbieders maken het daarom mogelijk om verbinding te maken met meerdere locaties in Europa, zoals bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk of Duitsland.

Een aantal aanbieders biedt zelfs de mogelijkheid te verbinden naar servers in andere delen van de wereld, zoals Japan of Argentinië. Bedenk wel dat de verbinding daardoor fors trager kan worden.

Maximaal aantal verbindingen

Ga je de dienst samen gebruiken met meerdere apparaten of bekenden? Dan is het mogelijk dat je oploopt tegen het maximaal aantal connecties per keer. Soms kun je met slechts één of twee apparaten tegelijkertijd verbinden naar een gratis VPN. Deze informatie wordt meestal al aangegeven bij het accepteren van de voorwaarden. Wie dus met meerdere apparaten tegelijkertijd gebruik wil maken van een gratis VPN dienst, kan beter een aantal diensten op voorhand al overslaan.

Betalen met je gegevens

Ten slotte: gratis is meestal niet echt gratis. Er staat altijd wat tegenover, anders is het voor een aanbieder niet commercieel interessant. Daarom lees je altijd eerst de privacy voorwaarden. Vrijwel alle aanbieders zeggen dat ze geen logboeken bijhouden. Toch blijkt vaak wel dat vastgelegd is wanneer iemand verbinding heeft gemaakt en hoeveel data hij heeft verbruikt. Zo is de informatie toch te reconstrueren.

Betalen met gegevens komt vaak voor. Zo heb je bijvoorbeeld datalimieten die worden verhoogd na het achterlaten van je e-mailadres of door over de dienst te twitteren. Daarmee verklein je je privacy behoorlijk. Vraag jezelf daarom eerst af of je wel wilt betalen met je eigen gegevens.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.