Skip to content Skip to footer

5 waarheden over glasvezel internet die genoeg reden zijn om ernaar over te stappen

De opmars van glasvezel internet is volop in gang. Daarmee komt ook de overweging of het iets voor jouw internetabonnement voor thuis is. Uiteraard zou er niet zo veel geïnvesteerd worden in het uitrollen van het glasvezelnetwerk als het niet daadwerkelijk interessante voordelen met zich mee zou brengen. We bespreken vijf waarheden over glasvezel internet die genoeg reden zijn om ernaar over te stappen.

Steeds meer aansluitingen

Je kunt natuurlijk niet overstappen op glasvezel internet voor thuis als je woning nog niet aangesloten is op het glasvezelnetwerk. De kans dat dit voor jou geldt wordt echter steeds kleiner. Eind 2021 heeft namelijk al 4,25 van de 8 miljoen huishoudens in Nederland een glasvezelaansluiting in hun woning, en er wordt hard aan gewerkt om dat aantal in 2022 nog fors te laten groeien. Kun je nu dus nog niet over op glasvezel internet, dan is er zeker de kans dat je daar niet heel lang meer op hoeft te wachten.

Meer concurrentie dan bij kabelinternet

De belangrijkste doelgroep van toekomstige gebruikers van glasvezel internet voor thuis zit bij de huidige gebruikers van kabelinternet. Ben jij gebruiker van kabelinternet? Dan ben je al bereid om wat meer te betalen voor een snelle en stabiele internetverbinding. Bij kabelinternet is er echter maar één aanbieder, en dat is de beheerder van de kabel. Daardoor is er niet echt sprake van concurrentie, wat resulteert in hoge tarieven. Beheerders van glasvezelnetwerken verhuren hun netwerk ook aan andere aanbieders, waardoor er voor glasvezel internet aanzienlijk meer te kiezen valt en er ook noemenswaardige concurrentie is.

Hogere downloadsnelheden

De downloadsnelheden die te behalen zijn met kabelinternet zijn de laatste jaren al wat hoger geworden omdat kabelaanbieders de concurrentie moeten aangaan met aanbieders van glasvezel internet. Ze kunnen echter niet dezelfde maximale downloadsnelheden halen die er met glasvezel internet te halen zijn. Wil je jezelf verzekeren van de allersnelste internetverbinding, dan moet je toch echt voor glasvezel kiezen.

Dit is de 1 bij het artikel: 5 waarheden over glasvezel internet die genoeg reden zijn om ernaar over te stappen.

Hogere uploadsnelheid

De hoogte van de uploadsnelheid, de snelheid waarmee je data kunt versturen, is uniek voor glasvezel internet. Alleen bij glasvezel wordt namelijk een uploadsnelheid geboden die gelijk is aan ook al hoge downloadsnelheid. Bij DSL-internet en kabelinternet ligt de uploadsnelheid aanzienlijk lager dan de downloadsnelheid. Een hoge uploadsnelheid is praktisch voor mensen die vanuit huis werken én voor mensen die thuis zware online games spelen.

Stabielere verbinding

Waar kabelinternet qua stabiliteit als een hele stap vooruit op DSL-internet is, lijdt ook kabelinternet onder de groeiende vraag. We vragen immers steeds meer van onze internetverbinding omdat we minder naar ‘gewone’ televisie kijken en steeds vaker content streamen via Netflix, Videoland, Disney+, NPO Start/Plus en YouTube. Daar bovenop komt alle extra apparaten die we aansluiten op onze internetverbinding om een smart home te creëren én de toename van het aantal mensen dat thuiswerkt. Omdat glasvezel een veel ruimere bandbreedte heeft, biedt glasvezel internet een stabielere internetverbinding.

Maak je nog gebruik van een abonnement voor lineaire televisie? Ook dit kan via glasvezel. Je kunt een abonnement afsluiten voor internet én televisie via glasvezel. Zo kun je alles in één keer op één plek geregeld hebben. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je overweegt om géén televisieabonnement te nemen. In tegenstelling tot bij kabelaanbieders is het mogelijk om bij glasvezel internet géén televisieabonnement te nemen.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.