Skip to content Skip to footer

Glasvezelinternet: techniek en snelheid

De laatste jaren zitten we met z’n allen steeds meer op internet . Hierdoor is het dataverbruik explosief gestegen. Het is niet alleen de tijdsduur die de groei veroorzaakt, maar ook de content die we kijken. Was het vroeger al heel wat als je een film in HD kon bekijken, tegenwoordig wil je toch 4K films kijken. Dit kost wel 6 keer zoveel data. Door deze ontwikkelingen loopt het ADSL-netwerk , dat data doorgeeft via koperdraad, tegen zijn grenzen aan. Daarom is men in Nederland al enkele jaren geleden begonnen met het uitrollen van een glasvezelnetwerk. Maar hoe werkt een verbinding via glasvezel nu precies?

Techniek

In het nu nog vaak gebruikte kopernetwerk wordt informatie verzonden door stroompulsen. Door het variëren van deze stroompulsen kunnen gegevens verzonden en ontvangen worden. Deze stroompulsen worden overgedragen door een kabel via elektronentransport. Deze elektronen hebben meestal een snelheid die 1% van de lichtsnelheid is. Bij glasvezel worden lichtpulsen door een buis van glas gestuurd. Deze buis heeft een erg kleine diameter. Doordat het glas het uitgezonden licht telkens weerkaatst kan het lichtsignaal niet uit de buis ontsnappen. Deze lichtsignalen hebben natuurlijk de lichtsnelheid. Dit is dus veel sneller dan de elektronen in het koperdraad. Een ander voordeel is dat de signaalsterkte bij glasvezel over lange afstand nagenoeg gelijk blijft. Het lichtsignaal heeft namelijk geen enkele interactie met de kabel maar wordt enkel gereflecteerd. Dit is bij koperdraad anders omdat de energie van het signaal kan worden omgezet in warmte of in een magnetisch veld.

Snelheid

Zoals in het vorige stukje uitgelegd, is het grootste voordeel van glasvezel internet de hogere snelheid. In Nederland variëren de downloadsnelheden van glasvezel internet tussen de 50 en 500 Mb/s. Verder is bij internet via de glasvezel de snelheid symmetrisch. Dit wil zeggen dat de upload- en downloadsnelheid even hoog zijn. Dit in tegenstelling tot internet via de kabel dat een veel lagere uploadsnelheid heeft. Hierdoor duurt het erg lang om grote bestanden te versturen via de kabel. Bij glasvezel is dat probleem dus opgelost. De huidige glasvezel snelheden zijn nog relatief laag vergeleken met de maximale snelheden die mogelijk zijn in glasvezel. Een snelheid van 1 Gb/s zal op termijn zeker mogelijk zijn in een abonnement. In een laboratorium zijn zelf snelheden van meer dan 100 Tb/s gemeten . Dit geeft wel aan welke potentie glasvezel heeft.

Glasvezel tot aan je deur

De meeste providers hebben al glasvezel tot aan de zogenaamde wijkcentrales. Van daaruit gaan naar alle huizen in de wijk nog wel verbindingen via de kabel. Glasvezel internet voor alle huishoudens in Nederland is op korte termijn niet haalbaar. Om namelijk een huis op glasvezel aan te sluiten, moeten de oude kabels naar ieder huis vervangen worden door nieuwe. Dit is een arbeidsintensief proces dat veel tijd en geld kost. Om te kijken welk internetabonnement het voordeligst is voor jouw eigen situatie, kun je verschillende vormen van internet vergelijken. Een internetvergelijker geeft je dan gelijk het voordeligste aanbod.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.