Skip to content Skip to footer

5 handige Excel tips

Tegenwoordig wordt het steeds belangrijker in het zakelijke leven om goed te kunnen werken op computers. Éen van de programma’s waar je goed mee overweg moet kunnen is Excel. Excel is bijvoorbeeld heel gemakkelijk voor het bijhouden van inkomsten of het maken van grafieken. Het is daarom zeker een goed idee om een Excel cursus te volgen. Maar om jou een goede inkijk te geven in dit programma, geven wij jou alvast een paar geweldige tips!

Op maar één werkblad werken, dacht het niet!

Het is erg onhandig om de hele tijd te moeten switchen tussen verschillende werkbladen op Excel. Het is gelukkig mogelijk om meerdere werkbladen tegelijk te kunnen openen. Hiervoor selecteer je de functie ‘Nieuw Venster’ in het tabblad Beeld. Vervolgens kun je op Alle Vensters klikken en kiezen voor Naast elkaar. Hierdoor kun je meerdere werkbladen onder of naast elkaar zetten. 

Een verslag maken wordt een makkie

Excel wordt vaak door onder andere scholieren gebruikt voor het maken van tabellen voor hun verslag. Hierdoor zul je de tabel mooi moeten kunnen overzetten in Word. Om dit te kunnen doen, selecteer je de tabel in Excel. Vervolgens open je Word en klik je linksboven in de menubalk op ‘Paste special’. Als laatste kun je dan kiezen voor de opties ‘Bitmap’ of ‘Picture’. 

Het mooi maken van je Excelbestand

Natuurlijk wil je dat de opmaak van al je verschillende grafieken gelijk aan elkaar zijn. Hiervoor kun je een template maken. Dit zorgt ervoor dat elke grafiek de juiste grootte en opmaak heeft. Klik hiervoor op de grafiek en selecteer in de menubalk ‘Ontwerp’. Kies dan vervolgens onder het kopje ‘type’ voor ‘Bewaar als sjabloon’. Als je de volgende grafiek selecteert, kun je deze dan aanpassen naar dat template via ‘Verander grafiek’. Nu zijn al je grafieken in opmaak gelijk aan elkaar, wel zo mooi!

Een vakje die oplicht, wel zo makkelijk

Wil je graag een vakje dat oplicht bij een bepaalde waarde? Dat kan! Selecteer hiervoor de cellen die je graag wilt laten oplichten. Vervolgens kies je Voorwaardelijke opmaak op tabblad Start en kies je Markeerregels voor cellen. Er is ook nog een optie die je in staat stelt om een cel groen of rood te kleuren als deze groter of kleiner is dan een bepaalde waarde. Meer informatie vind je hier: cel kleur geven bij waarde.

Formules bekijken, ook wel erg handig

Excel laat vaak de waarde zien die je uit een formule hebt gekregen. Dit is echter niet altijd wenselijk. Soms wil je namelijk graag een controle uitvoeren op de juistheid van enkele formules. Het is dan erg vervelend als je ze steeds moet aanklikken of opzoeken. Maar met een enkele handeling kun je dit helemaal veranderen! Via de toetsencombinatie ctrl ~ kun je switchen naar alle formules. Om weer terug te gaan druk je dezelfde knoppen weer in. Ben je door dit artikel helemaal geënthousiasmeerd om met Excel aan de slag te gaan? Kijk dan snel naar een Excel cursus bij je in de buurt!

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.