Skip to content Skip to footer

32-bit of 64-bit computer?

Wanneer je software wil gaan installeren, wordt vaak gevraagd om te bepalen of je een 32-bits of 64-bits computer en Windows hebt. Dit kan behoorlijk verwarrend zijn omdat de PC niet automatisch bepaalt of je Windows ook 32-bit of 64-bit is. Zo bepaal je handmatig of je PC én Windows 32-bit of 64-bit is.

Wat is het verschil?

Het verschil tussen 32-bit of 64-bit heeft in eerste instantie niet zoveel met de software die je probeert te installeren te maken, maar met de processor van je computer. Deze kan namelijk alleen de binaire code lezen. Dat zijn de combinaties van 1’en en 0’en naast elkaar. Elke combinatie hiervan staat voor één bit. Dat betekent dat een 32-bit processor minder combinaties binaire code kan verwerken dan een 64-bit computer. De 64-bit computer is dan ook een stuk sneller, kan complexere codes verwerken én heeft meer geheugen. Tegenwoordig worden dan ook amper nog computers gemaakt die een 32-bits processor hebben.

Besturingssysteem

Dit betekent echter niet automatisch dat er ook een 64-bits systeem op je computer loopt. Dit verschil zal vooral niet opvallen wanneer de computer alleen gebruikt wordt om te e-mailen, internetten en andere zaken die weinig (werk)geheugen kosten. De 32-bit of 64-bit versie van Windows is namelijk van toepassing op het geheugen. Wanneer je computer meer dan 4GB aan geheugen heeft, kan je dit als leidraad gebruiken om te bepalen welk systeem er op je computer loopt. Meer dan 4GB geheugen betekent namelijk een 64-bits versie van Windows. Het is daarom belangrijk om software in te stellen op de juiste settings, zodat de informatie correct en snel verwerkt kan worden.

32-bit of 64-bit Windows?

Klik met je rechtermuisknop op Windows logo (linksonder)

Er opent zich een menu, hier kies je voor Systeem. Er opent nu een nieuw venster met alle basisinformatie over je computer.

Bij Type systeem vind je welke versie is geïnstalleerd.

Hier vind je onder andere welke versie van Windows je gebruikt. Onder ‘systeem’ vind je de informatie die je zoekt. Hier staat namelijk welk soort processor en welke versie van het besturingssysteem er actief is op je PC.

In bovenstaand voorbeeld gaat het dus om 64-bit versie.

Een andere optie om het menu ‘informatie over de computer weergeven’ te komen is via de verkenner. Open de verkenner en klik aan de linkerkant in het menu met je rechtermuisknop op ‘deze pc’. Klik vervolgens weer op de optie met ‘eigenschappen’ om hetzelfde informatiescherm te openen.

32-bit of 64-bit software?

Steeds meer software is ook beschikbaar in de 64-bits variant. Bij het downloaden hiervan kun je kiezen welke versie je wilt installeren. Als de software al op je computer staat, kun je als volgt controleren of het 32-bits of 64-bits software is.

Open Windows verkenner (Windows toets + E). Ga naar de partitie (meestal C:) waar de ‘Program Files’ staan. Bij een 64-bits systeem zie je een map ‘Program Files’ en een map ‘Program Files (x86)’. In de map met (x86) staat de software die op 32-bits werkt en in map Program Files staan de 64-bits programma’s.

(x86) betekent 32-bit software

32-bit of 64-bit software

Upgraden

Ben je erachter gekomen dat je een 32-bits besturingssysteem hebt en wil je graag wat meer (werk)geheugen? Dan is het niet perse nodig om een volledig nieuwe versie van Windows aan te schaffen. Bij het (opnieuw) installeren van Windows 10 zal er tijdens het installatieproces gevraagd worden welke versie van het besturingssysteem je wil installeren: 32-bits of 64-bits. Kies dan voor de laatste optie om je besturingssysteem een upgrade te geven.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.