Skip to content Skip to footer

Voorkomen dat je internetprovider met je meekijkt

Onze leven vindt anno 2019 meer plaats op het internet dan in de offline wereld. Met name qua informatie is er online heel veel over ons te vinden. Die informatie is waardevol en willen we graag goed beschermen. Maar hoe doen we dat?

Manieren internet misbruik

Als we denken aan manieren waarop er op het internet misbruik gemaakt kan worden van onze online privacy, denken we aan hackers. We denken aan malware, websites die proberen financiële gegevens te ontfutselen en Trojaanse paarden die stiekem op onze computers en gadgets terechtkomen en die aanzienlijke hoeveelheden privé informatie stelen.

Maar als je er logisch over nadenkt: wie of wat heeft het makkelijkst toegang tot alles wat je via het internet deelt? Dat is natuurlijk degene die je het internet in eerste instantie verschaft! Met andere woorden, de internetprovider, met alle aantrekkelijke deals en het razendsnelle internet bied je een portaal waar je allemaal waardevolle informatie doorheen laat gaan. En het is daarom belangrijk jezelf te beschermen tegen mogelijke kwaadwillenden die uit zijn op jouw data.

Online onzichtbaar maken met VPN

Je kan honderd antivirusprogramma’s installeren en je computer of smartphone helemaal afgrendelen, als je internetprovider het wil kunnen ze verschillende dingen doen om te er met gevoelige informatie vandoor te gaan. Een van de beste manieren om jezelf online onzichtbaar te maken is via een VPN-service. Via een VPN creëer je eigenlijk je eigen privénetwerk binnen het door de internetprovider geboden publieke netwerk. Dit geldt trouwens ook voor smartphones: er bestaan vpn android programma´s waarmee je zo veilig mogelijk via je smartphone kan surfen.

Nu kan je je afvragen waarom het nodig is om je internetgebruik af te schermen. Je internetprovider gaat toch niet zomaar je privacy schenden? Het antwoord is dat je niet veilig genoeg kan zijn in hoe je het internet gebruikt en wat voor dingen daarop zet. Een (nog steeds voortdurende) gebeurtenis die dat onderstreept, zijn de perikelen rondom de Chinese techgigant Huawei.

Waarom internetgebruik afschermen?

Huawei wordt door verschillende landen beschuldigd van spionage. Of beter gezegd, veiligheidsdiensten, waaronder die in de VS, zeggen dat Huawei via hun telefoon- en internetnetwerken toegang verlenen aan de Chinese overheid om burgers en bedrijven over de hele wereld te bespioneren. Het zorgt ervoor dat in Nederland grote telecombedrijven Huawei in de ban deden en alleen nog maar wilden samenwerken met westerse bedrijven bij de aanleg van een Europees 5G-netwerk.

Maar al voordat Huawei een wereldwijde discussie op gang bracht over hoe internetproviders via hun netwerken de privacy van hun gebruikers kunnen schenden, was online veiligheid een thema in veel landen. Zowel de Europese als de nationale overheid heeft steeds strengere richtlijnen voor internetbedrijven. In de Amerikaanse staat Maine ging het zelfs zover dat alle internetproviders in die staat verboden werden om privédata van gebruikers door te verkopen aan derden. Zo ver gaat het nog niet in Europa en in Nederland. Maar zoals je hebt kunnen lezen, is er ondertussen genoeg dat je zelf kan doen. Want denken dat jouw internetprovider toch niet spioneert of je gegevens toch niet gebruikt voor commerciële doeleinden, is naïviteit.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.