Zelf een website maken

Een website maken hoeft helemaal niet moeilijk of duur te zijn. Met Google Sites kun je simpel en snel een site in elkaar zetten voor bijvoorbeeld het voetbalteam, je schoolklas of een vereniging. Je zet je eigen site in een handomdraai in elkaar door te knippen en te slepen. Programmeerkennis heb je absoluut niet nodig.

Wat is Google Sites?

Google Sites is een online programma waarmee je websites kunt maken. Je hebt er alleen maar een computer en een internetverbinding voor nodig. Daarnaast moet je ook een Google- account hebben. Als je een Gmailadres hebt, kun je direct inloggen en anders is een Google- account zeer eenvoudig aan te maken. Google Sites is helemaal vrij van reclame. Google Sites is bedoeld voor groepen mensen die specifieke informatie met elkaar willen delen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het voetbalteam dat het wedstrijdschema erop zet, of een bedrijf dat interne informatie deelt met collega’s.

Hoe werkt Google Sites?

Je gaat naar sites.google.com en logt in met je Google- account. Klik nu op “nieuwe site maken”. Vervolgens moet je een aantal keuzes maken. Je kiest onder andere hoe de lay out eruit moet zien en wie wel of geen toegang krijgt tot de site. Daarna kun je webpagina’s aanmaken en deze vullen met tekst en afbeeldingen. Hierbij kun je ook nog weer kiezen uit allerlei mogelijkheden, zoals het verdelen van de tekst in kolommen of een slideshow maken van foto’s. Als je klaar bent met de inhoud van de site, kun je de vormgeving aanpassen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de kleuren te wijzigen, het lettertype aan te passen of een header toe te voegen. In principe is je site nu klaar voor gebruik.

LEES OOK
Tips internetproviders met elkaar vergelijkenHandige tips om internetproviders te vergelijken
 
Wij kunnen niet meer zonder internet. Daarom moet je een goede provider hebben. Met deze tips kun je voor jou de beste provider…Lees verder

Hoe kun je de site uitbreiden?

Als je een beetje gewend bent geraakt aan het werken met Google Sites, wordt het tijd om je site uit te breiden. Hiervoor biedt Google Sites een aantal opties. Voor een (voetbal)team is het bijvoorbeeld handig om een smoelenboek toe te voegen. Ook is het mogelijk om een adressenlijst aan te maken (kijk wel uit met bescherming van de privacygegevens). Verder is er de mogelijkheid om documenten op de site te plaatsen, die de gebruikers vervolgens weer kunnen downloaden. Het toevoegen van een eigen fotopagina behoort ook tot de uitbreidingsopties.

In een paar stappen heb je je eigen website. Hieronder een screenshot van Pctipvandedag.nl:

Website bouwen met Google Sites

Voor- en nadelen van Google Sites

Groot voordeel van Google Sites is dat het ontzettend gemakkelijk is om een site te maken. Met een paar muisklikken heb je het raamwerk gemaakt. Daarna hoef je alleen nog maar te plakken en te slepen om tekst en afbeeldingen toe te voegen. Het is ook een voordeel dat je zelf bepalen kunt wie er toegang tot de site krijgen. Dit is bijzonder handig, want nu kunnen er geen ongewenste personen op je website komen. Bijzonder gemakkelijk is de optie dat je met meerdere mensen tegelijk de site kunt bewerken. Je ziet direct wat de ander verandert, zelfs als deze nog aan het typen is. Als je een site wilt met een geheel eigen vormgeving is Google Sites niet heel geschikt. Ook zakelijke websites of portfolio’s kun je beter niet met Google Sites maken.

 

Deel dit artikel:


Ook interessant