Skip to content Skip to footer

Nieuw: de vingerafdrukscanner in het scherm

De vingerafdrukscanner is al een tijd bekend onder smartphonegebruikers. Via de thuisknop of een knopje elders op de telefoon wordt de vingerafdruk gescand, en zo kun je direct je telefoon ontgrendelen. De komst van de vingerafdrukscanner is een welkome ontwikkeling op het gebied van privacy. Voorheen werden smartphones vergrendeld via een wachtwoord, nu kun je met een simpele druk op de knop meteen in je telefoon.

Hoe werkt een vingerafdrukscanner?

In de instellingen van je smartphone kun je de gewenste vingerafdruk laten scannen. Met kleine tussenpozen houd je de vinger een keer of tien op de daarvoor bestemde knop, en dan slaat de telefoon die op als toegangscode. Je kunt de vingerafdrukscanner ook gebruiken om snel een eenvoudig toestemming te geven voor bankoverschrijvingen en aankopen in appstores. Dit biedt een extra beveiliging bovenop pincodes, want alleen jij kunt bij deze vertrouwelijke informatie.

Smartphones met een vingerafdrukscanner in het scherm

En binnenkort heb je hier misschien helemaal geen knopje meer voor nodig, maar heb je genoeg aan alleen je scherm! Samsung en het nog jonge One Plus, komen naar verluidt namelijk met een nieuw ontwerp waar de vingerafdrukscanner verwerkt zit in het scherm van de telefoon. De Huawei Mate 20 Pro heeft al een vingerafdrukscanner in het scherm. Doordat de scanner via het scherm werkt, is hier geen apart knopje meer voor nodig.

De thuisknop wordt sowieso steeds vaker achterwege gelaten in nieuwe ontwerpen van smartphones. In de toekomst is hij dus ook niet meer nodig om de vingerafdruk te scannen. De vingerafdrukscanner in het scherm geeft de smartphone hiermee een strak ontwerp, terwijl het nog steeds je privacy waarborgt. De eerst volgende smartphone met ononderbroken scherm en een behuizing uit een geheel gaat de Samsung Galaxy 10 worden.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.