Skip to content Skip to footer

Hoe vind je verborgen camera’s in jouw AirBnB?

Het klinkt misschien als onzin, maar toch is het al vaker voorgekomen dat mensen een verborgen camera hebben gevonden in hun AirBnB. Dit kan bij bijvoorbeeld in de badkamer of in de slaapkamer gericht op het bed, en dat is natuurlijk wel het laatste wat je wilt.

Uiteraard is dit heel illegaal, maar dat betekent niet dat het niet gebeurt. Hierom is het verstandig om bij aankomst toch nog even goed te controleren of er verborgen camera’s te vinden zijn in jouw AirBnB. Om dit onderzoek grondig uit te voeren heb ik het volgende stappenplan samengesteld. Wanneer je na al deze stappen nog geen verborgen camera’s hebt gevonden in jouw AirBnB dan kun je er zeker van zijn dat die van jou gewoon veilig is zoals het zou moeten zijn.

Controleer alle elektrische apparaten

Tegenwoordig heb je wekkers, radio’s en allerlei andere apparaten die eigenlijk verborgen camera’s zijn, daarom is het slim om altijd nog eens extra goed naar deze apparaten te kijken. Wanneer je opvalt dat er iets anders is aan het apparaat dan is het slim om hem toch eens van dichterbij te bekijken.

Zo kun je een kleine lens vinden of misschien merk je dat de oplader anders is dan normaal. Om het zeker te weten kun je de merknaam en het serienummer, wat je waarschijnlijk wel op het apparaat kan vinden, online opzoeken. Zo weet je het zeker wanneer je te maken hebt met een verborgen camera.

Het lijkt een normaal weerstation, maar dat is het niet. Er zit een camera in verborgen:

Verborgen camera in weerstation

Scan de rest van de kamer

Natuurlijk zijn elektrische apparaten een mooie plek om een verborgen camera te hebben, maar het is zeker niet de enige mogelijkheid. Je wilt ook nog de tijd nemen om de rest van kamer goed onder de loep te nemen. Natuurlijk moet je wel weten waar je ongeveer moet kijken. Ja je kunt het zo gek niet bedenken of iemand heeft er wel ooit een verborgen camera verstopt. Maar er zijn natuurlijk nog meer plekken waar je een camera kunt verbergen, dus ga op zoek naar lenzen.

Een verborgen camera kan ook in een fotolijstje zitten:

Verborgen camera in een fotolijstje

Kijk in het donker

In het donker kun je vaak meer vinden dan wanneer het heel licht is in de kamer. Doe dus de gordijnen dicht en het licht uit om het zo donker mogelijk te maken.

Hierna moet je eerst zoeken of je eventueel een rood of groen ledlampje ziet, veel nachtvisie camera’s hebben dit. Als je dit niet ziet dan is er nog een andere manier om een cameralens te vinden. Wanneer je met een zaklamp door de kamer schijnt dan zal een cameralens je een reflectie geven. Ga dus voorzichtig met jouw zaklamp door de kamer heen en let goed op of je eventueel een schittering ziet, dat is een aanwijzing dat je hier een verborgen camera kan vinden.

Controleer de spiegels

Een andere optie voor het verstoppen van een camera is achter een spiegel die eigenlijk doorzichtig is. Je kent het concept vast wel, vanaf een kant lijkt het een spiegel maar vanaf de andere kant kun je er doorheen kijken. Hier kun je perfect een verborgen camera verstoppen. Gelukkig is er een snelle manier om te controleren of een spiegel doorzichtig is.

Je zet jouw nagel tegen de spiegel en als het goed is zit er ruimte tussen jouw nagel en het spiegelbeeld van de nagel. Wanneer hier geen ruimte tussen zit dan is de spiegel dus geen echte spiegel en kan er zomaar een verborgen camera achter zitten.

Check alle lades en kastjes

Behalve camera’s kan er ook audio opname apparatuur verstopt zijn in jouw kamer, en dat wil je natuurlijk ook niet. Hierom is het belangrijk om alle lades en kastjes een keer op te doen en te controleren of je hier iets verdachts vindt. Het kost weinig moeite, en het is toch wel fijn om te weten dat al jouw gesprekken niet worden opgenomen.

Gebruik de technologie van jouw mobiele telefoon

Met jouw mobiele telefoon kun je meer bereiken dan je misschien denkt. Er zijn twee manieren om te controleren of er een verborgen camera in jouw AirBnB te vinden is, als eerste hoef je alleen maar iemand op te bellen.

Bel dus een vriend of een familielid op en ga dan eens door jouw AirBnB lopen. Wanneer er een CCTV-camera aanwezig is dan zal deze waarschijnlijk het signaal van jouw telefoontje verstoren. Als het signaal dus verandert wanneer je op een bepaalde plek bent is het verstandig om eens goed in deze regio te kijken of je hier een camera kunt vinden.

Ook zijn er verschillende apps die je kunt downloaden om te vinden of er verborgen camera’s in jouw AirBnB zijn. Zoek simpelweg ‘Hidden camera detector’ op in Google Play Store of de App Store en je zult genoeg opties vinden.

De app zal een signaal geven wanneer er een verborgen camera in de buurt is. Maar hij zal waarschijnlijk ook een signaal geven bij andere radioapparatuur, wees je hiervan dus bewust.

Gebruik een speciale scanner

Voor enkel euro’s kun je online al een scanner kopen voor het vinden van verborgen camera’s. Wanneer een camera Wifi of Bluetooth gebruikt dan komt hier een RF-signaal bij kijken en er zijn verschillende scanners die een dergelijk signaal kunnen oppikken. Natuurlijk heb je hierbij ook duurdere versies maar ik zou hier persoonlijk geen honderden euro’s aan uitgeven. Er zijn geen scanners die 100% van de verborgen camera’s zullen vinden, maar de meeste zullen er toch wel worden uitgepikt.

Voor ongeveer 18 dollar heb je een Spy Cam scanner bij AliExpress:

Verborgen camera scanner

Wat als je een verborgen camera vindt in jouw AirBnB?

Stel je vindt inderdaad een verborgen camera in jouw AirBnB dan moet je natuurlijk wel actie ondernemen, maar het is belangrijk om de camera niet te verplaatsen. Je moet het anders aanpakken. Wanneer je de camera aanraakt dan zit jouw DNA ook op die camera en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Als eerste wil je de politie bellen en hen informeren over de situatie, als je inderdaad in een AirBnB zit dan is het essentieel om hierna ook direct AirBnB te contacteren, want deze huurder mag natuurlijk niks meer verhuren en waarschijnlijk wil jij je geld terug.

Wanneer de kamer goed hebt gecontroleerd en al deze methodes hebt gebruikt dan kun je ervan uitgaan dat jouw AirBnB veilig is zoals het hoort en dat je hier gewoon rustig kunt slapen. In dit artikel klinkt het misschien of alle AirBnB ’s mensen filmen, maar de kans dat het daadwerkelijk gebeurt is heel klein, toch is het altijd slim om voorzichtig te zijn.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.