Skip to content Skip to footer

Wat is Startpage.com?

Startpage.com is een zoekmachine die stiekem al bijna 2 jaar bestaat, maar sinds vorige maand de aandacht heeft getrokken van het internet. Dit komt doordat de zoekmachine is vernieuwd met allerlei nieuwe functies die toch wel interessant waren. Wat Startpage.com nu precies is, waarom je het wilt gebruiken en hoe het werkt leggen wij uit.

Startpage.com is een zoekmachine die eigenlijk geen eigen zoekmachine is, maar via een omweg de zoekresultaten van Google.com laat zien. Het is een privacyvriendelijke zoekmachine die de resultaten van Google laat zien zonder dat Google gegevens van jou kan verzamelen.

Bovendien is Startpage.com een hele kale zoekmachine waarbij je niks anders te zien krijgt dan de zoekresultaten, dit kan fijn zijn. Een bekend gezicht dat tegenwoordig ook bij Startpage werkt als privacy advisor is Ancilla, voormalig lijsttrekker van de Piratenpartij.

Ancilla van de Leest: “We leven in een turbulente tijd waarin steeds meer mensen zich bewust worden van het belang van online privacy. Consumenten vragen om toegankelijke tools om hun data te beschermen. StartPage is één van de grootste voorlopers op het gebied van Europese alternatieven. Daarom ben ik erg verheugd me bij dit vooruitstrevende bedrijf aan te sluiten.”

CONSUMENTEN VRAGEN OM TOEGANKELIJKE TOOLS OM HUN DATA TE BESCHERMEN.

Met Ancilla als privacy advisor kun je er bijna van uitgaan dat er bij deze zoekmachine voor jouw privacy wordt gezorgd.

De voordelen van Startpage.com

Je vraagt je misschien af waarom je Startpage.com zou gebruiken als je toch de zoekresultaten van Google te zien krijgt, maar er zijn wel degelijk belangrijk verschillen.

Als eerste zorgt Startpage.com er natuurlijk voor dat Google niet alle data omtrent jouw zoekopdrachten kan bewaren en een profiel van jou kan opbouwen, waarvoor je later dan weer advertenties te zien krijgt.

Je hebt natuurlijk meer zoekmachines die dit bieden, maar Startpage is een van de weinigen die wel de zoekresultaten van Google.com gebruikt, aangezien deze zoekmachine toch vaak de beste resultaten biedt. Hierdoor verandert er aan de manier van zoeken in principe niks.

Startpage heeft sinds kort ook een anonieme weergave waarmee je websites kunt bezoeken. Je bezoekt de website dan via een proxy van Startpage. Deze weergave zorgt ervoor dat je de website bijna helemaal anoniem kunt bekijken. Helaas betekent dit wel dat de websites niet altijd goed werken en dat inloggen meestal niet mogelijk is.

Door het paarse kader kun je zien dat je een website anoniem bezoekt:

Anoniem website bezoeken met startpage

Het enige nadeel is dat de zoekresultaten van Startpage niet op jou zijn afgestemd, zoals dat met Google wel is. Als je een bepaalde plek zoekt dan weet Google in welke stad je bent en zoeken ze bijvoorbeeld iets in de buurt, dit is niet het geval met Startpage.

Hoe werkt Startpage?

Startpage maakt gebruik van een proxy, een soort omweg, om bij Google te komen. Hierdoor is het net alsof je de Google zoekmachine gebruikt, maar Google weet niet waar jij vandaan komt of waar je naar zoekt.

Startpage geeft wel banners weer, zodat ook zij geld aan hun website kunnen verdienen, maar deze zijn niet gebaseerd op jouw data.

Hoe gebruik je Startpage?

Op jouw iPhone of iPad kun je de Startpage-app installeren en als zoekmachine gebruiken, helaas is het hier niet mogelijk om hem als standaard in te stellen. Je kunt hiermee zoeken naar tekst en afbeeldingen. Via instellingen kun je de servers kiezen waar je op wilt zoeken en kun je de voertaal instellen naar het Nederlands.

Ook kun je de Startpage website op het beginscherm van Safari zetten op je iPhone of iPad. Hiervoor moet je eerst naar Startpage.com en kun je de site via het delen-icoon onderaan het scherm toevoegen aan het beginscherm.

Je kunt bovendien naar Firefox gaan en hier naar zoekinstellingen gaan om een nieuwe zoekmachine toe te voegen. Wanneer je dan naar de zoekinstellingen gaat, kun je de standaard zoekmachine wijzigen naar Startpage.com

Op de Mac is het wel mogelijk om Startpage.com direct als standaard zoekmachine in te stellen. Je gaat naar Startpage.com, scrollt naar beneden en klikt op de link ‘Startpage.com instellen als standaard zoekmachine’. Hiermee kun je de Startpage-extensie installeren op Safari. Deze Startpage-extensie moet je activeren en StartPage address bar search aanklikken. Het lijkt misschien niet zo maar wanneer je nu zoekt zal er automatisch gebruik worden gemaakt van Startpage.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.