Skip to content Skip to footer

Wat is mining?

In de Bitcoinwereld worden veel onbekende termen gebruikt. Dit zijn vaak Engelse termen en voor de meeste mensen is de betekenis onbekend. Van plan om te gaan investeren in een Bitcoin? Dan is het belangrijk om je van tevoren goed in te lezen. Zo weet je namelijk meteen wat er wordt bedoeld met alle termen wanneer je gaat investeren. Je investeert namelijk wel geld en dat is niet zomaar iets. In deze blog gaat we wat dieper in op mining.

Blockchain

Alle cryptovaluta maken gebruik van een Blockchain netwerk. Hiermee worden alle bevestigde transacties opgenomen die over de hele wereld zijn gedaan. Het Blockchain netwerk is anders dan een centrale database. Hierbij wordt er namelijk toezicht gehouden vanuit 1 punt. 

Bij een blockchain netwerk is er sprake van allerlei knooppunten die een kopie hebben van de database. Is er iets aan de hand met 1 knooppunt? Wordt deze bijvoorbeeld gehackt of valt deze weg, dan is er geen probleem, want de andere knooppunten hebben nog een kopie van de database beschikbaar. Er kan daarom worden gezegd dat deze manier veiliger is dan via een centraal netwerk. De Block chain wordt ook wel peer-to-peer netwerk genoemd. 

Mining

Mining wordt gebruik om transacties die uitstaan te bevestigen en ze in de Blockchain op te nemen. Een transactie wordt niet zomaar opgenomen in een blok van de blockchain. Ze moeten aan zeer cryptografische regels voldoen. Hiermee voorkom je dat iedereen blokken wijzigt en daardoor ongeldig zal worden. Ook voorkom je dat een gebruiker veel verschillende blokken achtereenvolgend aan de blockchain toe kan voegen. 

Mining is eigenlijk een soort van beloning die gegeven wordt aan het uitoefenen van controle over het blockchain netwerk. Dit is vooral belangrijk omdat er geen sprake is van een autoriteit. Bij cryptovaluta moeten gebruikers dit zelf uitvoeren. 

Van plan om te gaan investeren in Bitcoin? Houd dan de koersen van verschillende valuta in de gaten, zoals de Bitcoin koers en de Ethereum koers

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.