Skip to content Skip to footer

Wat is de Uw Zorg Online app en is het betrouwbaar?

Heeft jouw arts ook voorgesteld gebruik te maken van de Uw Zorg Online app? We merken dat deze applicatie steeds populairder wordt onder huisartsenpraktijken. Maar hoe zit het eigenlijk met deze app en is het veilig? Wij vertellen je er alles over!

Man met doktersjas en stethoscoop om zijn nek zit op mijn mobieltje

Patiëntenportaal

Uw Zorg Online geeft je toegang tot je eigen (digitale) patiëntenportaal. Dit is een beveiligde omgeving waarin je je medisch dossier van één zorgverlener kan inzien, in dit geval voornamelijk huisartsen en apothekers. Zo heb je altijd inzicht in je eigen gegevens. Maar wellicht nog belangrijker: de app neemt zowel jou als huisarts wat zaken uit handen.

Online regelen

Zo is het mogelijk om vanuit de applicatie afspraken in te plannen. Bij een grotere huisartsenpraktijk kan je de huisarts van je keuze selecteren. Ook fijn: het is mogelijk een bericht naar je dokter te sturen en hierbij een foto of andere bijlage toe te voegen als je dat nodig acht. Bedenk wel dat het antwoord misschien enkele werkdagen op zich laat wachten, dus bij spoedgevallen moet je altijd de arts bellen. Andersom kan hij of zij jou ook een bericht sturen, bijvoorbeeld met een binnengekomen (lab)uitslag.
Slik je medicatie? Dan kun je controleren of deze allemaal bekend zijn en juist geregistreerd staan. Een herhaalrecept vraag je ook eenvoudig aan of download je medicijnoverzicht.

Schermafbeelding van de uw zorg online app met daar omheen de mogelijkheden uiteengezet
Afbeelding van uwzorgonline. Nl

MedMij: Veiligheid en privacy

Als puntje bij paaltje komt zijn veiligheid en privacy natuurlijk hét belangrijkste als het gaat om je medische gegevens. Uw Zorg Online is aangesloten bij MedMij, een soort keurlabel. Sinds 2015 wordt dit door de Nederlandse patiëntenfederatie opgerichte programma gefinancierd door het Ministerie van VWS en brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland. Je zorgverzekeraar heeft overigens géén toegang tot jouw patiëntenportaal en dus ook niet tot Uw Zorg Online.

Dit is de 1 bij het artikel: wat is de uw zorg online app en is het betrouwbaar?.

MedMij bepaalt eigenlijk een beetje de (spel)regels wat betreft betrouwbaarheid, veiligheid en privacy. Als een applicatie voldoet aan hun eisen mag deze het bovenstaande MedMij-label dragen. De bijbehorende onafhankelijke Stichting MedMij toetst of een zorgaanbieder of programma (zoals een website of app) wordt goedgekeurd. De stichting bestaat uit nationale patiënten- en zorgverlenersorganisaties.

Dit is de 2 bij het artikel: wat is de uw zorg online app en is het betrouwbaar?.

Wat zijn die voorwaarden dan?

Uiteraard moet er worden voldaan aan de wetgeving uit de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Daarnaast zijn er aanvullende voorwaarden op het gebied van autorisatie, authenticatie, logging, privacy en meer. Ook dienen zorgaanbieders een certificaat (NEN7510) te hebben dat aantoont dat zij voldoen aan de Nederlandse norm voor informatiebeveiliging in de zorgsector. Wil je tot in detail weten hoe het zit met alle extra eisen? Check dan het Afsprakenstelsel van MedMij.

Het lijkt dus best goed te zitten bij Uw Zorg Online, al zijn datalekken of zwakke plekken nooit helemaal te voorkomen. Je moet dus zelf bedenken of je dit (kleine) risico aan wilt gaan.

Dit is de 3 bij het artikel: wat is de uw zorg online app en is het betrouwbaar?.

Pharmeon

De app en website van Uw Zorg Online is ontwikkeld door Pharmeon, een speler in de elektronische gezondheidsmarkt. Sinds 2000 bouwen zij patiëntenportalen, websites en apps voor eerstelijns zorgverleners. Hier zit dus veel kennis wat betreft het samenspel van ICT, zorg en betrouwbaarheid.

Registreren

Om je te registreren bij Uw Zorg Online moet je eerst de app downloaden. Daarna kies je een 5-cijferige toegangscode waarna je de praktijk of apotheek kan selecteren. Druk daarna op ‘registreren’ en maak een account aan door je gegevens in te vullen.* Log in via ‘Aanmelden’ en vul je e-mailadres en wachtwoord in. Ik kreeg hierna meteen een e-mail met beveiligingscode. Vul deze in, klik op ‘Inloggen’ en klaar is Kees! Voortaan heb je enkel je toegangscode nodig om in te loggen.

De eerste keer zie je niet meteen je hele medische dossier. Je zorgaanbieder moet je eerst nog koppelen. Zij controleren namelijk eerst je gegevens en verschaffen pas daarna toegang.

* Uw Zorg Online geeft op hun website aan dat je hierna een bericht krijgt als je kan starten. Dit kan enkele dagen duren. Dit bericht heb ik zelf niet ontvangen, maar kreeg na het aanmelden binnen enkele minuten een beveiligingscode.

Gekleurde tafel met een mondkapje, pen, pillenstrips en losse medicatie

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.