Skip to content Skip to footer

Waarom is de decentralisatie van Bitcoin belangrijk?

Bitcoin werkt op basis van gedecentraliseerde blockchain-technologie. Ontdek de voordelen van de decentralisatie van Bitcoin. 

Als je bekend bent met Bitcoin, dan heb je vast gehoord over het gedecentraliseerde netwerk. Hoewel veel mensen het op verschillende manieren beschrijven, elimineert de decentralisatie van Bitcoin voornamelijk derden bij transacties. Dit is een van de essentiële kenmerken die Bitcoin onderscheidt van fiatgeld, dat onderworpen is aan overheids- en institutionele regelgeving. Decentralisatie ontzegt de banken, geldverwerkers en overheden de autoriteit om Bitcoin-transacties te reguleren. 

Dankzij de decentralisatie van Bitcoin behouden de gebruikers de collectieve controle en kunnen ze transacties verrichten zonder inmenging van buitenaf. Toch zijn de belangrijkste voordelen van het gedecentraliseerde netwerk van Bitcoin de volgende. 

Vertrouwensloze omgeving 

Particulieren en bedrijven vertrouwen financiële instellingen en overheden voortdurend hun gegevens en geld toe. Dat is goed, maar aan die beslissingen zijn ook grote risico’s verbonden, voornamelijk als gevolg van beperkingen door de overheid. Sommige instellingen misbruiken die macht ook, verkopen gegevens van mensen en manipuleren klanten op verschillende manieren. 

Het gedecentraliseerde netwerk van Bitcoin zou de beste oplossing voor dergelijke problemen kunnen zijn, aangezien het buiten de traditionele regelgevingskaders opereert. Dankzij de decentralisatie van Bitcoin kunnen gebruikers transacties verrichten zonder afhankelijk te zijn van een derde partij. Door de hoge mate van transparantie is het voor beide partijen die bij een transactie betrokken zijn, van het grootste belang dat zij zich aan de afspraken houden. 

Minder risico op censuur

Het gebeurt steeds vaker dat regeringen en regelgevende instanties de toegang van het publiek tot sociale media afsluiten of bankrekeningen bevriezen. Dat is gemakkelijk omdat die platforms gecentraliseerd zijn, met één enkele entiteit die al hun activiteiten controleert. Op het Bitcoin-netwerk is dit echter een uitdaging, omdat er geen centrale autoriteit is. 

In plaats daarvan werkt Bitcoin op een peer-to-peer netwerk, dat uit tienduizenden nodes bestaat. Het gebrek aan een gecentraliseerde entiteit betekent dat niemand Bitcoin-transacties kan controleren. Daarom kunnen beleggers via uitwisselingsplatforms zoals het immediate-edge.nl beleggingen met Bitcoin wereldwijd verhandelen en verwerven. Bitcoin-gebruikers handelen zonder tussenkomst van buitenaf. 

Onbeperkte toegang tot kapitaal 

Alle regeringen hebben strenge regels voor het verkeer van kapitaal binnen en buiten hun grenzen. Bovendien bepalen de conventionele monetaire systemen dat mensen bankrekeningen moeten hebben om financiële diensten zoals leningen te kunnen verkrijgen. Deze regelgeving heeft het voor de meeste mensen zeer moeilijk gemaakt om toegang tot kapitaal te krijgen, aangezien er in sommige gebieden nog steeds geen banken zijn. 

De decentralisatie van Bitcoin maakt onbeperkte toegang tot kapitaal mogelijk, aangezien transacties niet onderworpen zijn aan overheids- of institutionele regelgeving. Bovendien hebben Bitcoin-gebruikers geen bankrekening nodig om geld te versturen of te ontvangen. Het Bitcoin-netwerk is toegankelijk voor iedereen met een smartphone of computer en internetverbinding. Dat betekent dat zelfs mensen zonder bankrekening wereldwijd geld kunnen versturen en ontvangen wanneer het hen uitkomt. 

Betere transactiebeveiliging 

Sommigen kunnen aanvoeren dat het ontbreken van een centrale autoriteit gebruikers blootstelt aan veiligheidsrisico’s. Bitcoin is echter het meest veilige netwerk, ondersteund door blockchain-technologie. Bitcoin-transacties vinden plaats op de blockchain. De technologie houdt nauwkeurige en bijgewerkte gegevens bij van de adressen en betalingen van alle gebruikers op het netwerk. 

De Blockchain-technologie valideert alle Bitcoin-transacties permanent op een digitaal openbaar grootboek. Elke node op het Bitcoin-netwerk heeft een exacte kopie van de catalogus. De knooppunten controleren voortdurend met elkaar of ze een vergelijkbare versie hebben. Dat betekent dat men mogelijk alle knooppunten op het netwerk tegelijkertijd moet hacken om het grootboek te manipuleren, wat vrijwel onmogelijk is. Bovendien is de catalogus alleen toegankelijk voor cryptogebruikers op het Bitcoin-netwerk. 

Robuuste groeimogelijkheden 

Het gedecentraliseerde netwerk van Bitcoin is een open ontwikkelingsplatform. Dat betekent dat particulieren en bedrijven verschillende producten en diensten kunnen ontwikkelen rond Bitcoin, waardoor de groeimogelijkheden aanzienlijk toenemen. Cryptobeurzen en mobiele apps zijn uitstekende voorbeelden van de startups en producten die gebouwd zijn op het netwerk van Bitcoin. 

De decentralisatie van Bitcoin creëert een omgeving zonder vertrouwen, waardoor personen en bedrijven transacties kunnen doen met de grootst mogelijke transparantie en verantwoordelijkheid. Het maakt ook onbeperkte toegang tot kapitaal mogelijk, met een betere beveiliging van de transacties en robuuste groeimogelijkheden voor alle gebruikers. 

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.