Skip to content Skip to footer

Hoe gedecentraliseerd is Bitcoin?

Decentralisatie is een van de belangrijkste kenmerken van Bitcoin. Leer erover en hoe het werkt bij financiële transacties. 

Bitcoin heeft wereldwijd een enorme populariteit en acceptatie verworven, vooral omdat het gebruikers volledig gedecentraliseerde en goedkope financiële transacties belooft. Hoewel decentralisatie een veelvoorkomend onderwerp is bij cryptomunten, begrijpen veel mensen het niet. In het volgende artikel wordt uitgelegd wat het gedecentraliseerde netwerk van Bitcoin inhoudt en hoe het werkt bij transacties. 

Wat is decentralisatie?

Decentralisatie brengt controle en besluitvorming over van een centrale autoriteit, organisatie of instantie naar een gedistribueerd netwerk. Gedecentraliseerde systemen streven ernaar het niveau van vertrouwen tussen de partijen te verlagen, zodat zij tijdens transacties geen macht of controle over elkaar kunnen uitoefenen. In het geval van Bitcoin elimineert decentralisatie derde partijen of tussenpersonen van betrokkenheid bij financiële transacties. 

Dat is anders dan bij de traditionele financiële systemen waarbij gewoonlijk tussenpersonen betrokken zijn bij financiële transacties. Bitcoin is een peer-to-peer munteenheid, die transacties tussen twee partijen mogelijk maakt zonder tussenpersoon. Dat zorgt voor meer vertrouwen tussen de betrokken entiteiten, aangezien geen van beide de bevoegdheid krijgt om transacties te controleren of te beïnvloeden. 

De decentralisatie van Bitcoin betekent dat zelfs cryptobeurzen zoals www.bitcoin-prime.app/nl/ geen controle of autoriteit kunnen hebben over transacties. In plaats daarvan gebruikt Bitcoin blockchain-technologie om de gegevens en transactiegegevens van gebruikers te verifiëren en te valideren op een gedeeld digitaal grootboek. De gegevens zijn gemakkelijk toegankelijk voor alle Bitcoin-gebruikers op het netwerk. 

Niet-gebruikers kunnen geen toegang krijgen tot de informatie omdat blockchain gebruik maakt van versleuteling om de gegevens in blokken te valideren. Het netwerk zal automatisch elke kopie van het grootboek met inconsistenties verwerpen, zodat het voor niemand mogelijk is de gegevens te compromitteren. 

Kenmerken van een gedecentraliseerd systeem 

Verschillende kenmerken onderscheiden een gedecentraliseerd systeem van een gecentraliseerd of gedistribueerd netwerk.

Ze omvatten:

In een gedecentraliseerd systeem is geen enkel individu of autoriteit eigenaar van de middelen. In plaats daarvan hebben alle leden van het netwerk gemeenschappelijk eigendom. Individuele Bitcoin-gebruikers zijn eigenaar van de tokens, terwijl miners nieuwe tokens genereren en transacties verifiëren voor beloningen. 

In tegenstelling tot gedistribueerde of gecentraliseerde systemen waar slechts één entiteit een overzicht van de transacties heeft, bezit elk netwerklid in een gedecentraliseerd systeem identieke kopieën van de transacties. Het Bitcoin-netwerk bestaat uit duizenden nodes (computers) die elk een kopie van het openbare grootboek hebben, waardoor het voor niemand mogelijk is om de transactiegegevens te manipuleren. 

Voordelen van een gedecentraliseerd financieel systeem 

Decentralisatie is een van de redenen waarom veel mensen Bitcoin verkiezen boven fiatvaluta. Dit zijn de belangrijkste voordelen van een gedecentraliseerd financieel systeem dat je kunt bereiken met Bitcoin.  

Transparantie en verantwoordingsplicht 

In een gedecentraliseerd financieel systeem dien je niemand te kennen of te vertrouwen om met hem transacties te verrichten. Dat komt omdat elke gebruiker op het netwerk een identieke kopie van het grootboek heeft. De registratie is permanent en onomkeerbaar, zodat het voor geen enkele gebruiker mogelijk is de gegevens te manipuleren. Het openbare grootboek van Bitcoin maakt het veel gemakkelijker voor gebruikers om al hun transacties bij te houden zonder afhankelijk te zijn van een derde partij. 

Lagere transactiekosten 

Een gedecentraliseerd financieel systeem vermindert ook aanzienlijk de kosten van transacties. Een van de redenen daarvoor is dat bij de transacties geen derden zijn betrokken. Bovendien vinden alle Bitcoin-transacties digitaal plaats op de blockchain, waardoor gebruikers de enorme kosten kunnen vermijden die banken en geldverwerkers in rekening brengen. Veel cryptouitwisselingsplatformen rekenen meestal 1% transactiekosten. Dat is relatief lager dan de kosten die worden aangerekend voor bank- en kredietkaartoverschrijvingen. 

Verbeterde beveiliging 

Decentralisatie vermindert ook de zwakke punten in de systemen omdat zij niet afhankelijk is van specifieke actoren. Die leemten kunnen leiden tot systeemfouten, zoals het niet leveren van beloofde diensten of periodieke uitval. Het gedecentraliseerde netwerk van Bitcoin optimaliseert de distributie van hulpbronnen, waardoor diensten met betere prestaties en consistentie geleverd kunnen worden. 

Over het algemeen betekent de decentralisatie van Bitcoin dat geen centrale autoriteit of individu transacties kan controleren of beïnvloeden. Hierdoor kunnen gebruikers wereldwijd geld overmaken en ontvangen zonder onderworpen te zijn aan overheids- of institutionele voorschriften. Bovendien kunnen Bitcoin-gebruikers ook anoniem transacties verrichten. 

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.