Skip to content Skip to footer

Zo maak je PDF’s met je smartphone

Een document omtoveren in een pdf-bestand kan best een langdradige klus zijn wanneer je hiervoor een scanner gebruikt. Pagina voor pagina onder de klep leggen en wachten tot deze gescand is, slokt een hoop tijd op. Wist je dat dit klusje ook eenvoudig én snel met je smartphone kan? Pdf’s maken met je smartphone was nog nooit zo makkelijk.

Ten eerste heb je de app Genius Scan nodig. Met deze app wordt het maken van Pdf-bestanden een koud kunstje. Met de gratis versie van de app maak je simpelweg foto’s van je document en de app verandert deze vervolgens in Pdf-bestanden. De app is overzichtelijk, simpel en heeft een duidelijke interface zonder al te veel poespas. Ben je bijvoorbeeld student en wil je wat pagina’s van een boek inscannen? Of een ondernemer die altijd zijn bonnetjes te snel weggooit? Dan heb je met Genius Scan je documenten altijd bij de hand.

Nooit meer een bonnetje kwijt voor de belasting. Scan en klaar.

Een kassabon scannen met je smartphone

Je kunt ervoor kiezen om één of meerdere pagina’s aan te maken. Wanneer je meerdere pagina’s in Pdf-vorm wil hebben, maakt de app er één bestand van. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je pagina’s van een boek op je computer of tablet wil lezen.  

Van foto naar Pdf

Je maakt een Pdf door op het cameraatje rechts beneden te tikken. Nu opent de camera en kun je kiezen voor één Pdf-bestand (single) of voor meerdere (batch). De magictool van de app herkent (meestal) de randen van je document en snijdt het meteen op de juiste maat bij. Natuurlijk kun je dit ook handmatig doen door de randen zelf te verslepen.

Ook kun je documenten vanuit je telefoon uploaden in Genius Scan. Je voegt vervolgens pagina’s toe door op het plusje in het Pdf-bestand zelf te tikken. Nu kun je een foto toevoegen of nog een bestand vanaf het geheugen van je telefoon importeren.

Makkelijk bestanden delen

De foto die je gemaakt hebt kan bewerkt worden naar zwart-wit, kleur of een betere fotokwaliteit. Via de deelknop kom je bij de opslagfunctie waarin je kan bepalen of je de foto als Pdf of als JPEG wil bewaren. Vanuit hier kun je makkelijk je bestand delen met één druk op de knop. De gratis app biedt hierin een beperkt aantal mogelijkheden zoals Gmail en het opslaan op je telefoon. Wil je je bestanden delen via een andere app zoals Whatsapp? Dan zul je de betaalde versie moeten aanschaffen. Natuurlijk kun je het bestand ook altijd via je Gmail naar jezelf versturen en dan vanaf je laptop delen via de gewenste app.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.