Skip to content Skip to footer

Voordelen van zelf een laptop samenstellen

Een computer kopen kan een flink gedoe zijn. Eerst moet je gaan nadenken wat je nou eigenlijk voor iets aan het zoeken wil, dan je budget daarop afstemmen, of net andersom en dan allerlei dingen gaan vergelijken. Vervolgens heb je misschien nog eens speciale eisen ook en kan je eigenlijk net zo goed helemaal zelf een laptop samenstellen.

Waarom niet in de winkel?

Een computer winkel verkoopt alleen maar modellen die op grote schaal geproduceerd worden en daarom dus voor een relatief grote groep mensen gemiddeld geschikt moeten zijn. Als ze zich zouden beperken tot een heel klein groepje mensen, dan zou de computer niet veel verkopen en zou hij dus niet echt rendabel zijn om op grote schaal te produceren. Kortom, de computer is niet gemaakt voor jou en zal dus waarschijnlijk op bepaalde punten niet precies zijn wat je zoekt. Met een custom laptop heb je dit probleem niet, aangezien je hier zelf precies de onderdelen kiest waaruit de computer opgebouwd zal worden, waardoor hij dus speciaal voor jou wordt.

Waarom wel in de winkel?

Natuurlijk kost zulke service wel extra geld. Het kan ook heel goed zijn dat je hele gemiddelde eisen hebt, of niet zoveel budget hebt en dan toch meer waar voor je geld kan krijgen door een fabrieks computer te nemen. Die afweging is per persoon net anders en voor vele personen zal het prima zijn om gewoon een computer uit de winkel te nemen en zullen ze hier alles mee kunnen wat er nodig is, zonder al te veel gedoe. Op die manier heb je misschien wel nog zo nu en dan dingetjes die niet helemaal precies zijn wat je nodig hebt, maar als dit goedkoper is, dan kan het alsnog een betere prijs kwaliteitsverhouding zijn.

Besturingssystemen

Wat wel nog een voordeel is, maar slechts voor een zeer select groepje, is dat je zou kunne vragen of Linux geïnstalleerd kan worden. Dit is iets dat wat moeizaam verloopt en dit door iemand anders laten doen kan dus wel fijn zijn, wat vaak geen optie is bij een normale winkel voor computers. Maar de mensen die Linux gebruiken in plaats van Windows is erg klein natuurlijk, hoewel het misschien niet onwaarschijnlijk is dat de mensen die Linux kopen ook vaker zelf een laptop samen zouden stellen omdat ze speciale eisen hebben aan hun computer. Uiteindelijk is het voor iedereen verschillend wat het beste is om te doen.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.