Skip to content Skip to footer

Tips voor fotograferen en filmen met je mobiele telefoon

Je mobiele telefoon. Weet jij nog wie jij was zonder dit kleinood wat je verbindt met de hele wereld? Soms willen we best minder vastgelijmd zitten aan ons scherm, maar het is o zo fijn om even te checken of je vriendin nog een foto van de kleine heeft geplaatst, of je vriend zijn nieuwe motor al heeft en of de kat van je oma nog gekke streken heeft uitgehaald. En we willen graag met de beste Android telefoon zelf allerlei dingen delen met de wereld.

Wat doe jij met je smartphone?

Durf jij antwoord te geven op de vraag hoe vaak je Instagram, TikTok en Facebook checkt per uur? De hoeveelheid tijd die we besteden op onze telefoon heeft natuurlijk ook te maken met waar jij je Android telefoon voor gebruikt. Heel veel mensen gebruiken hun smartphone als foto- en videocamera. Handig, want alles wat je vastlegt, deel je weer net zo makkelijk met de wereld. Ben jij een fotograaf of mediamaker via je smartphone? Dat is goed om te weten, want dat helpt bij het uitzoeken van een nieuwe mobiel, zodat je precies weet dat het toestel aan jouw gebruikseisen voldoet.

Koppel je mobiel met je laptop

Fotografeer en film jij ook heel veel met je mobiel? Op een gegeven moment is het interne geheugen of het extra geplaatste geheugenkaartje (bijna) vol. En dan? Dan hoef je niet al die dierbare momenten weg te gooien. Zorg er gewoon voor dat je je mobiel en laptop of PC aan elkaar koppelt. Dat kan bijvoorbeeld met een speciale app genaamd Jouw Telefoon, maar ook met bijvoorbeeld een Dropbox account. Laat via de app van Dropbox op je Android smartphone de video’s en foto’s van je Camera-rol direct uploaden naar je Dropboxaccount. Koppel dit account op de computer en je slaat met gemak de dierbare herinneringen op. Bijvoorbeeld om er een fotoboek van te maken of om de filmpjes te monteren. Handig toch.

Fotograferen met je smartphone

Ken je dat; je staat in de dierentuin een foto van een leeuw te maken met je mobieltje en naast je staat iemand met een telelens en een op het oog professionele camera. Bij het delen van de foto op social media verontschuldig je je alvast dat je foto wellicht niet zo mooi is, omdat het met een mobiele telefoon is gemaakt. Weet je dat je met een smartphone ook heel mooie foto’s maakt? Er zijn zelfs cursussen voor smartphone fotografie. Veel van de nieuwste modellen die echt worden gemaakt om mee te fotograferen en filmen hebben namelijk allerlei instellingen, die een gewone fotocamera ook heeft. Zo kun je zelf je diafragma en sluitertijd instellen, maar ook een filter voor nachtfotografie toevoegen en in de macrostand de kleinste pollen van een bloem fotograferen. Kijk maar eens in je camera app en loop alle mogelijkheden eens na. Of volg een cursus voor fotograferen met je smartphone. En zelfs al doe je dat niet; wees gewoon trots op je eigen foto’s.

Foto- en videobewerking op je smartphone

Een beetje meer kleur op de wangen, die lelijke achtergrond vervagen, een filtertje erop, beetje bijsnijden en je kan je foto’s aan iedereen showen. Er zijn verschillende fotobewerkingsapps te vinden in de Google Play Store. Snapseed bijvoorbeeld, maar ook Adobe Photoshop Express en Pixlr zijn veel gebruikte apps om je foto’s nog even een beetje mooier te maken. Ook voor videobewerking zijn er verschillende apps, waaronder Magisto, Powerdirector en Videon. Plaats muziek onder je filmpje, versterk de gesproken tekst, voeg filmtitels en een aftiteling toe en je hebt zo je eigen film of documentaire gemaakt. Gewoon op je Android telefoon. Die video’s kun je dan weer via je PC op een DVD branden, op YouTube plaatsen of direct streamen op de muur via een beamer.

Maak een fotoboek

Al die mooie momenten verdienen het om bewaard en keer op keer bekeken te worden. Als je beschikt over een van de beste Android telefoons, dan kun je via het internet of via een handige app mooie fotoboeken en fotocadeaus maken. Tip: plaats de foto’s die je wil gaan gebruiken even in een speciale map. Dan hoef je niet ellenlang naar die ene foto te zoeken voor de cover van het fotoboek. Handig toch? En je hebt dat fotoboek met je mobiel ook zo besteld.

Zin om aan de slag te gaan? Verdiep je eens in alle fotografie mogelijkheden van je mobiele telefoon en maak de mooiste foto’s en cadeaus met je Android telefoon.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.