Skip to content Skip to footer

Webhostingprovider kiezen? Deze 4 tips helpen jou een handje!

Wie een eigen website wil bouwen, ontkomt niet aan een webhostingpakket. Dankzij zo’n pakket worden de bestanden die jouw website vormen namelijk opgeslagen op de server van een hostingpartij. Ben je op zoek naar webhosting? Dan ontdek je snel genoeg dat de mogelijkheden vrijwel eindeloos zijn. Hierdoor vind je het misschien lastig om een keuze te maken. Daarom zetten wij hier 4 tips op een rijtje die jou helpen bij het kiezen van een webhostingprovider.

Bepaal het doel van jouw website

Voordat je een contract afsluit bij een hostingpartij, raden wij je aan eerst het doel van jouw website te bepalen. Op basis hiervan kun je namelijk inschatten hoeveel capaciteit je nodig hebt. Gebruik je de website enkel en alleen om jouw bedrijf online te presenteren? Dan heb je niet bijzonder veel capaciteit nodig. Wanneer het om een webshop gaat, wordt het een ander verhaal. Voor webshops die vaak bezocht worden heb je namelijk meer capaciteit nodig. Sluit daarom nooit lukraak een contract af bij een willekeurige hostingpartij, maar verdiep je eerst in de mogelijkheden.

Zoek uit hoe het met de beveiliging zit

Bij het kiezen van webhosting kijk je niet alleen maar naar het doel van jouw website. Nee, want de beveiliging is minstens zo belangrijk. Je wilt immers wel dat internetgebruikers jouw site veilig kunnen bezoeken. Daarnaast moet de data die zij invullen op jouw website beschermd worden. Let daarom goed op de beveiliging. Dit kun je het beste doen door naar de aanwezigheid van een SSL-certificaat te kijken. Dankzij dit certificaat is er sprake van een beveiligde verbinding tussen jouw website en de browser van bezoekers. Je herkent een site met SSL-certificaat aan het slotje dat voor de URL staat.

Kijk hoe je ondersteund wordt

Heb je geen kaas gegeten van webhosting? Dan kan het zijn dat je vroeg of laat tegen problemen aanloopt. In dat geval is het fijn als je terug kunt vallen op de hostingprovider. Kijk daarom hoe je ondersteund wordt voordat je een contract afsluit. Biedt een hostingpartij alleen webhosting of gaan zij een stap verder en ondersteunen ze jou ook bij problemen? Zoek bijvoorbeeld uit of er een storingspagina is en of er een klantenservice aanwezig is waar jij jouw vraag of probleem neer kunt leggen.

Denk aan de toekomst

Een veelgemaakte fout bij het kiezen van een webhosting pakket is dat er vaak alleen naar de korte termijn gekeken wordt. In dat geval bestaat de kans dat het pakket binnen de kortste keren niet meer aan jouw wensen voldoet. Kijk daarom alvast vooruit naar de toekomst. Verwacht je te groeien met jouw bedrijf? Kies dan direct voor een uitgebreidere webhosting. In dat geval is het in een later stadium niet nodig om aanpassingen te doen aan jouw hostingpakket.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.