Skip to content Skip to footer

Deezer en anderen, hoe werkt het streamen van muziek?

Sinds het internet zich in de tweede helft van de jaren negentig onder de hele bevolking begon te verspreiden, is de wereld van het web radicaal veranderd.

Deezer en anderen, hoe werkt het streamen van muziek?


Sinds het internet zich in de tweede helft van de jaren negentig onder de hele bevolking begon te verspreiden, is de wereld van het web radicaal veranderd. Het begin van het internet had de verspreiding gezien van programma’s voor het delen van muziek (sommigen zullen zich de oude Napster herinneren, anderen Audiogalaxy en zeker veel Emules). Die pionierstijden, waarin ook grote juridische gevechten met de platenmajors plaatsvonden, zijn ver weg maar tonen aan dat het Net vanaf het begin grote aandacht voor muziek heeft gehad.

De tijden zijn erg veranderd. Tegenwoordig is muziek te beluisteren via Deezer-streamingvia Spotify of via een van de andere legale muziekstreamingdiensten die vandaag beschikbaar zijn. Onder de bekendste kunnen we, naast de twee al genoemde, zeker de Amazon Music Unlimited-services noemen, maar ook de YouTube Music-app die toegankelijk is door je te abonneren op de YouTube Premium-service.

Juridische streaming, een geweldige prestatie

Gratis muziekstreaming was een zeer belangrijke innovatie omdat je tegen zeer lage maandelijkse kosten, minder dan wat een enkele fysieke muziek-cd zou kosten, toegang hebt tot vrijwel alle muziek. Deze service werd mogelijk gemaakt toen grote majors en kleine platenlabels jaren geleden beseften dat ze een andere benadering van het probleem van piraterij nodig hadden.

Eerder, eind jaren negentig en begin jaren 2000, hadden platenmaatschappijen zich beperkt tot het aanspannen van rechtszaken van miljarden dollars tegen mp3-deelservices door ze in de buurt te krijgen. Maar het resultaat was dat wanneer een dienst werd gesloten, een andere werd geopend, misschien in een staat waarin een dergelijke rechtsgang moeilijker was.

Tegelijkertijd dacht men dat het probleem van streaming op een traditionele manier kon worden benaderd, waarbij gebruikers voor elk nummer of muziekalbum moesten betalen voor dezelfde prijs als een fysieke cd, of bijna.

De kwestie had een positieve afloop toen uitgevers en auteurs zich realiseerden dat de aanpak anders moest en kozen voor de formule van een abonnement dat toegang gaf tot alle muziek. Later werd duidelijk dat gebruikers bereid waren maandelijks een bedrag te betalen voor een dienst die niet alleen legaal was, maar ook veel gemakkelijker kon worden genoten dan met de oude deeldiensten.

Deezer, hoe werkt de service?

Deezer was samen met Spotify de pionier van gratis muziekstreamingdiensten. De premium service biedt tegen een lage prijs van slechts € 9,99 per maand onbeperkte toegang tot de muziek van al je favoriete auteurs. De dienst is zowel vanaf pc als mobiel te gebruiken met de speciale Deezer app.

Maar dat is niet alles, een van de belangrijkste functies van Deezer is zeker dat je een reeks nummers kunt kiezen om offline naar te kunnen luisteren. Dit is een zeer nuttige optie, vooral onderweg, wanneer we ons op punten bevinden waar de verbinding onstabiel is of we zelfs offline gaan. Als je de functie op je favoriete muziek hebt geactiveerd, kun je er altijd zonder onderbreking naar luisteren en geen giga consumeren die we voor andere doeleinden kunnen gebruiken.

Een muzikale revolutie

Kortom, de tijden zijn veel veranderd op het gebied van toegang tot muziek, vergeleken met het begin van het internet. Degenen die er toen waren, zelfs met een vleugje nostalgie naar Napster, of Audiogalaxy, of Emule, kunnen misschien meer dan wie dan ook waarderen een andere innovatie vertegenwoordigd door legale streamingdiensten. Geen virussen gedownload of nummers die anders blijken te zijn dan we wilden. En vooral de gemoedsrust te weten dat je ook zangers en componisten op de juiste manier ondersteunt. De jongeren daarentegen hebben deze innovatie al gevonden, maar ze zijn ook geweldige gebruikers.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.