Skip to content Skip to footer

Systeemherstel gebruiken in Windows 11

Het is ons allemaal weleens overkomen: ’s ochtends draait je computer als een zonnetje en ’s middags is ie ineens traag of werken bepaalde zaken niet meer. Je hebt geen idee waardoor het komt en dat maakt het lastig om een oplossing te vinden. Gelukkig is er dan Systeemherstel! Hiermee kun je je systeem terugzetten naar een datum en tijdstip waarop je computer nog wel goed werkte. Hoe je dat doet in Windows 11 gaan we je vandaag uitleggen.

Wat kun je met Systeemherstel?

Systeemherstel zet de systeeminstellingen terug naar een bepaalde datum en tijdstip. Werkt je computer niet meer goed doordat er iets is geïnstalleerd en het deïnstalleren lost het probleem niet op? Mogelijk is er dan iets aangepast in het register (een soort van centraal punt waar alle systeemwijzigingen worden opgeslagen). Systeemherstel lost dit soort problemen op die veroorzaakt zijn door aanpassingen in het systeem. Het prettige is dat het geen invloed heeft op je persoonlijke bestanden zoals documenten en foto’s: deze ga je zeker niet kwijtraken. Maar om Systeemherstel te kunnen gebruiken, moet het wel ingeschakeld zijn op je computer zodat er herstelpunten zijn waarnaar het systeem teruggezet kan worden. Dat gaan we nu samen eerst controleren.

Systeemherstel inschakelen

 • Klik op Start of druk op de Windows-toets op je toetsenbord.
 • Typ bovenin de zoekbalk ‘herstelpunt’.
Systeemherstel
Zoek op ‘herstelpunt’ om bij systeemherstel uit te komen.

Klik op ‘Een herstelpunt maken’.

Dit is de 1 bij het artikel: systeemherstel gebruiken in windows 11.
Er moet ‘ingeschakeld’ staan achter de schijf van je systeem.
 • Het tabblad ‘Systeembeveiliging’ opent nu. Staat er onder ‘Beveiligingsinstellingen’ de naam van je harde schijf en ‘Ingeschakeld’? Dan is Systeemherstel ingeschakeld. Staat er ‘Uitgeschakeld’? Dan kun je klikken op ‘Configureren’ om het in te schakelen.
 • Klik nu op ‘Systeemherstel’ om te controleren of je Systeemherstel uit kunt voeren.
 • Als er herstelpunten beschikbaar zijn, dan kun je nu de meest recente kiezen of kijken of er nog meer herstelpunten zijn. Zijn ze beschikbaar? Dan kun je de volgende 5 stappen overslaan. Je kunt ook de melding krijgen ‘Er zijn geen herstelpunten beschikbaar’. In dat geval zullen we nog herstelpunten aan moeten maken.
Dit is de 2 bij het artikel: systeemherstel gebruiken in windows 11.
Geen herstelpunten beschikbaar? Dan zullen we ze eerst moeten maken.
 • Klik op ‘Annuleren’ als er geen herstelpunten zijn.
 • Klik op ‘Configureren’ om de beschikbare ruimte in te stellen.
 • Sleep ‘Max Gebruik’ naar rechts totdat je minimaal 15 GB hebt geselecteerd. Meer mag altijd. Klik daarna op ‘Toepassen’ en op ‘OK’.
 • Nu er voldoende ruimte beschikbaar is, kunnen we klikken op ‘Maken’ op een herstelpunt te maken. Bedenk een naam en klik op ‘Maken’. Zie je ‘Het herstelpunt is gemaakt.’? Klik dan op ‘Sluiten’.
 • Klik op ‘Systeemherstel’ en daarna op ‘Volgende’.
Dit is de 3 bij het artikel: systeemherstel gebruiken in windows 11.
Klik op de naam of de datum en de tijd om het herstelpunt te selecteren.
 • Selecteer het gewenste herstelpunt en klik op ‘Volgende’.
 • Klik nu op ‘Voltooien’. De computer zal opnieuw opgestart worden.

Help! Na Systeemherstel is het probleem er nog

Het kan helaas gebeuren dat je probleem niet verholpen is door Systeemherstel te gebruiken op je computer. Heb je bijvoorbeeld per ongeluk je foto’s verwijderd en de Prullenbak geleegd? In dat geval heb je helemaal niets aan Systeemherstel. Je kunt dan wel hier kijken hoe je deze foto’s terug kunt halen met verschillende programma’s. Heeft je computer last van problemen door een virus? In dat geval heb je waarschijnlijk ook niet veel aan Systeemherstel en kun je het beste het probleem op proberen te lossen door een virusscanner te gebruiken. Heb je nog geen virusscanner? Als je internet van Ziggo, KPN of XS4all hebt, dan kun je gratis gebruiken maken van F-Secure Safe. Geen klant bij een van deze providers? Kijk dan eens hier voor andere aanbevelingen.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.