Skip to content Skip to footer

Hoe kan ik NL Alert instellen?

NL-Alert werkt op basis van cell broadcast, dit is te vergelijken met een radiosignaal. Een NL Alert wordt ingezet bij levensbedreigende situaties. Denk hierbij aan een natuurramp, aanslag of extreme drukte. Als je geen telefoon, geen bereik of een lege accu hebt, ontvang je het bericht niet. NL-Alert is gratis en de berichten worden verstuurd als je in het gebied bent waar de noodsituatie plaatsvindt. Op sommige telefoons ontvang je automatisch een melding van NL-Alerts, maar dat geldt niet voor allemaal. NL Alert instellen leggen wij hieronder uit voor je iPhone en Android smartphone.

NL-Alert werkt alleen op smartphones. Wél moet je telefoon ingesteld zijn om de NL-Alerts te ontvangen. De meeste telefoons zijn standaard ingesteld om NL Alerts te ontvangen. Alhoewel het geen kwaad kan om te kijken of je telefoon de notificaties voor noodmeldingen wel heeft aanstaan. Momenteel kampt NL-Alert nog steeds met technische problemen.

112 nummer niet te bereiken

Maandag 24 juni was het door een storing niet mogelijk om 112 voor spoedeisende gevallen te bereiken. Dit kwam door een landelijke storing van KPN. Vanwege de storing stuurde de overheid NL-Alerts om mensen te waarschuwen dat 112 niet bereikbaar was. In het bericht stond het verkeerde nummer vermeld, namelijk die van de krant de Telegraaf. Daarna werd er nog een NL-Alert verzonden met daarin een nummer om de alarmcentrale toch te bereiken. Er waren ontvangers die geen NL-Alert hebben binnengekregen. Daarnaast zijn er ook mensen die het bericht meerdere malen binnenkregen. Dit verliep dus niet vlekkeloos.

NL-Alert instellen op je iPhone

Het instellen van NL Alert is eenvoudig, maar verschilt per toestel. Voor de iOS 12.2 update waren iPhones al in staat om NL-Alert te ontvangen. Je moest het toen wel handmatig aanzetten op je telefoon. Nu is dat niet meer nodig. Volg deze stappen om te kijken of je instellingen goed staan:

  • Ga naar de Instellingen
  • Klik op Berichtgeving
  • Scrol helemaal naar beneden totdat je Noodmeldingen ziet staan
  • Tik op het schuifje als deze niet op groen staat
Noodmeldingen inschakelen iphone

NL-Alert instellen op je Samsung (Android)

Samsung-smartphones die afkomstig zijn na 2012, zijn automatisch ingesteld voor NL Alert. Zo check je of de meldingen aanstaan:

  • Ga naar Instellingen
  • Klik op Draadloos en netwerken
  • Selecteer Meer
  • En tik het schuifje van ‘Nooduitzendingen’ aan

Bij Sony-smartphones hoef je niets te doen. NL-Alert staat daar namelijk al op ingesteld. Bij de telefoons van LG en HTC die na 2012 zijn uitgbracht, staat de NL-Alert al op ingesteld. Als dat niet het geval is, kan je uiteraard naar je instellingen toe gaan om ‘m in te schakelen.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.