Skip to content Skip to footer

Tips voor het aanschaffen van een iMac

Apple verovert steeds meer de wereld van de computergebruiker. Ben je al fan van de iPhone en de iPad, dan wil je vast ook een computer die over dezelfde gebruiksvriendelijkheid beschikt. Dat kan, want de iMac is een computer die zich prima kan meten met krachtige Windows systemen. Er zijn een paar tips die we je willen geven als je je eerste iMac gaat aanschaffen.

Wat wil je gaan doen met je iMac?

Voordat je naar de winkel gaat is het belangrijk om voor jezelf op een rijtje te zetten wat je wilt gaan doen met je iMac. Krijgt de processor het zwaar voor zijn kiezen omdat je grafisch ontwerper bent of omdat je graag complexe videogames speelt die veel geheugen en processorkracht vereisen? Of ben jij een thuiswerker die vooral een tekstverwerker en zijn mailprogramma gebruikt? Dat scheelt nogal. In het eerste geval heb je een robuuste iMac nodig, in het tweede geval kun je volstaan met een iMac met basis specificaties.

Je iMac moet je een paar jaar trouw kunnen dienen

Als je vandaag een iMac koopt, dan wil je daar vast langer dan een jaar plezier van hebben. Bezuinigen op specificaties is prima, maar bedenk wel dat besturingssystemen en apps soms zwaardere eisen stellen aan je computer. Wees dus bij je aankoop wel enigszins voorbereid op de toekomst. Koop dus een iMac waarmee je in de toekomst investeert, minstens voor enkele jaren. 

Hoeveel geheugen heb je nodig?

Als je veel data wilt bewaren op je computer, dan is het verstandig om een iMac te kopen met voldoende  geheugen. De nieuwste modellen hebben Flash  geheugen. Dat werkt razendsnel maar deze Macs hebben vaak minder opslagcapaciteit. Natuurlijk is opslaan in de cloud een optie, maar als je je bestanden graag op je eigen apparaat bewaart is het wel iets om op te letten. 

Zakelijke aankoop? Overweeg AppleCare

Als je je iMac zakelijk koopt is het verstandig om ook AppleCare te kopen. Hiermee heb je 3 jaar garantie op alle onderdelen en wordt je iMac aan huis gerepareerd of opgehaald als er iets misgaat. Bij een zakelijke aankoop heb je namelijk geen recht op de bescherming van consumenten volgens het Nederlands recht, maar blijft je garantie als je niets doet beperkt tot 1 jaar fabrieksgarantie.

Refurbished iMac, een prima alternatief

De iMac is, zeker vergeleken met een ‘gewone’ pc, een dure aanschaf. Wil je graag een iMac maar vind je de investering te hoog, dan kun je overwegen om een refurbished of tweedehands iMac aan te schaffen. Houd er rekening mee dat een gebruikte iMac minder goede specificaties heeft en minder lang mee zal gaan. Als je je iMac vooral voor kantoortoepassingen zoals internet, tekstverwerken, spreadsheets en mail gaat gebruiken dan is een tweedehands iMac een prima alternatief.

Waar koop ik mijn iMac?

Je kunt een iMac natuurlijk online kopen bij een willekeurige webshop die de producten van Apple in het assortiment heeft. Maar wil je kunnen terugvallen op goede service dan kun je je aankoop het beste doen in een Apple Store. Hier werken mensen die specifieke kennis hebben van Apple producten en je dus precies kunnen vertellen welke iMac goed bij je past. Ook als je problemen hebt kunnen zij je vaak sneller helpen dan het personeel van een gemiddelde winkel in huishoudelijke producten. 

Zijn er acties waar ik van kan profiteren?

Apple staat erom bekend dat het bedrijf de prijzen vrij constant houdt. Als je op zoek bent naar een iMac zal het dus niet veel uitmaken waar je deze aanschaft. Soms zijn er online winkels die een actie hebben waardoor je wat goedkoper uit bent. Op bespaardeals.nl/yourmacstore kun je gemakkelijk en snel zien waar jij voordelig een iMac kunt aanschaffen. Apple zelf heeft in mei de iDays, dan worden er kortingen gegeven die kunnen oplopen tot € 100.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.