Skip to content Skip to footer

Opslagruimte vrijmaken in Windows 11

Ben jij inmiddels al overgestapt op Windows 11? Dan is het nieuwe besturingssysteem je vast goed bevallen! Microsoft heeft namelijk een hoop verbeteringen doorgevoerd, maar feit is wel dat Windows 11 een stuk meer ruimte in beslag neemt dan Windows 10. En daarom gaan we vandaag met je kijken hoe jij weer wat opslagruimte vrij kunt maken door overbodige zaken te verwijderen.

Oude installatiebestanden verwijderen

Windows maakt een kopie van de huidige versie van jouw besturingssysteem bij iedere update die jij uitvoert. Ben jij tevreden met Windows 11 en wil jij niet meer terug naar Windows 10? Dan is het overbodig om al deze bestanden te bewaren. Je kunt deze oude bestanden vinden op de ‘C: schijf’ van jouw computer in de map ‘Windows.old’. Het verwijderen van deze map is echter niet mogelijk door de map te selecteren en op ‘Verwijderen’ te klikken.

Het verwijderen van deze map gaat namelijk via ‘Instellingen’ en dat doen we als volgt:

 • Klik op Start of druk op de Windows-toets op je toetsenbord.
 • Klik rechtsboven op ‘Instellingen’.
 • Het menu opent, klik nu in de linker kolom op ‘Systeem’.
 • Scroll naar beneden tot je halverwege bent en klik nu op ‘Opslag’.
Dit is de 1 bij het artikel: opslagruimte vrijmaken in windows 11.
Opslag lokale schijf
 • Klik op ‘Tijdelijke bestanden’.
 • Zet een vinkje bij de eerste optie ‘Downloads’ als je de map ‘Downloads’ leeg wil maken. Controleer echter eerst de inhoud van deze map voordat je dit doet! Hier kunnen persoonlijke bestanden in staan die je juist graag wil bewaren.
 • Zet een vinkje bij de tweede optie ‘Windows Update opschonen’. Zoals je kunt lezen worden hiermee oude versies van updates die overbodig zijn verwijderd.
 • Zet een vinkje bij de derde optie ‘Apparaatstuurprogrammapakketten’. Ook hierbij worden enkel oude overbodige versies van programma’s die al geïnstalleerd zijn verwijderd. Zo kun je dus veilig meer opslagruimte vrijmaken.
 • De andere opties staan helemaal los van de Windows updates en kun je zelf naar wens instellen.
Dit is de 2 bij het artikel: opslagruimte vrijmaken in windows 11.
Opslag tijdelijke bestanden
 • Alles aangevinkt wat je wil verwijderen? Klik dan op ‘Bestanden verwijderen’.

Zoals je ziet, heeft dit bij mij een winst van 6,90 GB aan opslagruimte opgeleverd. Is dit de eerste keer dat jij deze stappen uitvoert nadat je Windows 11 hebt geïnstalleerd? Dan is de kans groot dat jij nog meer winst zult behalen hiermee.

Overbodige programma’s verwijderen

Wil je graag nog meer opslagruimte vrijmaken? Dan is het een goed idee om ook eens de mappen ‘Afbeeldingen’, ‘Documenten’ en ‘Video’s’ bij langs te gaan. Heb jij de inhoud van deze mappen reeds gecontroleerd en valt hier geen verdere winst te behalen? Dan is het tijd om eens te kijken naar de overbodige programma’s. Dit doe je als volgt:

 • Klik op Start of druk op de Windows-toets op je toetsenbord.
 • Klik rechtsboven op ‘Instellingen’.
 • Het menu opent, klik nu in de linker kolom op ‘Systeem’.
 • Scroll naar beneden tot je halverwege bent en klik nu op ‘Opslag’.
 • Klik op ‘Geïnstalleerde apps’.
Dit is de 3 bij het artikel: opslagruimte vrijmaken in windows 11.
Installatiedatum alle stations
 • Standaard worden de programma’s gesorteerd op volgorde van de datum van installeren. Wil jij liever dat ze gerangschikt worden van op grootte? Klik dan rechtsboven op ‘Installatiedatum’ en kies voor ‘Grootte (van groot naar klein)’.
 • Om een programma te verwijderen klik je rechts op de drie puntjes en daarna op ‘Verwijderen’.

Weet je niet zeker of je het programma wil verwijderen omdat je het niet kent? Google dan even op de naam, zodat je kunt achterhalen wat voor programma het precies is. Twijfel je of het wel veilig is om iets te verwijderen? Ook dit is iets wat je via Google goed kunt achterhalen. Daarnaast kun je de meeste programma’s die Microsoft belangrijk vindt niet verwijderen. Dit merk je doordat ‘Verwijderen’ grijs is en dus niet beschikbaar is. We hopen dat jij weer over de nodige opslagruimte beschikt na het uitvoeren van deze tips en wensen jou nog veel plezier van jouw opgeruimde computer.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.