Skip to content Skip to footer

Oogklachten voorkomen achter de computer

Het is niet altijd even prettig om op een computer te werken. Wanneer je veel documenten moet lezen en misschien wel acht uur achtereen intensief aan het werk bent, kan dit zeer vermoeide ogen tot gevolg hebben. Deze oogklachten voorkomen is het beste want het is niet voor niets dat men nog altijd van ‘vierkante ogen’ spreekt als ze lang achter de computer zitten. Je ogen voelen gek en zelfs je hoofd doet misschien wat pijn. Op die manier is lang werken achter de computer vrijwel onmogelijk. Datzelfde geldt voor gamen. Gelukkig is dit niet onvermijdelijk. Er zijn genoeg dingen die je kunt doen om oogklachten door intensief computergebruik te voorkomen.

Allereerst is het belangrijk om naar het licht van de computer te kijken. Zo zijn er zelfs mensen die een led strip gebruiken om zo de lichteffecten te verbeteren en tevens vermoeide ogen te voorkomen. Kijk ook naar het lichtgebruik in de ruimte. Ten slotte is het ook nog mogelijk om de instellingen van de computer aan te passen. Dit zijn allemaal dingen die vermoeide ogen kunnen verminderen en zelfs geheel kunnen voorkomen. In dit artikel lees je hier meer over.

Maak gebruik van de nachtmodus

Bijna alle computers, laptops en tablets beschikken tegenwoordig over een zogenaamde nachtmodus. Dit is een instelling die kan worden geactiveerd aan het einde van de dag, de avond of de hele vroege ochtend. Op die manier worden de ogen veel minder sterk belast door het extreme contrast van de omgeving en het licht van de computer. Hierbij wordt een veel warmer, ietwat gelig uitgestraald vanaf jouw device. Dit voelt veel prettiger aan.

De nachtmodus biedt ook andere voordelen. Met name voor je slaapritme. Als je vaak in de avond nog iets op een device leest, kan dit namelijk ook de aanmaak van melatonine in de weg staan. Dit stofje maakt dat je je slaperiger voelt, sneller in slaap kunt vallen en ook dieper zult slapen. Daarom wordt afgeraden om voor het slapengaan op telefoon te zitten. Dankzij de nachtmodus raakt je lichaam niet onnodig in de war.

Let op het contrast van je scherm

Het contrast van je scherm kan grote invloed hebben op vermoeide ogen. Wat hierbij werkt is eigenlijk voor iedereen verschillende. Met name mensen met slechte ogen zullen meer baat hebben bij een hoog contrast van het beeldscherm. Bij een laag contrast zullen ze meer moeite moeten doen om letters te onderscheiden. Echter, door een hoog contrast raken de ogen ook weer sneller vermoeid en kunnen zelfs de hersenen meer belast raken.. Daarom is het belangrijk om – voor jou – de gulden middenweg te vinden. Experimenteer met de verschillende instellingen en bekijk bij welk contrast jij je het prettigst voelt.

Rust je ogen vaker

Weet je eigenlijk waarom je ogen zo vermoeid voelen als je achter de computer werkt? Dit komt met name doordat de ogen volledig gefocust zijn op één plek. Hierdoor raken de ciliaire spieren van de oog overbelast en daardoor kunnen verschillende klachten ontstaan. Het is daarom belangrijk om de ogen af en toe wat rust te gunnen. Bijvoorbeeld door ze regelmatig af te wenden en even naar iets in de verte of om je heen te kijken. Doe dit minimaal om de twintig minuten. Op die manieren dwing je je ogen weer in een andere richting, waardoor de spieren minder snel overbelast raken. Oogklachten voorkomen kan niet makkelijker!

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.