Skip to content Skip to footer

Must haves voor PC gamers

Ben jij een echte gamer en speel je vooral spellen op de PC of laptop, dan zijn er gadgets die echt niet mogen ontbreken voor het beste speelplezier. Spellen als The Chant, Need for Speed, Fifa en Call of Duty zijn immense populair onder een groot schare gamers. Gamen achter de PC vraagt echter net even wat andere gadgets dan gamen met een console, zoals de Xbox, Nintendo Switch of Playstation.

Perfect beeld

Als je op een console speelt, dan speel je meestal je game op de televisie. Dit levert vaak een kraakhelder, groot beeld op, zodat je echt helemaal in de game zit. Voor gamen op de PC is het aan te raden om de beste ultrawide monitor te kiezen voor datzelfde effect. Er zijn twee soorten ultrawide monitoren, recht en curved. Met een gebogen scherm (curved) kan je nog meer opgaan in Minecraft of Battlefield 2042. Dat is goed voor je reactievermogen en je hebt veel meer overzicht over de wereld waarin je je bevindt.

Als je de ruimte hebt, dan is deze monitor voor je spelervaring echt een aanrader. De beeldverhouding is 21:9 en dat is ongeveer vergelijkbaar met twee monitoren. Een alternatief voor een ultrawide monitor is het plaatsen van twee of drie monitoren naast elkaar en deze qua beeld aan elkaar te linken. Het grote nadeel hiervan is dat je delen van het spel mist, door het frame rondom de monitor.

Er zijn verschillende ultrawide monitoren om uit te kiezen, zodat er vast een is voor jouw budget. En voor wat jij er mee wil doen. Een dergelijk beeldscherm is namelijk heel fijn om meer werkruimte te hebben, voor bijvoorbeeld vormgeving, fotobewerking en het werken met zeer grote spreadsheets.

Gamen onderweg

Stel je zit in de trein met je koptelefoon op en je bent de beste pot Halo ooit aan het spelen. Je bent voorlopig toch niet op je bestemming, maar de batterij van je laptop begint een beetje leeg te raken. Wat dan? Dan kun je een powerbank 20000 mAh wel gebruiken. Een powerbank is eigenlijk een accu die je van te voren oplaadt. Eenmaal helemaal opgeladen, kun je hier andere apparaten mee opladen. Een tablet bijvoorbeeld, maar ook je mobiele telefoon. Een heel krachtige powerbank met een vermogen van 20.000 mAh kan dus zelfs een laptop van energie voorzien. Even ter vergelijking; de gemiddelde mobiele telefoon heeft een vermogen van 3000 mAh. Je zou je mobiel met deze dus 6 keer kunnen opladen.

Sommige powerbanks van dit kaliber bieden je de mogelijkheid om verschillende apparaten tegelijk op te laden. Je zou dus naast je mobiel en laptop je draadloze controller ermee kunnen opladen. Daarmee wordt gamen onderweg nog fijner. Maar ook streamen van films en series op je mobiel en laptop behoort hiermee tot de mogelijkheden. Zo kun je altijd en overal genieten van een goed opgeladen apparaat.

Koptelefoon

Wil je helemaal in de game opgaan, dan wil je ook het allerbeste geluid. Dit kan je met een goede geluidsinstallatie met boxen natuurlijk gemakkelijk bewerkstelligen. Maar is het niet nog mooier om het geluid met de beste kwaliteit via een koptelefoon te laten verlopen. Speel je online multiplayer games dan is het aan te raden om een koptelefoon met ingebouwde microfoon te kiezen. Dat maakt het mogelijk om tijdens het gamen met elkaar te praten. Vooral als je moet overleggen tijdens een missie of puzzeltocht is dat heel handig. Daarnaast is het gezellig om een babbeltje te maken, terwijl je een wandeling maakt naar je volgende gevecht.

Er zijn verschillende koptelefoons voor gamers te koop. Ze zijn er met snoer welke je aansluit op de computer zelf, maar dat kan je in je bewegingsvrijheid beperken. Je kan dan beter een draadloze koptelefoon nemen, die je via Bluetooth op je PC aansluit. Het enige nadeel hiervan, is dat je deze geregeld moet opladen.

Gamemuis of joystick

Tot slot mag een gamemuis, controller of joystick niet ontbreken als je met de PC games speelt. Er zijn speciale uitvoeringen voor gamers. Echte aanraders als je een hoge reactiesnelheid nodig hebt. Gebruik deze alleen om te gamen. Werk je op je game PC? Neem dan voor het ‘gewone’ werk een andere muis, zodat je de gamemuis of controller echt voor het gamen houdt. Dit kun je ook doen met een toetsenbord.

Muizen zijn er overigens ook met en zonder draad. Wat je kiest is natuurlijk heel persoonlijk. Voor het gamen is draadloos altijd een aanrader, ook voor controllers en joysticks, omdat dit je bewegingsvrijheid vergroot.

Welke games je ook speelt, kies voor gebruiksgemak om zo nog meer uit je games op de PC te halen.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.