Skip to content Skip to footer

Zo maak je een wifi-hotspot van je mobiel

Stel je zit in de trein en je wil even wat werken op je laptop maar: geen internet. Gelukkig hoef je tegenwoordig niet langer te vertrouwen op Wifi in de trein van de NS. Je maakt gewoon je eigen wifi-hotspot. Zeker de mensen met een ongelimiteerde databundel kunnen hier goed en vaak gebruik van maken. Met deze stappen kun je een wifi-hotspot van je mobiel maken.

Het spreekt misschien voor zich maar we benoemen het toch even: als je een wifi-hotspot van je mobiel maakt en daar andere apparaten op aansluit, betekent dit dat deze apparaten ook gebruik maken van jouw mobiele netwerk en databundel. Als je dus geen ongelimiteerde databundel hebt én je hebt geen plafond ingesteld, is het aan te bevel om je internetverbruik even in de gaten te houden. Natuurlijk maakt het ook een verschil of je alleen wat dingetjes gaat googelen of dat je uren Spotify streamt of Youtube video’s kijkt.

Een hotspot maken op een Android telefoon

Op je Android telefoon een hotspot maken kan al binnen een paar eenvoudige stappen. Ten eerste ga je naar ‘instellingen’. Hier kies je voor ‘Netwerk en Internet’ of de categorie die daar het meest op lijkt, afhankelijk van je telefoon. Hier zie je vervolgens de optie ‘Hotspot en tethering’ staan. Door het schuifje bij ‘Draagbare hotspot’ aan te zetten, begint je telefoon een wifisignaal uit te zenden. Je kunt nu andere apparaten verbinding laten maken met het wifinetwerk van je telefoon.

Dat doe je door te zoeken naar het betreffende wifinetwerk en de beveiligingssleutel in te voeren. Deze vind je beiden op de telefoon die het wifisignaal uitzendt. Hiervoor tik je op ‘instellingen draagbare hotspot’. Dit staat ook in het menu van ‘Hotspot en tethering’. Hier kun je aangeven of je apparaat gevonden mag worden (wel zo handig als je je laptop/tablet er op aan wil sluiten) en vind je de naam en het wachtwoord van het wifinetwerk. Tik hiervoor op ‘Hotspot configureren’. Er opent nu een schermpje met de netwerknaam en een wachtwoord. Tik op ‘wachtwoord weergeven’ om het wachtwoord te zien zodat je het op je andere apparaat kan invoeren. En tada, je maakt nu connectie met je mobiele wifinetwerk.

Een hotspot maken op je iPhone

Natuurlijk kun je ook met je iPhone een mobiele hotspot maken. Dat werkt eigenlijk op dezelfde manier als bij een Android telefoon. Ga om de hotspot te activeren naar ‘instellingen’ en kies dan voor ‘mobiel netwerk’ of ‘instellingen’. Kies vervolgens voor de optie ‘persoonlijke hotspot’. Ook hier is er weer een wachtwoord nodig. Dit vind je op de iPhone zelf binnen dit menu. Voer het wachtwoord in op het apparaat waarmee je verbinding wil maken en nu kun je ook met behulp van je iPhone gebruik maken van je eigen wifi-hotspot.

Op de iPhone vind je Persoonlijke hotspot onder Instellingen.

Hotspot instellen iphone

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.