Skip to content Skip to footer

Herken en voorkom malware op je Android smartphone

Een smartphone van Android is over het algemeen erg veilig. Toch kan het gebeuren dat je met malware op jouw Android smartphone te maken krijgt, bijvoorbeeld door een besmette app. Hoe herken je malware en wat kun je eraan doen?

Malware is een term die gebruikt wordt voor alle schadelijke software. Deze software kan op je toestel terechtkomen na het downloaden van een besmette app of na het klikken op verdachte advertenties. De malware probeert om gegevens te stelen, je toestel te beschadigen of zelfs helemaal uit te schakelen.

Hoe herken je malware op je Android toestel?

Malware op Android kun je herkennen aan verschillende factoren. Het is mogelijk dat je smartphone opeens veel trager gaat werken of dat er onbekende pop-ups op je scherm verschijnen. Werkte je batterij perfect en merk je opeens dat je hem veel sneller moet opladen? Dan kan malware ook een oorzaak zijn.

Je kunt malware meestal vrij snel en eenvoudig herkennen. Wil je voorkomen dat malware je smartphone aantast? Download dan enkel officiële apps uit de Google Play Store en niet via andere kanalen. Om je toestel zo veilig mogelijk te houden, is het belangrijk dat je je bestaande apps regelmatig update. Daarnaast kun je ook een antivirus app voor Android downloaden om je toestel beter te beschermen.

Een app die goed scoort op het herkennen van malware is die van Kaspersky:

Malware op smartphone
@google play

Als je Android smartphone in perfecte conditie is, kun je zonder problemen vlot op het internet surfen, apps downloaden, spellen spelen op online gokkasten in een casino en berichten verzenden. Eens je met malware te maken krijgt, kun je problemen krijgen met de vlotte werking van je apparaat.

Hoe kun je malware verwijderen?

Zit je met malware, dan betekent dit nog niet dat je je smartphone in de vuilnisbak moet gooien. Meestal kun je de malware gewoon van je smartphone verwijderen. Heb je een vermoeden dat de malware afkomstig is van een bepaalde app? Verwijder deze app dan onmiddellijk van je toestel. Na het verwijderen van de besmette app, kun je je smartphone beter even uitschakelen en daarna weer opstarten.

Hieronder een uitgebreide uitleg hoe je een app kunt installeren en vooral weer verwijderen:

Maak je gebruik van bepaalde bank-apps, dan doe je er goed aan om je wachtwoord te veranderen. Doe dit ook voor andere online accounts die je gebruikt zoals Facebook, Google, Skype enzovoort.

Werkt je toestel weer zoals het hoort? Probeer dan toekomstige problemen te vermijden door een goede antivirus software of virusscanner te installeren. Kijk ook eens naar de gewoontes die je hebt en pas ze eventueel aan. Download geen illegale apps en ga nooit zomaar akkoord met iets zonder de bijlagen door te lezen.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.