Skip to content Skip to footer

Laptop koelen onder controle met deze software

Laptops worden steeds krachtiger en sneller. Tegelijkertijd worden ze steeds compacter. Dat zijn uiteraard positieve ontwikkelingen. Toch heeft het ook een keerzijde. Want het voldoende koelen van alle onderdelen in je laptop wordt steeds lastiger. Er is minder ruimte voor een goede air flow en dat zorgt voor oververhitting. Gelukkig zijn er een aantal oplossingen voor het tweaken van je laptop, waaronder laptop cooler en processor, die dit probleem kunnen oplossen en een aantal daarvan zijn volledig gratis.

Oververhitting is de grootste bedreiging voor je laptop

Laptops worden sinds hun introductie steeds meer gebruikt. Je kunt ze meenemen en dat is ideaal voor studenten of mensen die meerdere werkplekken hebben. Bovendien zijn ze steeds krachtiger geworden en daarom geschikt voor taken die meer vereisen van je hardware. Het is inmiddels geen probleem om games op je laptop te spelen of meerdere applicaties tegelijk te draaien. Dit leidt er vaak wel toe dat de onderdelen het onderste uit de kan moeten halen. Ze vragen meer power en wekken ook meer warmte op. Op de korte termijn leidt dit tot mindere prestaties. Want je laptop zal vanzelf minder hard werken om oververhitting tegen te gaan. Het kan zelfs voorkomen dat je computer zichzelf uitschakelt om schade aan de onderdelen te voorkomen. Desondanks kan te veel hitte in je laptop uiteindelijk leiden tot permanente schade. Onderdelen zoals het moederbord en de processor zijn kwetsbaar. Het gevolg is vaak dat er een nieuwe laptop aangeschaft moet worden wanneer deze beschadigd raken.

Voorkom schade aan je laptop door oververhitting

Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om oververhitting tegen te gaan. Je zult hiermee de levensduur van je laptop verlengen. Zeker wanneer je jouw laptop voor intensieve werkzaamheden gebruikt. Zorg er in de eerste plaats voor dat de ventilatoren en luchtschachten in je laptop stofvrij zijn. Als deze verstopt zijn dan kan de warmte niet goed afgevoerd worden. Je hebt ook speciale cooling pads waar je laptop op kan staan terwijl je werkt. Maar er is ook een gratis oplossing. Met de juiste software kun je jouw laptop beschermen tegen oververhitting.

Hieronder een voorbeeld van een externe laptop cooler van Trust:

Externe laptop cooler van trust

Het gebruiksvriendelijke SpeedFan

De meest bekende software om de temperatuur in je laptop te managen is waarschijnlijk SpeedFan. Het is erg gebruiksvriendelijk en gratis te downloaden. Het programma maakt gebruik van sensoren die al in je laptop zitten om de temperatuur te meten. Hierdoor krijg je meteen een mooi overzicht over welke onderdelen te warm worden. Maar SpeedFan doet meer dan dat. Het is ook in staat om de ventilatoren in je laptop te reguleren. Hierdoor gaat de gemiddelde temperatuur in je laptop omlaag en gaat de levensverwachting omhoog.

HWMonitor is een goed alternatief

Net zoals SpeedFan houdt HWMonitor alle temperaturen van de onderdelen in je laptop bij. Dit programma maakt ook gebruik van de reeds ingebouwde thermometers in je systeem. HWMonitor is eveneens gratis te gebruiken. Bovendien kun je, wanneer je dat wilt, veel micromanagen en bepaalde parameters handmatig instellen.

Met HWMonitor heb je goed in beeld wat de temperatuur is van je systeem, processor en videokaart:

Hwmonitor om temperatuur bij te houden

Core Temp geeft je nog meer mogelijkheden

Als je alles nog meer zelf in de hand wil hebben dan is Core Temp de juiste tool om de temperaturen in je laptop bij te houden en te managen. Er wordt wederom gebruikt gemaakt van de reeds ingebouwde sensoren in je laptop om een rapport op te stellen. Je hebt nog meer invloed omdat je de workload kunt aanpassen en de bijbehorende temperaturen kunt aflezen. Door plugins te downloaden krijg je nog meer mogelijkheden met Core Temp.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.