Skip to content Skip to footer

Lettertypes zoeken en installeren

Soms wil je een ander lettertype gebruiken in plaats van de standaard opties, zoals Times New Roman of Calibri. Gelukkig kun je tegenwoordig in Windows en in macOS zelf lettertypes installeren. Het is een kwestie van lettertypes zoeken op internet en downloaden. Er zijn er genoeg te vinden en nog gratis ook.

Heb je een lettertype mooi lettertype op een afbeelding of internet gezien, dan bestaan er trucs om een lettertype te herkennen.

Wat zijn lettertypes eigenlijk?

Vaak wordt er gesproken over fonts. Dat is de Engelse vertaling voor lettertypes. Een lettertype is een groep tekens met dezelfde dikte, breedte en stijl. De tekens hebben hetzelfde ontwerp. Wanneer je gewone fonts, zoals Verdana op je computer gebruikt, gebruik je eigenlijk een lettertypefamilie.

Als je in Microsoft Word of andere soorten programma’s werkt kan je de lettertypes makkelijk aanpassen naar Vetgedrukt, Cursief of een combinatie van vetgedrukt en cursief. Al deze variaties zijn verschillende lettertypes en samen vormen ze een lettertypefamilie. Soms kun je een complete familie kopen of een enkel lettertype. Dit is volledig afhankelijk wat jij wilt gaan gebruiken.

Er zijn verschillende onderzoeken geweest wat het beste lettertype is voor websites. Verdana wordt door de grootste groep mensen beoordeeld als letter die het beste leest. De slechtste letter is Times New Roman. Overigens wordt Times New Roman het meest gebruikt in Word documenten en Arial in e-mails.

De belangrijkste soorten lettertypes

Lettertypes kun je verdelen in verschillende soorten. Een belangrijk onderscheid is een schreef of schreefloze letter. Een lettertype met schreef heeft aan het einde een streepje en staan dus dwars op de letterlijnen. De lijnen kunnen ook afgeschuinde of afgeronde lijnen hebben. In het Engels noem je dit Serif. Lettertypes met schreef zijn:

Voorbeelden van fonts in schreef
Voorbeelden van fonts in schreef

Een schreefloze letter (sans serif) heeft aan de onder- en bovenkant geen dwarze lijnen. Ze zijn gewoon helemaal recht. Dit moderne lettertype wordt vaak gebruikt voor websites. De bekendste schreefloze lettertypes zijn:

Voorbeelden van schreefloze fonts
Voorbeelden van schreefloze fonts

Dan heb je nog TrueType-, PostScript- en OpenType-lettertypes. TrueType en OpenType zijn soorten fonts, die beiden door Windows worden ondersteund. Je kunt ze naar elk formaat vergroten en verkleinen en zijn duidelijk leesbaar. Je kunt ze naar elke printer, die in Windows is geïnstalleerd verzenden. OpenType is door Microsoft ontwikkeld en de opvolger van TrueType. TrueType is door Appe en Microsoft ontwikkeld. OpenType heeft meer geavanceerde typografische mogelijkheden en lijkt daarom meer op de PostScript-indeling van Adobe.

PostScript is in de jaren 80 door Adobe uitgebracht en is een paginabeschrijvingstaal. Met deze programmeertaal kun je tekst en afbeeldingen beschrijven. PostScript-lettertypes worden vaak gebruikt voor professionele afdrukken en zijn van hoge kwaliteit.

Waar worden lettertypes opgeslagen?

Lettertypes in Windows

Op je pc heb je heel veel verschillende lettertypes (fonts) staan. Deze worden bewaard in een aparte map op je computer. De folder met lettertypes vind je op C:\, als je Windows op je c-schijf hebt geïnstalleerd. De folder staat in de Windows map en heet fonts.

De map in windows waar alle fonts zijn geinstalleerd.
De map in windows waar alle fonts zijn geïnstalleerd.

Als je de map hebt gevonden vind je alle lettertypes die op dat moment op je pc staan. Deze fonts worden standaard meegeleverd bij Windows. De meest gebruikte lettertypes zijn Helvetica, Verdana en Arial.

Lettertypes op een Mac

Op een Mac krijg je vooraf ook een groot aantal lettertypes geïnstalleerd. Je kunt alle fonts vinden in de Lettertypecatalogus. Deze kun je bereiken door naar Launchpad te gaan en bovenaan te zoeken op Lettertype.

Dit is de 1 bij het artikel: lettertypes zoeken en installeren.
In de lettertypecatalogus vind je alle lettertypes op je mac.

Hoe kun je een lettertype bekijken?

We hebben uitgelegd waar je lettertypes die geïnstalleerd staan op je computer of Mac kunt vinden, maar je wilt natuurlijk ook weten hoe je ze kunt bekijken. Er zijn verschillende manieren om fonts te bekijken.

Fonts in installatie-map bekijken

Fonts worden opgeslagen in de map C:\Windows\Fonts. Als je naar deze map gaat in de Windows Verkenner (Windows-toets +E) zal het je opvallen dat deze map er anders uitziet dan een standaardmap op je computer. Bovenaan de pagina vind je verschillende opties, als je een lettertype hebt aangeklikt kun je kiezen voor Organiseren, Verwijderen, Verbergen en Voorbeeld. Klik je op Voorbeeld dan krijg je het lettertype te zien in verschillende formaten. Zo kun je makkelijk mooie lettertypes zoeken, die op je pc staan.

Een voorbeeld van het lettertype mistral bekijken in windows.
Een voorbeeld van het lettertype mistral bekijken in windows.

Voor Mac gebruikers is dit natuurlijk veel gemakkelijker, zodra je in de catalogus op een font klikt, zie je meteen een voorbeeld. Door de verschillende fonts aan te klikken, kun je lettertypes zoeken op je Mac, die je wilt gaan gebruiken voor een document of afbeelding.

Een blik werpen op een lettertype in een programma

Kun je de map van de fonts in Windows niet vinden? Geen probleem! Er zijn meer mogelijkheden om te achterhalen welke lettertypes je mooi vindt. De simpelste manier om dit te doen is Word openen een tekst typen en het lettertype aanpassen. Tijdens het selecteren, zie je al hoe het lettertype eruit ziet. Als je geen Word op je computer hebt, kun je ook Paint gebruiken. Die zit standaard in Windows. Een andere optie zou Photoshop kunnen zijn of andere programma’s waar je fonts kunt selecteren.

Dit is de 2 bij het artikel: lettertypes zoeken en installeren.
Voorbeeld van een lettertype bekijken in word

Website om lettertypes te bekijken

Lettertypes zoeken op je computer, die we hierboven hebben genoemd zijn natuurlijk vrij omslachtig en kosten veel werk. Je moet iedere keer klikken of scrollen in Word door fonts. Bovendien is het lettertype-voorbeeld in Word vrij klein. Uiteraard hebben we hier een oplossing voor. Er bestaat een website waar je een mooi overzicht kunt krijgen met geïnstalleerde lettertypes op je computer.

Open Google en zoek op “wordmark”. De eerste site die je vindt is wordmark.it. Deze site kun je openen en in het zoekveld een tekst tikken. Wij tikken het woord “pctipvandedag” en klikken op enter.

Overzicht van alle lettertypes op je computer met wordmark. It.
Je kunt grootte aanpassen in de balk bovenin. Voor Pctipvandedag krijgen we het bovenstaande resultaat.

Lettertypes zoeken op internet

Nu we weten wat lettertypes zijn, waar je ze kunt vinden en hoe je ze kunt bekijken. Het is het ook interessant hoe je ze kunt zoeken op internet. Er bestaan zoveel fonts dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het belangrijkste verschil als je op zoektocht gaat is dat je zult merken dat er gratis en betaalde varianten bestaan.

Het hangt ervan af waarvoor je het lettertype gaat gebruiken. De meeste gratis fonts kun je gebruiken voor privé doeleinden. Ga je een font gebruiken voor een website, flyer of ander document wat je gaat verspreiden dan moet je al gauw overstappen naar een betaald lettertype. Je betaalt dan licentiekosten, die uit verschillende typen kunnen bestaan, zoals desktop, webfont, embedded en mobiele apps. Voor de desktop betaal je dan bijvoorbeeld per gebruiker.

Websites met gratis en betaalde fonts

Google Fonts

Google heeft een handige website waar je gratis lettertypes kunt zoeken. Bovenaan de pagina heb je verschillende mogelijkheden om het juiste lettertype te zoeken. Je kunt zoeken op naam en een zin tikken om meteen voorbeelden te zien van lettertypes en je kunt de grootte aanpassen. Daarnaast kun je selecteren op categrorie: Serif, San Serif, Scherm, Handschrift en Monospace. Je kunt aangeven voor welke taal je het lettertype gaat gebruiken en je kunt de eigenschappen aanpassen (dikte, schuin en breedte).

Voordat je het lettertype gaat downloaden raden we je aan om de licentie te controleren. Je opent een lettertype en dan bekijk je op het tabblad licentie, waarvoor je het mag gebruiken.

Lettertypes downloaden van google fonts en licentie controleren.
Lettertypes downloaden van google fonts

Om een lettertype te downloaden in Google Fonts klik je rechtsboven op de knop Download Family. Het bestand wordt opgeslagen als een zip-bestand in je downloadmap. Nadat je het bestand hebt opgeslagen kun je er op klikken met je rechtermuisknop en kiezen voor Alles uitpakken. In de volgende paragraaf leggen wij je uit hoe je deze kunt installeren.

MyFonts

Op MyFonts kun je gratis en betaalde lettertypes downloaden. Bovenaan de site selecteer je de categorie: Sans Serif, Slab Serif, Serif, Display Handwritten of Script. Aan de linkerkant kan je op basis van verschillende filters een keuze maken. Bij prijs vul je 0 in om de gratis varianten te vinden.

MyFonts is heel uitgebreid en een groot voordeel is dat je ook kunt selecteren op zogenaamde tags. Een tag is bijvoorbeeld bewegwijzering. Als je hier op klikt, krijg je lettertypes te zien met voorbeelden van tijdschriften. Zo heb je ook een tag voor bewegwijzering, poster, leesbaar, hedendaags, scherm etc.

Myfonts heeft meer dan 130. 000 fonts, zowel gratis als betaald.
Myfonts heeft meer dan 130. 000 fonts, zowel gratis als betaald.

Maak zelf een font

Het is natuurlijk leuk om uit fonts te kunnen kiezen. Maar het is ook mogelijk om een unieke eigen font te gebruiken, zoals je eigen handschrift. Je kunt zo’n font gratis maken op de website van Calligraphr. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld brieven voor je wil laten schrijven. Je digitaliseert dus je eigen letters. Eerst download je een template waar je op kan schrijven. Scan je blaadje in en upload ‘m. Dat is in principe het enige wat je moet doen. My Script Font is gratis.

Lettertypes installeren in Windows

Nu heb je een font gevonden en nu moet je hem installeren op je computer. Een lettertype installeren in Windows kan pas vanaf Windows 7. In Windows XP kon je geen nieuwe fonts toevoegen.

Een font heeft meestal de extensie .ttf. Hier kun je een lettertype dus aan herkennen. Dubbelklik je op dit bestand, dan laat Windows het lettertype zien en kun je linksboven kiezen om het op je computer te Installeren.

Een lettertype installeren in windows.
Een lettertype installeren in windows.

Lettertypes installeren op een Mac

Voor een Mac gelden dezelfde stappen als voor Windows. Als je een lettertype hebt gevonden en het bestand hebt uitgepakt vind je bestanden met de extensie .ttf. Dubbelklik op dit bestand en kies voor Installeer lettertype.

Uitleg hoe je een lettertype kunt installeren op een mac.
Een lettertype installeren op een mac.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.