Skip to content Skip to footer

Hoe kan ik een lettertype herkennen?

Ben je online een mooi lettertype tegengekomen en zou je deze graag willen gebruiken maar weet je niet welk lettertype het is? Een lettertype herkennen kan op verschillende manieren. Lees de onderstaande tekst en kom alles te weten over hoe je eenvoudig een online lettertype kunt achterhalen. Zo kun je bijvoorbeeld een lettertype achterhalen via diverse gratis websites, met een Chrome extensie of via het coderingssysteem van een website.

Lettertype herkennen met What the font

Om jouw gevonden lettertype te bewaren kun je een screenshot maken van de tekst. Deze kun je vervolgens uploaden via de gratis online website ‘What the font’. Het zoeksysteem gaat vervolgens voor jou opzoek uit maar liefst 133.000 lettertypestijlen en kijkt naar een overeenkomend lettertype. Een font herkennen wordt zo een fluitje van een cent.

Zorg ervoor dat de tekst uploadt in een goede kwaliteit en dat de tekst horizontaal staat. Hiermee verhoog je de kans dat de zoekmachine het juiste font kan herkennen.

Lettertype online herkennen via een website
Lettertype online herkennen via een website

Lettertype herkennen afbeelding

Heb je een mooi lettertype op een afbeelding gevonden en wil je weten hoe je een lettertype kunt herkennen in een afbeelding? Dat kan. Zo kun je via ‘What the font’ naast platte tekst ook een lettertype herkennen afbeelding. Maak hiervoor net als met andere teksten een screenshot van de afbeelding, of sla de afbeelding op.

Wanneer je slechts een deel van de afbeelding wilt gebruiken kun je deze eenvoudig uitknippen. Zo kun je simpelweg een enkel woord of een enkele zin selecteren uit de afbeelding. Gebruik hiervoor de ‘crop’ functie. Zodra je de foto hebt uitgeknipt gaat de zoekmachine voor jou aan de slag om een nauwkeurig resultaat te leveren.

Maak een fontanalyse via Fontspring

Ook via de handige fontanalyse tool van Fontspring kun je eenvoudig een font stijl achterhalen. Fontspring is net als What the front volledig gratis en werkt zeer nauwkeurig. Zorg ervoor dat je altijd een afbeelding gebruik waarbij de tekst een duidelijk contrast heeft. Hierdoor vergroot je de kans dat de zoekmachine het lettertype nauwkeurig kan achterhalen.

Via Fontspring kun je maar liefst 36.000 gratis lettertypen vinden. Daarnaast kun je via deze website ook lettertype kopen. Wil je liever geen geld betalen voor een font, bekijk dan of het lettertype dat je gevonden hebt ook beschikbaar is in de bibliotheek van Google. Zoek op Google Fonts en blader door tal van gratis licentie lettertype stijlen.

Een font herkennen met Chrome extensie

Met de handige Chrome extensie kun je razendsnel een lettertype herkennen. Door naar de Chrome webstore te gaan en de extensie Fonts Ninja te installeren, kun je met slechts één knop een font achterhalen. Wanneer je Fonts Ninja hebt geïnstalleerd kun je simpelweg met je muis over een lettertype bewegen en het lettertype verschijnt. Ook kun je met deze extensie een gehele samenvatting krijgen van alle lettertype stijlen die op de pagina gebruikt worden. Hiermee kun je een complete stijl overnemen.

De font herkenningsfunctie van de Fonts Ninja extensie is gratis. Wanneer je echter kiest voor een premium functie, waarbij jouw gevonden font stijlen bewaard blijven, word er een vergoeding gevraagd.

Lettertype achterhalen via codering systeem

Voor wie liever geen extensie wil installeren kan ook op een andere manier een font herkennen. Ga hiervoor via een Chrome webbrowser naar een willekeurige website waarvan je het gebruikte lettertype wilt achterhalen en klik vervolgens met je rechtermuisknop op Inspecteren.

Vervolgens verschijnt er aan de rechterzijde een lijst aan coderingen. Hier kun je door de code van de betreffende site scrollen en als je goed zoekt vind je een kopje font of font-family en aflezen welke lettertypes op de website worden gebruikt.

Via inspecteren in chrome een lettertype achterhalen
Via inspecteren in chrome een lettertype achterhalen

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.