Skip to content Skip to footer

KopieID-app overheid: voorkom misbruik en identiteitsfraude

Soms komt het voor dat je door een bedrijf gevraagd wordt om een kopie van je ID-kaart, maar het voelt niet altijd veilig – of nodig – om al je gegevens aan een onbekende mee te geven. Hiervoor heeft de Rijksoverheid een mobiele applicatie bedacht: KopieID. Dit is een app die identiteitsfraude moet voorkomen. KopieID doet dat door een kopie van je identiteitskaart, paspoort en/of rijbewijs te beveiligen. Hoe precies? Check het hier!

Heb jij de app al en ervaar je problemen? Scroll dan even naar het einde.

KopieID: wat doet het precies?

Je kunt met de app een foto maken van je identiteitsbewijs en cruciale gegevens doorstrepen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je burgerservicenummer of handtekening en andere gegevens die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken. Uiteraard is dit afhankelijk van het bedrijf en met welk oogmerk zij een fotokopie willen ontvangen.

Ook is het mogelijk om in KopieID een watermerk te zetten op de foto waarin de datum staat en het doel, zoals een nieuwe werkgever. Als je geen zin hebt om elke keer weer opnieuw aan de slag te moeten, kan je ervoor kiezen de bewerkte kopie (dus met doorgestreepte gegevens) veilig op te slaan. Zo maak je het voor criminelen verdomd lastig als zij onverhoopt tóch je identiteitsgegevens te pakken krijgen.

Vrouw streept bsn van id-kaart door in kopieid-app

Lees ook: Zo werkt inloggen met DigiD

Hoe maak ik een kopie?

Het klinkt wellicht ingewikkeld maar dat valt best mee!

 • Uiteraard dien je eerst de gratis app te downloaden uit de Google Play Store of App Store.
 • Open de app en klik op ‘Maak een foto’ (de blauwe balk)
 • Richt de camera op je identiteitsbewijs (ID-kaart, paspoort of rijbewijs is geschikt)
 • Let op dat het document binnen het rode kader valt en maak een foto
Drie stappen uit handleiding kopieid zichtbaar: camera, doorstrepen en watermerk toevoegen

Met je vingers kan je vervolgens de onnodige gegevens doorstrepen. Dit doe je door simpelweg je vinger te slepen over de gegevens die je niet zichtbaar wilt hebben. Wil je je pasfoto verbergen? Pas dan de lengte en dikte van de streep aan door je vinger schuin over het scherm te bewegen. Inzoomen kan je doen door je duim en wijsvinger op het scherm van elkaar af te bewegen.

 • Foutje gemaakt? Klik dan op de rode balk ‘ongedaan maken’
 • Indien nodig kan je nog een foto van de achterkant van je identiteitsbewijs maken.
 • Selecteer in dat geval ‘Achterkant optioneel’ (blauwe balk) en streep ook hier weer overbodige gegevens door
 • Kies tot slot ‘Watermerk toevoegen’ (groene balk) en vul de datum in en met welk doel de foto is gemaakt (bijv. autohuur)
 • Het watermerk komt met de datum over de kopie heen. Kies een andere kleuroptie als dit niet goed leesbaar is
 • Je kopie is nu klaar om te versturen, te printen of om op te slaan.
 • Let erop dat de optie ‘opslaan’ vanuit veiligheidsoverwegingen enkel getoond wordt als er gegevens op het document zijn doorgestreept

Heb jij problemen met de KopieID?

We lezen nog wel eens over verschillende problemen met de KopieID app; bijvoorbeeld met het uitsnijden, de scherpheid van de foto of het opslaan. Waar loop jij tegenaan bij de app van de Rijksoverheid?

Laat het ons weten via het contactformulier of info@pctipvandedag.nl en wij kijken direct hoe we je verder kunnen helpen.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.